محمدحسین جعفری سمیع / دبیر گروه سیاسی چندی پیش رئیس جمهور در سخنانی در خصوص معرفی چهار گزینه مد نظر خود جهت تصدی وزارتخانه های راه و شهرسازی، صمت، کار و رفاه اجتماعی و اقتصاد، به طور تلویحی به این مطلب اشاره داشتند که معرفی این چهار گزینه در جهت ترمیم کابینه انجام گرفته است. […]
محمدحسین جعفری سمیع / دبیر گروه سیاسی
چندی پیش رئیس جمهور در سخنانی در خصوص معرفی چهار گزینه مد نظر خود جهت تصدی وزارتخانه های راه و شهرسازی، صمت، کار و رفاه اجتماعی و اقتصاد، به طور تلویحی به این مطلب اشاره داشتند که معرفی این چهار گزینه در جهت ترمیم کابینه انجام گرفته است. اما باید به این مساله نیز توجه داشت که در صورت عدم اقدام مجلس در استیضاح پی در پی وزرای دولت، شاید تا به امروز نیز از جانب رئیس دولت نمی توانستیم شاهد هیچ اقدامی در جهت تغییرات در دولت دوازدهم باشیم.
هفته گذشته در حالی اسامی چهار گزینه پیشنهادی دولت در صحن علنی مجلس قرائت شد که برخی نمایندگان با فریاد های «دو-دو» مخالفت خود را با این گزینه ها ابراز می داشتند. اقدامی که به گفته طیبه سیاوشی نماینده تهران در مجلس، صرفاً اقدامی احساسی بوده است.
این نماینده مجلس در این باره اظهار داشت: « ما به عنوان فراکسیونی که حامی دولت است، قصد نداریم چوب لای چرخ دولت بگذاریم و قرار است در راستای تقویتدولت گام برداریم، معتقدم آن « دو،دو» و آن « چهار،چهار» که در مجلس گفته شد کاملا احساسی بود و به هیچ عنوان رأیگیری معقول مجلس را نشان نمیداد.» این عضو فراکسیون امید تاکید کرد: «نمایندگان نباید بر اساس احساسات تصمیمگیری کنند. ما تا بعد از ظهر شنبه بررسیهای خود را انجام و نتیجه را اعلام خواهیم کرد؛ البته امیدوارم این نتایج با احساسات آمیخته نشود و در چارچوب نظرات کارشناسی و معقول ارزیابی شده باشد.» نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه امروز پاکدستی و توان مدیریتی وزرا و مسئولان در افکار عمومی مطرح است، گفت: «مردم با معضلات اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند باید آنچه که در جامعه مطرح است و خواست افکار عمومی است برای نمایندگان در سطح بالا قرار گیرد.» پس از معرفی گزینه های پیشنهادی دولت، برخی از جریان های سیاسی و حتی برخی از نمایندگان از این موضوع گلایه داشتند که چرا رئیس جمهور قبل از معرفی گزینه های مد نظر خود با آنان مشورت و هم اندیشی نکرده است. موضوعی که حتی عضو کابینه احمدی نژاد نیز به آن واکنش نشان داد.
سید محمد حسینی، وزیر ارشاد احمدی نژاد با بیان اینکه دولت در معرفی وزرا حتی با فراکسیون امید هم مشورتی ندارد، گفت: «این رویه دولت روحانی درحالی است که دولتهای قبلی برای معرفی وزرا از نمایندگان مجلس استمزاج میکردند، اما دولت آقای روحانی از همان اول نشان داد که اعتنایی به اینگونه همفکریها و مشورتها ندارد و راه خودش را ادامه میدهد به همین جهت هر دو طیف سیاسی از معرفی این وزرا رضایت ندارند.» در همین رابطه نیز حسن رسولی عضو شورای شهر تهران نیز اظهار داشت: « به عنوان یکی از اصلاحطلبان حامی دولت نمیدانم آیا در مورد وزرای پیشنهادی، آقای رییسجمهور و یا اتاق فکر ایشان به نمایندگی از وی با شریک دولت یعنی احزاب و شخصیتهای اصلاحطلب و حداقل حاضرین در آن جلسه در مورد مهمترین تصمیم دولت پس از آن جلسه گفتوگو یا مشورتی انجام داشتهاند یا خیر.» وی در خصوص عدم مشورت روحانی با اصلاح طلبان اظهار داشت: « به نظر من این عدم مشورت با شخصیتهای اصلاحطلب در چنین موضوع مهمی متاسفانه نشاندهنده علامت خوبی نیست.»
