به گفته کارشناسان اجتماعی، کم آبی عامل اصلی مهاجرت روستاییان خراسان جنوبی به شهرها است به طوری که ۳۰ درصد روستاییان استان در بیش از ۴۸۰ روستا چشم به راه تانکرهای آبرسانی هستند که نیاز است با توجه به کم آبی شدید در روستاها دولت برای حل این مشکل، طرح های ضربتی اجرا کند و […]

به گفته کارشناسان اجتماعی، کم آبی عامل اصلی مهاجرت روستاییان خراسان جنوبی به شهرها است به طوری که ۳۰ درصد روستاییان استان در بیش از ۴۸۰ روستا چشم به راه تانکرهای آبرسانی هستند که نیاز است با توجه به کم آبی شدید در روستاها دولت برای حل این مشکل، طرح های ضربتی اجرا کند و طرح های آبرسانی پایدار به روستاها هرچه سریعتر تکمیل و عملیاتی شود.
نبود اشتغال یکی دیگر از علل مهاجرت روستاییان استان است که نیاز است مشاغلی با نیاز آبی کم از جمله صنایع دستی در روستاها راه اندازی و محصولات تولیدی روستاییان به دلیل نبود بازار فروش توسط دولت حمایت شود.
تحلیلگران اجتماعی بر این باورند که حاشیه نشینی به عنوان یکی از بارزترین پیامدهای مهاجرت بی رویه به شهرها می تواند زمینه ای برای بروز آسیب های مختلف اجتماعی و باعث ایجاد طیف وسیعی از ناهنجاری ها بر پیکر زندگی شهرنشینی شود.

تخلیه ۲۵۷ روستا و آبادی نهبندان
معاون برنامه ریزی و هماهنگی امور عمرانی فرماندار نهبندان به خبرنگار ایرنا گفت: براساس سرشماری سال ۱۳۹۵، جمعیت شهرستان به دلیل مهاجرت ۶ هزار نفر کاهش یافته است.
علیرضا صادقی افزود: ۵۴۴ روستا و آبادی در این شهرستان وجود دارد که براثر خشکسالی های چندین ساله ۲۵۷ روستا و آبادی خالی از سکنه شده است.
معاون فرماندار نهبندان بیان کرد: خشکسالی های ۱۹ ساله چنان ضربات سنگینی را به روستاییان، کشاورزان و دامداران منطقه وارد کرده که با ارائه خدمات مطلوب از سوی دولت در کوتاه مدت جبران نمی شود.
وی اظهار داشت: ۴۰ درصد قنوات نهبندان خشک شده و میزان آبدهی سایر قنوات به یک سوم کاهش یافته است، همچنین ۳۵ درصد جمعیت دام شهرستان کاهش یافته و تعدادی زیادی از دامداران و کشاورزان مجبور به مهاجرت اجباری و حاشیه نشینی در اطراف شهرهای بزرگ شده اند.

خشکسالی ۵۰ درصد روستاییان را مجبور به مهاجرت کرد
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: خراسان جنوبی با خشکسالی های ۱۹ ساله دست و پنجه نرم می کند و هر سال ضربات خشکسالی بر پیکره این استان محروم شدت می گیرد.
حجت الاسلام سید محمدباقر عبادی عنوان کرد: هم اکنون بیش از ۴۸۰ روستای خراسان جنوبی با تانکر آبرسانی می شود که گاهی تاخیر آنها روستاییان را دچار مشکل می کند، شرکت آب و فاضلاب روستایی استان فقط آب شرب را حمل می کند در صورتی که اهالی روستا برای تامین آب دام و کشاورزی خود نیز با بحران جدی مواجه هستند.
وی افزود: در برخی روستاهای خراسان جنوبی به دلیل کاهش سطح درآمد بر اثر خشکسالی مردم تنها با یارانه پرداختی دولت امرار معاش می کنند.
وی ادامه داد: به صورت میانگین بر اثر خشکسالی های ۱۹ سال بیش از ۵۰ درصد روستاییان استان مهاجرت کرده اند که مهاجرت آنان به حاشیه شهرهای بزرگتر هزینه های فرهنگی، اجتماعی، امنیتی و اقتصادی بر دوش دولت گذاشته است.

مهاجرت در خراسان جنوبی شدیدتر از سایر استان ها
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی نیز گفت: براساس سرشماری سال ۱۳۹۰، از مجموع سه هزار و ۵۶۰ آبادی خراسان جنوبی، یکهزار و ۷۷۹ روستای استان به علت خشکسالی ها خالی از سکنه شده است.
عالیه خواجوی افزود: خشکسالی،‌ کم‌آبی و بیکاری از مهمترین دلایل مهاجرت روستاییان به کلانشهرها است و مهاجرت از روستاهای خراسان جنوبی بسیار شدیدتر از سایر استان های کشور است.
خواجوی کم آبی را مهمترین مشکل روستاهای استان ذکر کرد و گفت: براثر خشکسالی ها ۴۹۰ روستای استان با بحران کم آبی دست و پنجه نرم می کنند و هر روز چشم به راه تانکرهای آبرسانی هستند.
وی با اشاره به اینکه در سال جاری ۱۵۴ میلیارد تومان تسهیلات به روستاییان خراسان جنوبی پرداخت شد گفت: از این مبلغ ۱۰۳ میلیارد تومان از محل تسهیلات اشتغال پایدار روستایی و عشایری با پیش بینی ایجاد سه هزار فرصت شغلی پرداخت شده است.
وی بیان کرد: همچنین از محل تفاهم نامه منعقد شده بین معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری با بانک های عامل از جمله بانک سینا، بانک پارسیان، صندوق کارآفرینی امید، بانک کشاورزی و پست بانک ۵۱ میلیارد تومان تسهیلات اشتغالزایی به روستاییان پرداخت شد. مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی گفت: از این محل ۸۷ میلیارد تومان تسهیلات به استان اختصاص یافته که بقیه تسهیلات در حال پرداخت است.
وی افزود: خراسان جنوبی رتبه هفتم پرداخت وام اشتغال روستایی را در کشور دارد و با پرداخت این تسهیلات گام مهمی در راستای حل مشکل بیکاری روستاییان برداشته شده است./ایرنا