رضا شریعتی، روزنامه‌نگار: توجه به ارتقاء کمی و کیفی فرهنگ عمومی در جامعه نیازمند فرهنگ سازی است و این مهم به بخش‌های مختلفی در حوزه خدمات شهری تقسیم می‌شود که یکی از این بخش‌ها طرح تفکيک زباله‌های تر و خشک از مبدا و آموزش خانواده‌ها به عنوان مهمترين اولويت در این حوزه است. به این […]

رضا شریعتی، روزنامه‌نگار:

توجه به ارتقاء کمی و کیفی فرهنگ عمومی در جامعه نیازمند فرهنگ سازی است و این مهم به بخش‌های مختلفی در حوزه خدمات شهری تقسیم می‌شود که یکی از این بخش‌ها طرح تفکيک زباله‌های تر و خشک از مبدا و آموزش خانواده‌ها به عنوان مهمترين اولويت در این حوزه است. به این منظور داشتن مديريت واحد شهری يک ضرورت است و اجرای طرح‌های انضباط شهری، خط سفيد و پسماند از موضوعات مهم و به روز شهر محسوب می شود.
تفکیک زباله نیازمند فرهنگ‌سازی مناسب است و باید از همان دوران کودکی این مسئله به فرد القا شود؛ اجرای جداسازی کاغذ و زباله‌های تر و خشک باید از مدارس آغاز و با همکاری خانواده‌ها، دانش‎آموزان، کارکنان مدارس و ادارات در جامعه گسترش یابد.با تفکیک زباله از مبداء، نه تنها از آلودگی‌های مختلف جلوگیری می‌شود بلکه تبدیل زباله به مواد آلی و کود بسیار اهمیت دارد و اکنون در بیشتر کشورهای دنیا از این راه برای رونق اقتصادی و اشتغال‌زایی استفاده می‌کنند.

لزوم اجرای صحیح طرح تفکیک زباله از مبدا
شاید در مازندران تاکنون اقدامی برای استفاده بهینه از زباله برای رشد اقتصادی در مقیاس وسیع صورت نگرفته باشد اما می‌توان با فرهنگ‌سازی تفکیک زباله از مبداء و نهادینه کردن این مسئله در سطح جامعه، شرایط را برای تبدیل زباله به مواد آلی و کود فراهم کرد. از آنجا که موضوع حفاظت محیط زیست‌ و بحران‌های آلوده‌سازی آن جهانی‌ و فراگیر ‌شده لذا مسئله زباله هم مستلزم چاره‌اندیشی جدی‌ است که در این رابطه توجه به دفن بهداشتی و تفکیک زباله، و استفاده از زباله‌سوز، از مهم‌ترین اقداماتی است که باید به آن توجه ویژه شود.

مردم نهادها توانا در فرهنگ سازی
علی خادمی، کارشناس وپژوهشگر حفاظت محیط زیست در گفت و گو با ما با بیان اینکه متاسفانه مردم زباله را در راس ساعت مقرر به سطل زباله نمی ریزند، گفت: به ‌منظور بهره‌مندی از محیط زیست سالم و بهداشتی، ناگزیر از بهره‌مندی و استفاده مناسب در فرهنگ‌سازی در امر زباله و جداسازی آن هستیم. او افزود: علاوه بر فرهنگ‌سازی در بین جامعه از طریق ارگان‌های دولتی و مدارس، نیازمند استفاده از توان سازمان‌های مردم‌نهاد و بهره‌مندی از قابلیت‌ها و توانایی‌های این قبیل گروه‌ها هستیم. خادمی ادامه داد: برگزاری همایش‌های مختلف در موضوعات تفکیک زباله و دفن بهداشتی آن با دهیاران، شوراها، روحانیان مساجد و نمایندگان کشاوررزان به‌عنوان امنای مردم در روستاها می توان تا در این جهت گام‌های اساسی برداشته شود.
این کارشناس و پژوهشگر در حوزه محیط زیست خاطر نشان کرد: هر چند نظافت شهر و محله، وظیفه ذاتی شهرداری است لیکن همکاری مردم در اجرای برنامه های مختلف اجتماعی، زیست محیطی و بهداشتی، از جمله مدیریت پسماند از عوامل اثرگذار در اجرای صحیح و کاهش هزینه‌ها و همچنین نهادینه شدن فرهنگ صحیح برخورد مردم با پسماندها از جمله تفکیک در مبدا و حفظ هر چه بیشتر بهداشت محیط زیست بوده، از این رو فرهنگ سازی و آموزش عمومی شهروندان از اولویت ویژه ای برخوردار است.
خادمی افزود: باید فرهنگ سازی لازم میان شهروندان از سوی نهادهای مربوط صورت گیرد تا بتوان در بازیافت پسماندها موفق عمل کرد.
این کارشناس و پژوهشگر در حوزه محیط زیست ادامه داد: امروزه ساماندهی زباله و بازیافت پسماندها اولویت و ضرورتی برای مدیران شهری در سراسر جهان است.
به گفته این کارشناس، باید با اتخاذ تدابیر و برنامه‌های تشویقی امکان بازیافت زباله از مبدا را فراهم آورد و این کار با مشارکت شهروندان و مردم امکان پذیر است.
خادمی راه اندازی ایستگاه‌های بازیافت مواد در محلات مختلف شهر را از جمله راهکارهای بازیافت زباله بیان کرد و گفت: زباله های بیمارستانی نیز باید از زباله های خانگی تفکیک و بازیافت شود.
این کارشناس و پژوهشگر در حوزه محیط زیست افزود: به نظر من اگر یک برنامه ریزی دقیق و اصولی در خصوص بازیافت زباله صورت گیرد مردم استقبال کنند همچنین مردم باید توجیه شوند که چه نوع زباله‌هایی قابل بازیافت است و چه زمانی جمع آوری می شود.

فرهنگ سازی حلال مشکل زباله ها
این کارشناس وپژوهشگر حفاظت محیط زیست افزود: راه‌اندازی کارخانه کمپوست و زباله سوز، بخشی از مشکل زباله را رفع می‌کند و بخش عمده‌ای از مشکلات دیگر حوزه زباله‌های با فرهنگ سازی حل می شود.