هشت کشور اسلامی شامل ایران، اندونزی، بنگلادش، پاکستان، ترکیه، مالزی، مصر و نیجریه عضو دی.۸ هستند. ظریف طی سخنرانی در هجدهمین نشست وزرای امور خارجه سازمان دی.۸ در آنتالیا گفت: در شرایط کنونی بیش از هر زمانی برای ما ضرورت دارد تا چندجانبه گرایی اقتصادی و بازرگانی را از جمله در چارچوب هایی نظیر گروه […]

هشت کشور اسلامی شامل ایران، اندونزی، بنگلادش، پاکستان، ترکیه، مالزی، مصر و نیجریه عضو دی.۸ هستند. ظریف طی سخنرانی در هجدهمین نشست وزرای امور خارجه سازمان دی.۸ در آنتالیا گفت: در شرایط کنونی بیش از هر زمانی برای ما ضرورت دارد تا چندجانبه گرایی اقتصادی و بازرگانی را از جمله در چارچوب هایی نظیر گروه دی۸، ارتقا داده و تقویت کنیم.
وی با اشاره به پیش بینی رشد اقتصادی پایین و رکود برای اقتصاد جهانی از سوی صندوق بین المللی پول بیان کرد: تردیدی نیست که یکجانبه گرایی و موانع تجاری و تحریم های روزافزون علت اصلی شکل گیری چنین چشم انداز منفی است.
ظریف تاکید کرد: اقدامات تجاری یکجانبه، تحرکات تلافی جویانه و تحریم های اقتصادی می تواند اقتصاد جهانی را دچار اختلال کرده و همکاری های گسترده چندجانبه را در زمانی که به شدت نیاز به آن احساس می شود، تحت الشعاع قرار دهد.
وی اضافه کرد: گروه دی.۸ در طول مدت زمان دو دهه فعالیت به تدریج به بستری ارزشمند برای ارتقای همکاری های اقتصادی موثر بین اعضای آن تبدیل شده و از ظرفیت لازم برای تقویت جایگاه کشورهای عضو در اقتصاد جهانی، تنوع بخشی به اقتصاد اعضا، ایجاد فرصت های جدید در عرصه روابط تجاری، ارتقای مشارکت ها در فرایند تصمیم گیری در سطح بین المللی و بهبود استاندارد زندگی شهروندان کشورهای عضو برخوردار بوده است. وزیر امور خارجه ایران اظهار کرد: در گروه دی.۸ قرابت های بسیار زیاد فرهنگی در کنار تاریخ مشترک نیز به تلاش های ما در ایجاد انگیزه ای مشترک برای توسعه اقتصادی و اجتماعی مردمان کشورهای خود کمک کرده است و بر اساس ظرفیت های این سازمان و همچنین اشتراکات خویش، گروه دی۸ به مثابه بستری برای ارائه فرصت های بسیار به منظور همکاری و تحقق آرمان های مشترک خود به شمار می رود.
ظریف خواستار اتخاذ راهبردهای مطلوب برای همکاری بین اعضای هشت کشور این سازمان شد و افزود: نقطه قوت ما در رشد مداوم و توسعه مستمر یک بازار داخلی بزرگ است که همزمان از کارویژه های «هاب تولیدی» و «پایه مصرف» برخوردار است.
وی ادامه داد: ما باید قابلیت خود مبنی بر عامل ثبات زا بودن در اقتصاد جهانی پرتلاطم را نشان دهیم و همچنین باید به تقویت هم افزایی و تکمیل کنندگی یکدیگر بپردازیم تا از این رهگذر بتوانیم مخاطرات و موانع اقتصادی خارجی و همچنین دیگر چالش های شناخته شده یا ناشناخته را که احتمالا در آینده با آن مواجه می شویم، تحمل کنیم.
وزیر امور خارجه ایران همچنین در این سخنرانی از تهیه «نقشه راه ۱۰ ساله همکاری اقتصادی گروه دی۸ (۲۰۲۰-۲۰۳۰)» و اولویت بندی فعالیت ها ذیل این نقشه راه در حوزه های تجارت، کشاورزی، امنیت غذایی و نظایر آن استقبال کرد و گفت: این نقشه راه، چشم انداز و ابزار لازم برای هدایت فعالیت های خود در سال های پیش رو را در اختیار ما قرار می دهد.
وی ، تجارت را موتور توسعه اقتصادی دانست و بیان کرد: ارزش مجموع حجم تجارت بین کشورهای گروه دی.۸ بالغ بر ۱۰۰ میلیارد دلار بوده و متوسط نرخ رشد سالانه نیز ۶ درصد است ولی با این حال، هدف تجارت داخلی بین اعضای این گروه، ۵۰۰ میلیارد دلار تعیین شده که دستیابی به این هدف نیازمند تسهیلات مناسب است.
وزیر امور خارجه ایران با تاکید بر عملیاتی شدن موافقتنامه تجارت ترجیحی در بین کشورهای دی.۸ به منظورارتقای تجارت درون منطقه ای بین اعضای گروه گفت: ما باید در جستجوی دیگر سازوکارهای تسهیل کننده نظیر همکاری مالی و بانکی و مکانیسم های پرداخت نیز باشیم.
وی با قدردانی از ابتکار عمل برای تاسیس و راه اندازی «دفتر تهاتر دی.۸» اظهار کرد: با توجه به میزبانی ما از اتحادیه تهاتر آسیا از سال ۱۹۷۴، ما آمادگی کامل خود را برای به اشتراک گذاری تجارب با اعضای گروه دی۸ به منظور دستیابی به این هدف مهم اعلام می کنیم.
ظریف همچنین تاکید کرد: باور داریم که بخش خصوصی در تمامی حوزه های همکاری نظیر تجارت، سرمایه گذاری، صنعت، کشاورزی، تعاملات اجتماعی و گردشگری باید مشارکت داشته باشد و بر این اساس، ما باید بخش خصوصی را با هدف مشارکت مطلوب در فعالیت های اقتصادی و بازرگانی سازمان دی.۸ تشویق کنیم.