رضا شریعتی روزنامه‌نگار رضا شریعتی روزنامه‌نگار اسكان غير رسمي پديده اي است نابهنجار كه در به بافت متداول شهر مشاهده مي‌شود. اين پديده، تجلي فقدان برآورده شدن نياز مسكن و سرپناه اقشار كم درآمدی است كه در فضای رسمي و برنامه ريزی شده شهر جايي ندارند و در فرار از محدوديت‌های قانوني خارج از توان […]

رضا شریعتی
روزنامه‌نگار

رضا شریعتی
روزنامه‌نگار

اسكان غير رسمي پديده اي است نابهنجار كه در به بافت متداول شهر مشاهده مي‌شود. اين پديده، تجلي فقدان برآورده شدن نياز مسكن و سرپناه اقشار كم درآمدی است كه در فضای رسمي و برنامه ريزی شده شهر جايي ندارند و در فرار از محدوديت‌های قانوني خارج از توان خود، به برپايی سكونت گاه‌های نابسامان در حاشيه شهر، به اميد آنكه به فرصت‌های شغلی با درآمد مستمر شهری دسترسي پيدا نمايند، مي‌پردازند و شامل افراد و خانوارهايی می‌شود كه در محدوده‌ی فيزيكي و اقتصادی شهر زندگي مي‌كنند ولي هنوز جذب نظام شهری نشده و از بسياری جهات با بافت اصلی شهر تفاوت دارند؛ به عبارتي از نظر اشتغال، سكونت، بهداشت، خدمات عمومي و تسهيلات زيربنايي شهری در شرايطی نامطلوب به سر می‌برند.
اسکان کم درآمدها و ساماندهی و توانمندسازی بافت‌های نابسامان شهری از موضوعات و مسائل مهم توسعه شهری کشور است. اسکان غیررسمی یکی از چهره‌های بارز فقر شهری است که درون یا مجاور شهرها به شکل خودرو فاقد مجوز ساختمان و برنامه رسمی شهرسازی و سطح نازلی از کمیت و کیفیت زندگی شکل می‌گیرد.
ستوان یکم رضایی از پرسنل نیروی انتظامی غرب تهران در گفت وگو با ما با بیان اینکه شهرداری و بهزیستی متولی جمع آوری کارتن خواب‌های خیابانی واسکان آنها هستند، گفت: کلانتری‌ها جایی برای اسکان  این افراد ندارند و ما تنها در صورت نیاز می‌توانیم با تقاضای بهزیستی ودستور قضایی دادستانی برای جمع آوریشان با شهردای و بهزیستی همکاری کنیم و دو اکیپ در حوزه استحفاظی خودمان در اختیارشان قرار بدهیم.
وی افزود: جمع آوری این افراد نیازمند سازماندهی خاصی است که شهرداری‌ها با توجه به نیرویی که جهت این امر در اختیار دارند و با توجه به نزدیکی به سال جدید با حساسیت بیش تری این کار را انجام می‌دهند.

من، کارتن خواب، ۵۰ سال دارم!
در شهرستان شهریار و در خیابان اصلی شهر فردی با کاسه گدایی در دست مشغول تردد است. این فرد با بیان اینکه مشخصات خود را اظهار نمی دارد، گفت: با ۵۰ سال سن شش برادر و چهار خواهر دارم  که تعداد برادرانم در حال حاضر پنج نفر وخواهرانم سه نفر هستند.
وی با بیان اینکه کم توجهی اطرافیان وبستگانش عامل تشدید مشکلاتش شده است، اظهار کرد : سه فرزند دارد که با همسرش تحت پوشش بهزیستی هستند.
این متکدی ادامه می‌دهد: تُرک هستم و شغلم راننده ماشین‌های سبک وسنگین است که روی ماشین مردم کار می کنم! هر کسی آمده روی زخم‌هایم نمک پاشید ورفت ؛ اینجا محل زندگی کارتن خواب‌ها ومعتادهاست، ولی یک روز سد معبر می‌آید ومرا به باد کتک می‌گیرد و یک روز مامورهای پلیس وآگاهی. در این میان فقط یکی از پلیس ها که آدم خوبی بود ۲۰۰۰۰ تومان به من داد. اغلب مردم آدم‌های ضعیف کشی هستند؛ آمدند وحتی گاز و لباس زیرم را با خودشان بردند.

قوانین موجود متناسب با جرم نیست
رضا اسدی، جامع شناس با بیان اینکه در جامعه هیچ گاه نمی‌توان آسیب‌های اجتماعی را به صفر رساند، گفت: قوانین موجود متناسب با جرم و پیشگیری از آن نیست و باید به روز رسانی شود.
این جامع شناس با بیان اینکه تکدی گری به دلایل متعددی صورت می گیرد، متذکر شد: برخی از این افراد به صورت حرفه‌ای و از روی عادت تکدی گری می کنند که در این موارد باید شدیدتر اعمال قانون شود.
اسدی با بیان این که برخی متکدیان به صورت حرفه‌ای به این کار می‌پردازند، افزود: متکدی جمع‌آوری شده که خانه ۲ طبقه و پیکان وانت صفر دارد و حتی شاید متکدیانی پورشه سوار باشند.
وی با اشاره به این که مسئولیت اصلی در این زمینه بر عهده شهرداری‌ها است ، ادامه داد: متكديان از منظر سود آوری و كاسب كارانه به اين حرفه وارد می‌شوند، اين گروه به شكل حرفه‌ای وارد تكدی گری شده و به اين شغل به عنوان كاسبی نگاه مي كنند.
این جامع شناس افزود: جمع آوری متكديان در راستای اعمال تبصره ذيل ماده ۵۵ در حوزه كاری شهرداری، نيروي انتظامي و فرماندار است.
تکدی گری امری نیست که صرفا با ورود یکی دو دستگاه، بتوان ساماندهی کرد. علاوه بر تکدی گری به روش سنتی، در سالیان اخیر شاهد متکدیانی هستیم که با روش‌های مدرنی همچون استفاده از فضای مجازی، اقدام به تکدی گری می‌کنند. از آنجا که مقابله با تكدی‌گری يكي از مصداق‌های بارز توجه مديريت شهری به رفع آسیب‌های اجتماعی است، لذا وجود متکدیان در شهرها، به ویژه در شهرهای گردشگر پذیر، چهره نازیبایی بر صورت شهر می‌نشاند و این معضل اجتماعی، مسائل دیگری را هم در خود پرورش می‌دهد که لازم است متولیان با این موضوع برخورد کنند. هرچند بر طبق ماده ۷۱۲ قانون مجازات اسلامی، مجازات جرم تکدی و ولگردی حبس از یک تا سه ماه است اما به نظر می‌رسد این مجازات کافی نباشد.