چاقي در كودكان ژنتيكي نيست بلكه گفته مي شود كودكان عادات تغذيه اي را از والدين خود فرا مي گيرند. طبق مطالعات انجام گرفته كودكان حدود دو ساله به غذاهاي والدين توجه كرده و در انتخاب غذاي خود از آنها تقليد مي كنند. یک مشاور تغذیه معتقد است: همانطوری که می دانیم الگوی درست مصرف […]

چاقي در كودكان ژنتيكي نيست بلكه گفته مي شود كودكان عادات تغذيه اي را از والدين خود فرا مي گيرند. طبق مطالعات انجام گرفته كودكان حدود دو ساله به غذاهاي والدين توجه كرده و در انتخاب غذاي خود از آنها تقليد مي كنند.
یک مشاور تغذیه معتقد است: همانطوری که می دانیم الگوی درست مصرف کردن غذا بستگی زیادی به خانواده و جامعه دارد. کودکان نیز از این قاعده مستتثنی نبوده و به عبارتی از ابتدا الگوی آنان با عادات غذایی خانواده، جامعه و البته مدرسه و دوستان شکل می گیرد.
به گفته محمد طاهری ریکنده، الگوی درست مصرف کردن را می توان در خانواده به کودکان آموخت. وی ادامه داد: کودکی که در خانواده پرخور و با عادات غذایی بد رشد پیدا می کند چگونه می تواند غذا را کامل، به اندازه و تغذیه ای مصرف کند. بطور مثال کودکی که صبحانه خوردن خانواده را به دلایل مختلف نبیند چگونه می آموزد که صبحانه بهترین وعده غذایی است!
این مشاور تغذیه دانشگاه تهران ادامه داد: پدر به دلیل مشغله صبح زود از خانه خارج می شود. که حتی اگر صبحانه خور هم باشد در محل کار آن را میل می کند. مادر نیز به دلیل دیر از خواب بیدار شدن تمایلی به صبحانه خوردن ندارد و یا دیر آنرا مصرف می کند و با یک کیک و چند خوراکی دیگر که در کیف کودک می گذارد که هم صبحانه کودک بشود و هم میان وعده او، بعد از بدرقه کودک با چشمانی خواب آلود به خواب خود ادامه می دهد! نمی توانند الگوی خوبی برای تغذیه مناسب کودک باشند.
طاهری ریکنده با بیان اینکه راز موفقیت رژیم غذایی مناسب کودک تعیین الگوی مناسب آن در خانواده است افزود: نیازی به عجله در تغییر الگوی کودک و یا شکل گیری آن نیست. از موارد ابتدایی و ساده شروع کنیم. مهم است بدانیم رژیم غذایی کاهش وزن برای کودکان مناسب نبوده و باعث کاهش و یا عدم رشد کودکان می شود.
وی در ادامه به الگوی مصرف خانواده اشاره کرد و افزود: با تغییر الگوی غذایی و تعیین آن می توان به مرور زمان باعث افزایش رشد قدی کودک شده و از وزن آن به عبارتی در مقایسه با قد کاست. الگوی مصرف درست و تغذیه ای با مصرف تمامی وعده ها و میان وعده ها به مقدار مناسب می تواند باعث این تغییر در وزن کودک شود. بدون اینکه باعث کاهش رشد کودک شود.
این مشاور تغذیه دانشگاه تهران گفت: مطمئنا هیچ کس کودکی کوتاه قد نمی خواهد بنابراین سعی نکنیم محدودیت شدیدی در کالری و مواد مغذی ایجاد کنیم. محدودیت و حتی قطع استفاده غذاهای بدون فایده (Junk Food) و پرکالری، تنقلات ناسالم، فست فوود ها و غیره می تواند راهگشای افزایش بی رویه وزن در کودکان باشد.
طاهری ریکنده با بیان اینکه کودکان نیز مانند تمامی افراد در جامعه باید رژیم غذایی مناسب داشته باشند؛ افزود: بهتر است الگوی غذایی مناسب را از یک متخصص و یا مشاور تغذیه دریافت کنیم. این رژیم لزوما باعث کاهش وزن نخواهد شد و به خانواد می آموزد کودک چگونه و چقدر می تواند غذا مصرف کند. میزان گروه های غذایی بر اساس رژیم غذایی چقدر است!
به گفته این مشاور تغذیه، کودکانی با وزن خیلی بالا نیز تحت نظر مشاور و یا متخصص با توجه به رشدشان می توانند رژیمی با محدودیت کم در رژیم غذایی داشته باشند. روانشناسی می گفت والدین بیشترین سهم در مشکلات کودک در بزرگ شدن یا نشدن آنان را دارند. این گفته نشان از بی توجهی مادر تربیت کودکان است. مادری را دیدم که در یک شب چهار نوع غذا تهیه کرد به خاطر اینکه کودک میلی به غذا نداشت!
وی با اشاره به اینکه کودکان با آموزش مناسب می توانند دانش آموزان خوبی باشند، ادامه داد: به عبارتی دیگر باید با آموزش الگوی مصرف صحیح به کودکان به صورت عملی و با دیدن عادت های صحیح غذایی والدین، مقاومت کودکان را در مقابل ناپرهیزی کاهش داد.
به اعتقاد این مشاور تغذیه ای دانشگاه تهران، جامعه نیز می تواند در تعیین الگوی نادرست کودکان نقش داشته باشد. نقش مدرسه، معلم، همکلاسی و نیز رسانه ها و فضای مجازی می تواند نقش بسزایی بعضا حتی بیشتر از خانواده ایفا کند. اگر در بوفه مدرسه تقلات به فروش برسد و یا در دست همکلاسی ببیند و یا در تلویزیون تبلغ آنرا ببیند و یا در بازی یارانه ای آنرا در دست کاراکتر اصلی بازی ببیند می تواند به همین سادگی به کودکی چاق تبدیل شود. آموزش صحیح به کودکان در تمامی موارد از جمله خانواده، مدرسه، رسانه ها و شبکه های مجازی می تواند راهگشا باشد.