محققان انستیتوی علوم اوکیناوای ژاپن با کمک جاندارانی موسوم به نیزک، اسرار ساماندهی ژن ها در بدن مهره داران را کشف کردند. نیزک ها نوعی جاندار طنابدار دریایی شبیه به ماهی هستند که ۳۲ گونه مختلف دارند و ژن ها در بدن این موجودات به شیوه اختصاصی مهره داران ساماندهی شده است. تحلیل های اخیر […]

محققان انستیتوی علوم اوکیناوای ژاپن با کمک جاندارانی موسوم به نیزک، اسرار ساماندهی ژن ها در بدن مهره داران را کشف کردند.
نیزک ها نوعی جاندار طنابدار دریایی شبیه به ماهی هستند که ۳۲ گونه مختلف دارند و ژن ها در بدن این موجودات به شیوه اختصاصی مهره داران ساماندهی شده است.
تحلیل های اخیر ژنوم نشان می دهد ارگانیسم هایی که بلافاصله پس از نیزک ها در خط زمان تکامل جانداران پا به عرصه وجود گذاشتند، یک نسخه از ژنوم کامل خود تکثیر کردند. مهره دارانی که بعدها ظاهر شدند نیز توانستند یک نسخه از ژنوم خود را ایجاد کنند.
به اعتقاد محققان این دو مرحله تکثیر ژنوم در خط سیر تکامل جانداران، زمینه ساز شکل گیری اندام هایی مانند سر و دست و پا در مهره داران شد.
توسعه ویژگی های جدید در بدن جانداران، مسیرهای جدیدی را برای ساماندهی ژن ها ایجاد کرده است. این در حالی است که تاکنون محققان نتوانسته بودند بین تکثیر ژنوم و ساماندهی ژن ها ارتباط برقرار کنند.
در این تحقیقات، با مقایسه ژنوم نیزک ها و ماهی زبرا، محققان توانستند ارتباط بین تکثیر ژنوم و ساماندهی ژن ها را برقرار کنند. بر اساس این تحقیقات، تعداد ژن های موجود در ژنوم نیزک ها با ماهی زبرا یکسان است، اما تعداد نواحی تنظیم کننده در ژنوم نیزک ها بسیار کم تر از ماهی زبرا است.