محمدحسین جعفری سمیع دبیر گروه سیاسی امروز۱۳ آبان ماه ، در تقویم به نام روز مبارزه با استکبار جهانی نامگذاری شده است. همچنین امروز سالگرد تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام و سالروز تبعید امام خمینی (ره) به ترکیه توسط حکومت پهلوی است. از طرف دیگر امروز روزی است که رژیم ترامپ وعده […]
محمدحسین جعفری سمیع
دبیر گروه سیاسی
امروز۱۳ آبان ماه ، در تقویم به نام روز مبارزه با استکبار جهانی نامگذاری شده است. همچنین امروز سالگرد تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام و سالروز تبعید امام خمینی (ره) به ترکیه توسط حکومت پهلوی است. از طرف دیگر امروز روزی است که رژیم ترامپ وعده داده بود تا مرحله دوم تحریم های ضد ایرانی را اعمال کند. اینکه چرا رئیس جمهور آمریکا چنین روزی را برای اجرای دور جدید تحریم های ضد ایرانی برگزیده قابل توجه است، اما اینکه دور جدید تحریم ها واقعاً چه تاثیری در کشور خواهد گذاشت موضوعی است که به آن خواهیم پرداخت.
این اولین باری نیست که کشور و ملت ما مورد تحریم کشورهای استکباری قرار می گیرد. با نگاهی به تاریخ معاصر در میابیم که تحریم موضوعی است که همواره در گذشته نیز با آن مواجه بوده ایم.
ملی شدن نفت سبب شد انگلستان نخستین تحریم جامع سراسری علیه ایران در دوران معاصر را به منظور واکنش در مقابل ملی شدن به کار بندد. بنابراین با شکایت از ایران به سازمان ملل متحد و شورای امنیت از یک سو، تلاش کرد تا اجماع بینالمللی را برای محکومیت اقدام مردم ایران به دست آورد و در همان حال علیه دولت ایران در دادگاه بینالمللی لاهه اقامه دعوا کرد.
آمریکا نیز در سال ۱۹۸۰ تحریمات اقتصادی وسیعی را در واکنش به تصرف سفارت آمریکا در تهران علیه ایران وضع نمود. این سرآغازی بود بر تحریم هایی که بعدها به طور پی در پی توسط ایالات متحده به بهانه های مختلف علیه ملت ایران وضع شد.
در سال ۱۹۹۵، بیل کلینتون رئیس جمهور وقت آمریکا اقدام به وضع تحریمهایی نمود که به موجب آن شرکتهای نفتی آمریکایی از سرمایهگذاری در طرحهای نفت و گاز ایران منع شده بودند. همچنین روابط بازرگانی با ایران نیز یکجانبه قطع گردید.
ترامپ پس از خروج واشنگتن از برجام، مدعی شده بود که آمریکا با متحدان خود مذاکره میکند تا به یک تصمیم جدید برای جلوگیری از جاه طلبی مخرب ایران برسد.
طبق برنامه اعلامی ترامپ پس از ۹۰ روز تنفس و فرصت برای تجار و فعالان اقتصادی بخش اول تحریمها و پس از ۱۸۰ روز بخش دوم و پایانی تحریمها بر ایران اعلام شد.
پس از پایان ۹۰ روز از اعمال این تحریمها (۱۸۰ روز از خروج از برجام) در تاریخ ۴ نوامبر ۲۰۱۸ (۱۳ آبان ۹۷) یعنی امروز، تحریمهای بخشهای کشتیرانی و کشتیسازی ایران، صنعت نفت، موسسات مالی خارجی با بانک مرکزی ایران و . . . نیز اعمال میشود.
حشمت ا… فلاحت پیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی درباره اعمال تحریم های دور دوم آمریکا علیه ایران در روز ۱۳ آبان اظهار داشت: «ترامپ تلاش می کرد با ایجاد تصویری تحقیرآمیز، تحریم ها را اعمال کند که این شیوه نشان دهنده عدم اطلاع و آشنایی وی با غیرت و حماسه ایرانی ها است.»
