پیشبینیهای عددی وضع هوا و اقلیم زندگی انسانها را نجات میدهد و از مدیریت بحران و جلوگیری و کاهش خسارات اقتصادی ناشی از حوادث شدید آب و هوایی پشتیبانی میکند همچنین در بخشهای انرژی، کشاورزی، حمل ونقل و تفریحات به طور قابل توجهای درآمدزایی دارد. دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی در مراسم افتتاحیه اولین کنفرانس بینالمللی […]
پیشبینیهای عددی وضع هوا و اقلیم زندگی انسانها را نجات میدهد و از مدیریت بحران و جلوگیری و کاهش خسارات اقتصادی ناشی از حوادث شدید آب و هوایی پشتیبانی میکند همچنین در بخشهای انرژی، کشاورزی، حمل ونقل و تفریحات به طور قابل توجهای درآمدزایی دارد.
دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی در مراسم افتتاحیه اولین کنفرانس بینالمللی پیشبینی عددی وضع هوا و اقلیم طی یک پیام ویدئویی با بیان این مطلب به پیشرفتهای علمی و فنی که منجر به توسعه مهارتهای پیشبینی وضع هوا در ۴۰ سال اخیر شده اشاره کرد.
پتری تالاس، اظهار کرد: مهم این است که این مهارتها دائما به صورت کیفی و عینی ارزیابی میشود زیرا این پیشبینیها هر روزه با رخدادهای واقعی مقایسه میشوند. وی با تاکید بر اینکه پیشبینی عددی وضع هوا یک برتری اساسی نسبت به سایر رشتههای علمی دارد،گفت: میزان مهارت و توانایی پیشبینی عددی هر روزه و در سطح دنیا به صورت عینی ارزیابی میشود بنابراین درستی و نادرستی این پیشبینیها دقیقا مشخص شده و راههای توسعه این مهارت به گونهای موثر آزمایش میشود.
تالاس با طرح این پرسش که امروز در زمینه علم پیشبینی عددی کجا ایستادهایم، گفت: مراکز عملیاتی پیشبینی عددی وضع هوا ،پیشبینی برای بازه زمانی بسیار کوتاه در مقیاس کیلومتر و چند بار در روز تا پیشبینی فصلی جهانی در مقیاس چند ۱۰ کیلومتر و ماهی یکبار را ارائه میدهند. این پیشبینیها مربوط به وضع هوا است اما در پیشبینی کیفیت هوا و کاربردهای آبشناسی نیز به کار گرفته میشود.
دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی با اشاره به چالشهای علمی پیشرو در زمینه پیشبینی عددی تصریح کرد: در آینده دو حیطه به توجه بیشتری نیاز دارد که در عین حال افزایش مهارتها را نیز نوید میدهد اما این امر نیاز به سرمایهگذاری قابل توجه در محاسبات و توسعه علمی دارد. اول اینکه عدم قطعیت ذاتی در پارامترهای فیزیکی، خواه ناشی از درک ناقص فرایندها و خواه ناشی از مشکل ارائه تاثیر فرایندهای ناشناخته در مقیاسهای شناخته شده باشد ممکن است نیاز به یک رویکرد کاملا متفاوت داشته باشد. پیچیده تر کردن مدلها لزوما آنها را دقیقتر نمیکند بنابراین ما نیازمند درک بنیادی فرایندها برای بهبود پارامتری کردن مدلها و توضیح خطاهای سیستماتیک هستیم.
وی ادامه داد: دوم اینکه فرایندهای شیمیایی و فیزیکی بیشتری اضافه خواهد شد. به طوری که به سبب جفت شدن مدلهای جوی با مدلهای اقیانوسی سطح زمین و یخ دریا که برخی از آنها امروزه به طور عملیاتی مورد استفاده قرار میگیرند نیازمند فرایندهای فیزیکی بیشتری هستیم. حل این چالشهای علمی نیاز به این دارد که برای به دست آوردن دادههای مشاهداتی و قابلیتهای لازم، با مجموعه وسیعتری از شرکا و فراتر از سازمانهای هواشناسی همکاری کنیم.
دبیرکل سازمان هواشناسی جهانی در ادامه با اشاره به چالشهای فنی پیشبینی عددی وضع هوا و اقلیم گفت: امروزه پیشبینی عددی وضع هوا از کامپیوترهایی با کارآیی بسیار بالا استفاده میکند که رتبه آنها ۲۰ کامپیوتر اول در بین ۵۰۰ سیستم قدرتمند موجود است. به هر حال توسعه مورد انتظار فناوری محاسباتی پر سرعت در دنیا، شرایط جدیدی را برای چگونگی برخورد با چالشهای علمی تحمیل میکند بنابراین با توجه به سخت افزار، طرح کدها و روشهای عددی به یک تغییر الگو نیاز است. فناوریهای جدید، پردازشگرهای ضعیف را با CPUهای نسل بعد ترکیب و تجمیع میکنند تا بهترین نتایج را ارائه دهند.