رضا شریعتی، روزنامه‌نگار وقتی سی سال از جنگ بگذرد و از گوشه و کنار هنوز هم بوی انفجار و خون بیاید، یعنی جنگ ادامه دارد. جنگ اصلا چهره زنانه ندارد. هر روز بوی باروت و انفجار از قدرت طلبی سیاستمدارها بلند می‌شود و جنگ طعم تلخ قدرت طلبی سیاستمداران را نشان می‌دهد. فرقی نمی‌کند که […]

رضا شریعتی، روزنامه‌نگار

وقتی سی سال از جنگ بگذرد و از گوشه و کنار هنوز هم بوی انفجار و خون بیاید، یعنی جنگ ادامه دارد. جنگ اصلا چهره زنانه ندارد. هر روز بوی باروت و انفجار از قدرت طلبی سیاستمدارها بلند می‌شود و جنگ طعم تلخ قدرت طلبی سیاستمداران را نشان می‌دهد. فرقی نمی‌کند که کویت باشد، عراق ، یمن و یا ایران، هر روز از گوشه و کنار جهان صدای رنج‌آور جنگی می‌آید و در گوشه‌ای عده‌ای بعد از سی سال زندگیشان را روی خط انفجار مین‌ها از دست می‌دهند.
یک روز کودکی در حال بازی و یک روز پیرمردی در حال شخم زدن زمین‌های زراعی؛ طبیعت نابه کار هم سر سازگاری ندارد انگار از رانش‌های زمین، باد و باران و سیل لعنتی گرفته تا هرچیزی که مین‌ها را به روی زمین هدایت می‌کنند و باعث می‌شوند تا خون طفلان بی‌گناه وطن ریخته شود.
آخرینش هم چند روز پیش که انفجار مین پای کودک شوشی را از او گرفت و سپس کودک جان باخت. آن هم به خاطر یکی از ۱۶ میلیون مین کارگذاشته شده در حدود چهار میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از زمین‌های کشورمان در استان‌های مرزی؛ در این رابطه البته آمار و اطلاعات دقیقی وجود ندارد که سهم هر استان از مین چه میزان است اما ٥ استان هم مرز با عراق واقع در غرب، جنوب، شمال غربي و جنوب غربي ايران یعنی كردستان، كرمانشاه، ايلام، خوزستان و آذربايجان غربي هستند که امروز و با گذشت ۳۰ سال از پايان جنگ ٨ ساله، همچنان به پاي مين‌های خنثي نشده يادگار جنگ ٨ ساله قرباني می‌دهند.
شاید مهم‌ترین دلیل این حجم از خسارت مین‌ها عهد شکنی رژیم سابق بعث عراق بود که بر خلاف توافق عمل کرده و نقشه مناطق مین‌گذاری شده را به ایران نداد. مردم محلی این پنج استان از روزهای اول خود دست به کار شده تا مین‌ها را که بیش‌تر در مناطق مسکونی کارگذاری شده بود خنثی کنند اما از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۸۱ این وظیفه بر عهده وزارت کشور بود و بعد از آن وظیفه محوله به وزارت دفاع رزمندگان بازنشسته محول شد.
در همین رابطه در تاریخ چهارم خرداد ماه رضا میرزایی، مدیرکل امنیتی استانداری کردستان در جلسه‌ای در استانداری اعلام می‌کند که نیروهای مین روب با جست و جو در ۳۴۸ هکتار از مناطق آلوده این استان موفق به کشف و خنثی سازی چهار هزار و ۷۱۰ قبضه مین شدند.
وی افزود: نیروهای مین روب طی این مدت در مناطق آلوده مرزی و برخی اراضی کشاورزی و طبیعی، ۱۳۶ هکتار را به صورت دستی و ۵۷ هکتار را به صورت مکانیزه مین روبی کرده اند.
مدیرکل امنیتی استانداری کردستان گفت: پس از پایان جنگ تحمیلی تاکنون در این استان حدود یک میلیون و ۸۹۰ هزار قبضه مین توسط نیروهای مین روبی از زیر خاک کشف و خنثی شده است.

دفن دو درصد مین‌ها در خاک به خاطر باران
فرمانده قرارگاه عملیاتی نیروی زمینی ارتش در غرب کشور از وجود حدود ۱۰ هزار مین در میادین مین استان کرمانشاه خبر داد.
میر سرتیپ فرهاد آریانفر در جمع خبرنگاران به آخرین وضعیت پاکسازی میادین مین استان کرمانشاه اشاره و اظهار کرد: با وجود پاکسازی‌های صورت گرفته، در حال حاضر حدود دو درصد میادین مین استان به دلیل نزولات جوی زیر خاک مدفون شده و کار پاکسازی آنها به طور کامل انجام نشده است.
آریانفر با اشاره به محول شدن کار پاکسازی میادین مین به قرارگاه پاکسازی وزارت دفاع، افزود: با این حال ارتش هم در این زمینه ورود دارد.

پاکسازی ۳ هزار و ۳۰ هکتار از اراضی مین‌گذاری شده ایلام
در ایلام هم مدیرکل سابق امنیتی، انتظامی استانداری ایلام گفته بود: سه هزار و ۳۰ هکتار از اراضی آلوده به مین این استان در دوران دفاع مقدس سال گذشته پاکسازی شده است.
ناصر خوش خبر افزوده بود: عملیات پاکسازی سطحی پس از پایان جنگ در استان آغاز و از مجموع یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار منطقه آلوده تاکنون یک میلیون و ۶۹۹ هزار و ۵۱۵ هکتار از وجود مواد منفجره پاک شده و تنها ۴۸۵ هکتار باقی مانده است.

مین روبی ۱۲ هزارو۴۰۰ هکتار از زمین‌های خوزستان
در استان خوزستان هم از سال ۸۵ تا ۹۷ جمع کل اراضی پاک‌سازی‌شده از مین و گلوله عمل‌نکرده در استان خوزستان۱۲ هزار و ۴۰۰ هکتار بوده است. در همین بازه زمانی ۷۴ نفر به دلیل رفتن روی مین شهید و ۴۰۲ نفر مجروح شدند که از این تعداد ۵۵ شهید و ۲۰۳ مجروح مردم عادی هستند.
مردم محلی آذربایجان غربی هم می‌گویند که در اراضی اروميه و سلماس، سردشت ، پيرانشهر و اشنويه آلوده به مین هستند و آمار دقیقی از مساحت مناطق آلوده در دست نیست. هرچند این آمارها چندان دقیق نیست اما با نگاهی بر اخبار بالاترین میزان تلفات مربوط به کودکان است، امیدواریم تا دیگر در این استان‌های مرزی شاهد قتل و عام کودکان و مردم بیگناه نباشیم.