وی این تحریم ها را آزمایش وحدت داخلی در میان ایرانی ها دانست و افزود: «تحریم ها اثبات حقانیت جمهوری اسلامی ایران در قبال دشمنی است که در هیچ زمانی نسبت به ایرانی ها ترحم نمی کند.»
ادعای توخالی ترامپ
ترامپ رئیس جمهور آمریکا مدعی شده بود که از ۱۳ آبان فروش نفت ایران را به صفر خواهد رساند. ادعایی که از همان آغاز توخالی بودنش کاملاً مشخص بود.
سید حسین موسویان دیپلمات سابق کشورمان پیرامون این موضوع در یادداشتی که در رویترز منتشر شد می نویسد: « ایالات متحده تلاش می کند صادرات نفت ایران را به صفر برساند اما مشخص شده است که این کار در عمل غیرممکن است چرا که هیچ جایگزین مناسب و قابل دوامی برای صادرات روزانه دو نیم میلیون بشکه نفت ایران وجود ندارد. عربستان و متحدانش پیش از این ادعا کرده بودند که برای جبران هرگونه کمبود نفت آماده اند اما کارشناسان اعتقاد دارند که آنها ظرفیت جبران کامل نبود نفت ایران را در بازارهای جهانی ندارند.»
موسویان با اشاره به کاهش میزان صادرات نفت ایران از زمان خروج آمریکا از برجام، اضافه می کند: «از ماه می (اردیبهشت ماه) و خروج ترامپ از برجام، صادرات نفت ایران روزانه یک و نیم میلیون بشکه کاهش یافت و بهای سبد نفتی «اوپک» (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) افزایش یافت و به ۷۶ دلار رسید. اگر پیش بینی ها مبنی بر تداوم این افزایش تا بشکه ای ۱۰۰ دلار درست باشد، در صورت کاهش صادرات نفت ایران به کمتر از یک میلیون بشکه در روز، باز هم تهران می تواند کاهش درآمد خود را جبران کند.»
همه صاحبنظران و کارشناسان در این خصوص متفق القول هستند که امروز کشور ما از لحاظ اقتصادی در وضعیت جنگی قرار دارد. اما این موضوع ، موضوع تازه ای نیست زیرا همانطور که در ابتدا بدان اشاره شد، در چهار دهه اخیر کشور ما همواره به بهانه های مختلف با تحریم های ظالمانه مواجه بوده است.
هر چند این تحریم ها بیش از همه فشار خود را بر اقشار ضعیف جامعه وارد می سازد اما همین توده میلیونی اقشار محروم جامعه هستند که همواره ثابت کرده اند که از کشور خود حمایت می کنند.
در دوران انقلاب و پس از آن در جنگ تحمیلی، این مستضعفین جامعه بودند که از کیان کشور دفاع کردند و امروز نیز در صف اول مقاومت اقتصادی در برابر تحریم ها قرار دارند.
البته نمی توان منکر این حقیقت شد که پاکدستی و ساذه زیستی مسئولین کشور در دوران دفاع مقدس، انگیزه ای بود برای ملتی که یکتنه در مقابل استکبار جهانی و ایادی وابسته اش، ایستادگی می کرد. امروز هرچند اعتماد میان ملت و مسئولین به حداقل خود رسیده اما این موضوع هرگز باعث نخواهد شد تا ملت بزرگ ایران در مقابل زورگویی های ترامپ قمارباز سر تسلیم فرود آورند.
در شرایط فعلی مردم از مسئولین توقع دارند تا با دل و جان در خدمت ملت و کشور بوده و منافع ملی را قربانی منافع شخصی و جناحی خود نکنند. اگر بار دیگر مردم بتوانند به دولتمردان و مسئولین کشور اعتماد کنند، هیچ ابرقدرتی نمی تواند از پس اتحاد و یکپارچگی ملت ایران برآید.
۱۳ آبان امثال به رغم تمام تبلیغات و عملیات های روانی دشمنان ایران، روزی است همچون روزهای دیگر چرا که ملت ما با تحریم خو گرفته اند و با آن رشد کرده اند. بنابراین این تحریم ها هیچ گزندی بر جامعه ما وارد نخواهند کرد اگر ما بخواهیم.