دغدغه سیبزمینیکاران برای تامین نهادهها از جمله کود، سم، بذر و همچنین قیمت تضمینی خرید این محصول همواره وجود داشته است و کشاورزان با وجود هزینههایی که در این زمینه صرف میکنند از قیمت تضمینی سیبزمینی ناراضی هستند. نبود انبارهای مناسب و سردخانه برای نگهداری محصولات کشاورزی از جمله سیبزمینی نیز از دیگر مشکلاتی است […]
دغدغه سیبزمینیکاران برای تامین نهادهها از جمله کود، سم، بذر و همچنین قیمت تضمینی خرید این محصول همواره وجود داشته است و کشاورزان با وجود هزینههایی که در این زمینه صرف میکنند از قیمت تضمینی سیبزمینی ناراضی هستند.
نبود انبارهای مناسب و سردخانه برای نگهداری محصولات کشاورزی از جمله سیبزمینی نیز از دیگر مشکلاتی است که کشاورز را وادار می کند تا هرچه سریعتر و با هر قیمتی محصول خود را به فروش برساند. در این زمینه گفت و گویی با محمدرضا عباسی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان گلستان و رمضان مقصودلو رئیس انجمن ملی سیبزمینی ایران در گلستان صورت گرفت.
متاسفانه در گلستان محل نگهداری و ذخیره سیبزمینی وجود ندارد
ناصری یکی از سیبزمینیکاران استان گلستان است که در گفت و گو با خبرنگار فارس در گرگان گفت: در طول سال ۱۵ هکتار سیب زمینی کشت میکنم و از نظر تهیه بذر سیبزمینی مشکلی نداریم اما قیمت بذر بالاست ما اکنون بذر را از شهر خرمآباد به قیمت کیلویی ۲ هزار تومان تهیه میکنیم که کرایه باربری، حمل و تخلیه را باید به آن اضافه کنیم که در نهایت هر کیلو سیبزمینی برای ما ۲ هزار و ۳۰۰ تومان تمام میشود و متاسفانه شهرستان گرگان بذر سیبزمینی ندارد که ما تهیه کنیم.
این کشاورز گلستانی ادامه داد: سازمان خدماتی، حمایتی و کشاورزی برای ما بذر تهیه نکرده است و خودمان باید بذر را تهیه کنیم و در زمینه کود که باید قبل از کشت در اراضی از کود فسفات، پتاس و گوگرد استفاده کنیم و بعد از رویش این محصول نیز از کود ازت باید استفاده شود.
وی افزود: کود کافی در اختیار ما قرار نمیگیرد و ما مجبور به خرید کود با قیمت آزاد هستیم و ماوالتفاوت هر کیسه کود در بازار آزاد حداقل ۴۰ هزار تومان است.
ناصری از ناکافی بودن نظارتها بر محصولات کشاورزی ابراز نگرانی کرد و گفت: برداشت محصول سیبزمینی بستگی به عرضه و تقاضا در بازار دارد هیچ نهادی نیست که نظارت کند سیبزمینی را باید در وقت معینی وارد بازار کنم در غیر اینصورت این محصول روی دستم خواهد ماند. این کشاورز گلستانی ابراز کرد: انتظار دارم که مسؤولان ذیربط در زمینه صادرات سیبزمینی دست ما را باز بگذارند سیبزمینی در استان گلستان فقط ۴۰ روز ماندگاری دارد متاسفانه در این استان محل نگهداری و ذخیره سیبزمینی وجود ندارد مسؤولان میتوانند چند کارخانه در راستای سیبزمینی ایجاد کنند به عنوان مثال کارخانه چیپس ایجاد کنند تا به راحتی سیبزمینی را به آنها عرضه کنیم.
کشاورزان از ارقام صنعتی در اراضی خود استفاده کنند
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان گلستان گفت: قیمت تضمینی سیبزمینی که دولت تعیین کرده است حدود ۴۶۶ الی ۴۷۰ تومان است که نارضایتمندی کشاورزان را به دنبال دارد و کشاورزان برای هزینه تولید محصولشان قیمت اجاره زمین را حساب میکنند که بیش از ۶ میلیون تومان الی ۸ میلیون تومان در هر هکتار هزینه دارد و متاسفانه قیمت هر کیلو سیبزمینی کفاف مخارج کشاورزان را نمیکند. محمدرضا عباسی افزود: کشاورزان از ارقام صنعتی در اراضی خود استفاده کنند و هنگام کشت این محصول مسائل فنی و بهزراعی را نیز رعایت کنند در این صورت اگر کشاورز بخواهند در هر هکتار بیش از ۳۰ تن سیبزمینی دریافت کنند در حالیکه قیمت سیبزمینی به کیلویی یکهزار تومان برسد باز هم کشاورز متضرر نخواهد شد.
وی تصریح کرد: متاسفانه برخی کشاورزان بذور خود را از مراکز مجاز تهیه نمیکنند و بذور خوراکی نیست و در صورتی که کشاورز اعلام کند ما مراکز خرید و شرکتهای دارای مجوز را به همهجا اعلام کردیم و کشاورزان میتوانند بذور خودشان را از این مراکز تهیه کنند.
گلستان تولیدکننده ارگانیکترین سیبزمینی کشور
رئیس انجمن ملی سیبزمینی ایران در گلستان افزود: در استان گلستان یک فصل محدودی برای داشت و فروش محصول سیبزمینی داریم تقریبا در فروردینماه سیبزمینی شروع به سبز شدن میکند کمتر از دو ماه فرصت داریم تا سیبزمینیها را برداشت و آنها را وارد بازار کنیم.
مقصودلو ابراز کرد: متاسفانه مشکلات سیبزمینیکاران زیاد است در صورتی که شاید این محصول بعد از گندم و برنج دومین محصول استراتژیک مردم باشد و با توجه به افزایش قیمت گوشت اگر سیبزمینی در گلستان کشت نشود فاجعه بار خواهد بود و غذای ۷۰ درصد مردم با سیبزمینی است و باید این محصول تولید شود.
وی گفت: مسؤولان متولی باید به درد و دل سیبزمینیکاران گوش دهند و گلستان ارگانیکترین سیبزمینی را در سطح کشور ارائه میدهند ما به هیچ عنوان از سموم دفع نباتات استفاده نمیکنیم.
رئیس انجمن ملی سیبزمینی ایران در گلستان اظهار کرد: متاسفانه از سال گذشته تاکنون قیمت تراکتور صددرصد افزایش پیدا کرد قطعا سوخت، کود و بذر نیز افزایش یافت سیبزمینیکاری همانند پست امدادی هستند این استان میکارد و به استانهای دیگر توزیع میکند باید معضلات ما در این زمینه مرتفع شود صادرات در کشور نباید به هیچ عنوان قطع شود ولی متاسفانه صادرات ما در این زمینه قطع شد.