رضا شریعتی، روزنامه‌نگار یکی از ظرفیت های بالقوه در گردشگری ایران؛ دریا و ساحل است که هم ابعاد گسترده ای برای سرمایه گذاری دارد و هم از جذابیت بالایی توریستی برخوردار است. در این راستا امروزه در اغلب کشورهای دنیا توجه به تورهای دریایی؛ حمل نقل دریایی؛ ورزشها و تفریحات آبی؛ غواصی و سایر سرگرمی […]

رضا شریعتی، روزنامه‌نگار

یکی از ظرفیت های بالقوه در گردشگری ایران؛ دریا و ساحل است که هم ابعاد گسترده ای برای سرمایه گذاری دارد و هم از جذابیت بالایی توریستی برخوردار است. در این راستا امروزه در اغلب کشورهای دنیا توجه به تورهای دریایی؛ حمل نقل دریایی؛ ورزشها و تفریحات آبی؛ غواصی و سایر سرگرمی های مرتبط با ساحل و فراساحل در صدر برنامه های گردشگری قرار دارد. در کشور ما هم چند سالی است که به این موضوع پرداخته شده، هرچند نیازمند توجه جدی است. در این زمینه کشورهایی نظیر مالزی، هند، ژاپن و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس پیش‌قدم شده‌اند. دبی در حال ساختن جزایر مصنوعی متعدد در دریا وهتل های دریایی است و مالزی هم پارک‌های دریائی در جزایر تیکا و… را گسترش می‌دهد.

طب دریایی مغفول ماند
زهرا رضایی پزشک عمومی اهل اهواز که به مازندران سفر کرده است در گفت وگو با روزنامه جمله در خصوص  لزوم استفاده بهینه و منطقی از دریا و ساحل در کشور می گوید: «صنعت گردشگری دریایی قابلیت استفاده در پزشکی را دارد. می توان از دریا جهت مقاصد پزشکی استفاده بهتری کرد، همینطور استفاده ازموجودات دریایی در طب سنتی از قرن ها پیش رواج داشته است و برخی موجودات دریایی  نظیر ماهی، میگو، خاویار و… که هدیه دریا به بشر هستند دارای خاصیت فراوانی هستند که مصرف آن ها در طول هفته بارها مورد تاکید قرار گرفته است.
این پزشک عمومی با بیان اینکه طب دریا یکی از طب های پذیرفته شده در دنیاست که روی آن مانور تبلیغاتی فراوانی داده می شود، می گوید:« ساخت مجتمع های آب درمانی و ماساژ مجهز در کنار سواحل زیر نظر متخصصین طب دریا از ضروریات و سود آورترین قسمت برای صنعت گردشگری است چرا که توریست های سایر کشورها علاقه زیادی به این بخش دارند.»

تاکید گردشگری دریایی در قرآن
رضا باقری دبیر و دانش آموخته ادبیات فارسی با اشاره به اهمیت توجه به دریا ومحیط زیست در قرآن می گوید:« خداوند در آیه  ۱۴ سوره نحل می فرمایداو کسى است که دریا را مسخّر (شما) ساخت تا از آن، گوشت تازه بخورید و زیورى که آن را بر خود مى‌پوشانید (همچون مروارید) از آن استخراج کنید و کشتی‌ها را مى‌بینى که سینه دریا را مى‌شکافند تا شما (به تجارت بپردازید و) از فضل خدا بهره گیرید، شاید شکر او را به جاى آورید.»
او  با بیان اینکه خداوند در قسمتی دیگر از قرآن در ایه ۱۶۴ بقره می فرماید «در آفرینش آسمانها و زمین … و کشتی‌هایى که در دریا به نفع مردم در حرکتند… نشانه‌هایى است (از ذات پاک خدا و یگانگى او) براى گروهى که عقل خود را به کار مى‌گیرند، ادامه می دهد:« خداوند در قرآن به صراحت کشتیرانی در دریا و توجه به دریا را نشانی از قدرت خود می داند که در آن نشانه ایی برای افراد اهل تفکر وتعقل است.»

گردشگری دریایی انحصاری قشر مرفه نشود!
بهنوش محمدی کارشناس مهندسی کشاورزی با بیان اینکه از گردشگری دریایی استقبال می کنم، می گوید: برای سفر از کرمان به مازندران آمدم و اگر زمینه گردشگری دریایی فراهم بود حتما از آن استفاده می کردم. نباید در راه اندازی گردشگری دریایی مثل گردشگری ساحلی ضعیف عمل کرد، همچنین نباید راه اندازی گردشگری دریایی طوری باشد که تنها در انحصار قشر سرمایه گذار جامعه باشد بلکه باید طوری برنامه ریزی کرد تا این نوع گردشگری به حسرتی در دل قشر آسیب پذیر تبدیل نشود.
حرکت در مسیر بهره بری از گردشگری دریایی کار آسانی نیست
رضا جعفری نسب کارآفرین با بیان اینکه شهرداری به تنهایی نمی تواند طرحی در راستای گردشگری دریایی اجرا کند، می گوید:« برای اجرای طرح در راستای گردشگری دریایی لازم است سرمایه گذار با مشاور محیط زیست مشورت کند و مطالعات انجام گیرد.
او با بیان اینکه گردشگری دریایی کار سنگینی است که سرمایه گذاران در آن سرگردان می شوند، ادامه می دهد:« سیکل کار به گونه ایی است که مطالعات در آن انجام نمی گیرد یا مطابق با نیاز و خواست شهرهای ساحلی طراحی نمی شود. چند میلیارد هزینه خرید شناور است، گردشگری دریایی کار آسانی نیست چرا که چیزی حدود صد تا دویست میلیارد هزینه دارد.»
او با بیان اینکه باید محافظت از کشتی ها، ساخت اسکله برای اسکان کشتی ها، ساخت امکانات تفریحی و رفاهی لازم را هم در گردشگری دریایی در نظر گرفت، می گوید: باید در این بخش بحث و تبادل نظر صورت گیرد تا به نتیجه برسیم. جعفری نسب با اشاره به برخی طرح های اجرا شده در زمینه گردشگری دریایی با شکست مواجه شد، می گوید: این که بدون مطالعه کار ساده ایی را به اسم گردشگری انجام دهیم و سپس درخواست وام کنیم سرمایه گذاری در راستای اهداف گردشگری دریایی نیست.