مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان از اجرای طرح طبیعت‌گردی آشوراده در آینده نزدیک خبر داد و گفت: بر اساس مطالعات ظرفیت بُرد (حداکثر جمعیت قابل تحمل) برای ورود گردشگر به جزیره ۵۰۰ نفر است. با مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان حول موضوع اجرای طرح طبیعت گردشگری آشوراده به گفتگو نشستیم و امیر عبدوس از امضاء […]

مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان از اجرای طرح طبیعت‌گردی آشوراده در آینده نزدیک خبر داد و گفت: بر اساس مطالعات ظرفیت بُرد (حداکثر جمعیت قابل تحمل) برای ورود گردشگر به جزیره ۵۰۰ نفر است.
با مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان حول موضوع اجرای طرح طبیعت گردشگری آشوراده به گفتگو نشستیم و امیر عبدوس از امضاء قرارداد عملیات اجرایی این طرح خبر داد.
حدود پنج سال از وعده رئیس جمهور برای اجرای طرح گردشگری آشوراده می‌گذرد، اما هنوز این پروژه به سرانجام نرسیده است. قرارداد عملیات اجرای طرح مشارکت در امور حفاظت، بهره برداری و تفرجی منطقه نمونه گردشگری آشوراده با سازمان همیاری شهرداری‌ها به امضاء رسیده است.
می‌توان به اجرای آن امید داشت؟ عملیات اجرایی طرح منطبق با موازین طبیعت گردی در مناطق حفاظت شده طراحی شده و همه دقت‌های لازم برای این‌که ارزش‌های اکولوژیک و یا زیست بومی پناهگاه حیات وحش میانکاله حفظ شود در این طرح لحاظ شده است؛ قرارداد اجرا با سازمان همیاری‌ها به امضاء رسیده و فقط کافی است پنج درصد تضمین‌های لازم اجرای این طرح ۱۰ ساله به تصویب هیئت مدیره سازمان همیاری‌ها برسد و تسلیم محیط زیست شود. بعد از این‌که تضمین‌ها ارائه شود قرارداد را به مجری ابلاغ می‌کنیم.
راجع به جزییات اجرای طرح توضیح دهید. تاکنون کمتر جزییات این طرح مطرح شده و بیشتر در گفتگوها حول محور رعایت موازین زیست محیطی طرح کلی گویی شده است. طرح شامل یک سایت ۲۲ هکتاری برای تفرج است که از این مساحت هفت درصد آن مسقف است. در این هفت درصد سوئیت‌های یک طبقه روی پیلوت با مصالح بومی و ارتفاعی که بالاتر از درختان منطقه نیست، پیش بینی شده است؛ همچنین تعدادی واحدهای خدماتی، موزه، مرکز بازدید کنندگان، پاسگاه برای محیط زیست، آتش نشانی، امکانات اورژانسی و حوادث غیرمترقبه در آن دیده شده است.
یعنی بیش از ۲۰ هکتار فضای تفرجی روباز درنظر گرفته شده؟ بله فضای مسقف فقط هفت درصد ۲۲ هکتار را شامل می‌شود؛ بقیه آن فضای روباز است و احتمالا آب نما، پیست دوچرخه سواری، سایتی برای بازی بچه‌ها، آمفی تئاتر روباز و سایتی برای خودروهای الکتریکی پیش بینی شده و جزییات طرح در گزارش ارزیابی و سایت پلان موجود است. پروژه به گونه ای تعریف شده که مسیر پیاده روی و برج‌هایی برای پرنده نگری طراحی شده است و طبیعت گردان و گردشگران می‌توانند از مسیرهای طبیعت گردی و تفرجی به تمام جزیره سفر داشته و دوباره به سمت سایت ۲۲ هکتاری هدایت شوند.
اما فعالان زیست محیطی همچنان نگران اجرای طرح گردشگری در آشوراده هستند. نگرانی فعالان محیط زیست ناشی از اقداماتی است که در گذشته در مسیر نادرستی شکل گرفته بود؛ از جمله این‌که به جای این‌که سازمان محیط زیست متولی اجرای طرح باشد بحث واگذاری را مطرح کرده بود و ۳۸۰ هکتار را به شرکتی واگذار کرده بود که با ورود بازرسی کل کشور و دستگاه قضایی ابطال و اسناد دوباره برگشت خورد و برای آشوراده در فهرست منابع ملی دوباره سند صادر شد. بعد از آن هم دو تفاهم نامه دیگر مبادله شد که هر دو رنگ و بوی واگذاری کل طرح به بخش خصوصی را داشت.
یعنی شما معتقدید در طرح جدید این اشکالات وجود ندارد؟ خیر اصلا وجود ندارد. طرح طبیعت گردی آشوراده متعلق به سازمان محیط زیست است؛ مثل این است که در منطقه خودمان و با اعتبارات خودمان ساختمان‌ها و تاسیاتی را ایجاد کنیم که بتوانیم پاسخگوی نیاز گردشگران باشیم درست مانند کاری که در پارک ملی گلستان انجام شده و ما در ذخیرگاه زیست کره چهار تفرجگاه وسیع و متنوع با ۵۲ کمپ، چند ساختمان اقامتی، مهمانسرا، موزه و آمفی تئاتر و … داریم.