در همین رابطه علیرضا رحیمی نماینده تهران در مجلس نیز در توییتی نوشت: «در انتخاب وزیران پیشنهادی توسط رئیس جمهور، هیچگونه مشورت یا همفکری نه با دکتر عارف و نه با فراکسیون امید انجام نشده است. مشورت و نظر خواهی قبل از معرفی گزینه های وزارت به مجلس، سختی مسیر رای آوری را کاهش می داد. تدبیر و امید دولت، همچنان در مدار اعتدالی است.»
این در حالی است که پیش از این محمود واعظی رییس دفتر رییس جمهوری تاکید کرده بود که در فرایند انتخاب وزرای پیشنهادی با همه صاحبنظران مشورت شده است.
بهرام پارسایی نماینده شیراز و سخنگوی فراکسیون امید در واکنش به گزینه های پیشنهادی دولت گفت: «انتظار از دولت این است که به طور شفاف مشخص کند که آیا اصلا مشاورهپذیر هست یا نیست. اگر مشاورهپذیر هست طرف مشاورهاش برای انتخاب وزرا چه کسی است.» وی با بیان اینکه در همین ماجرای معرفی وزرا هیچ مشورتی با فراکسیون امید نشده است، تصریح کرد: «اصلاح طلبان آقای رئیسجمهور را حمایت کردند اما رئیسجمهور در یک جلسهای گفتند که من اصلا از کسی کمک نخواستم. وقتی که رئیسجمهور میخواست کابینه را معرفی کند فراکسیون امید نظرسنجی کرد و با توجه به شاخصها و پارامترهایی، نظر همه اعضا را راجع به کابینه دور قبل خواست و به دولت تقدیم کرد اما هیچ اثری نداشت.»
با این حال بر اساس اخباری که از خانه ملت به گوش می رسد باید امیدوار بود به رغم دلخوری فراکسیون های مجلس از عدم مشاوره رئیس جمهور با نمایندگان ، اما تا این لحظه لابی های صورت گرفته در خانه ملت، توانسته نظر نمایندگان را به چهار گزینه پیشنهادی تغییر دهد. حتی بر اساس شنیده ها گزینه پیشنهادی برای وزارت کار و رفاه اجتماعی، یعنی محمد شریعتمداری که تا پیش از این قرار بود به عنوان وزیر صمت مورد استیضاح مجلس قرار گیرد، پس از رایزنی با کمیسیون های تخصصی در مجلس، با لب خندان خانه ملت را ترک کرده و امید زیادی به رای اعتماد طی امروز و فردا دارد.
در همین رابطه نیز قاسم میرزایی نیکو در گفت و گویی اظهار داشت: «شرایط بحرانی که در کشور به ویژه در حوزه اقتصادی ایجاد شده بود، در بروز برخی مسائل در وزارت صمت تاثیرگذار بود؛ محمد شریعتمداری فردی توانمند است و مدیریت او در دولت و نظام، با خدمات ارزندهای همراه بوده است و نباید در مورد ایشان بیمهری صورت گیرد.»
به رغم تمام مباحث مطروحه پیرامون گزینه های پیشنهادی دولت برای تصدی چهار وزارتخانه ، آنچه که اذهان عمومی را متوجه خود می سازد، نگرش و رویکرد نمایندگان مجلس به این موضوع حساس است. نگاه جامعه اکنون به نمایندگانی است که بر حسب وظیفه باید رای اعتماد به اشخاصی دهند که قرار است بر زندگی و معیشت ملت تاثیرگذار باشند.
ضرورت توجه به این مساله که «هیچ مصلحتی بالاتر از منافع ملت نیست» باید مد نظر نمایندگانی قرار گرد که گاه برای خوشایند یک جریان سیاسی و یا کسب امتیازی از یک وزارتخانه ممکن است مصلحت یک ملت را قربانی منافع خاص کنند. با توجه به مهم می توان امروز و فردا را روزهای اعتماد و امتحان مجلس نامید. روزهایی که نمایندگان به وضوح نشان خواهند داد با رای اعتماد خود تا چه میزان در امتحان ملت نمره قبولی به دست خواهند آورد.