بازار متشکل ارزی یک نیاز ضروری است همتی درباره سیاست‌های ارزی جدید بانک مرکزی مانند ایجاد بازار متشکل ارزی گفت: یکی از مشکلاتی که در حال حاضر وجود دارد این است که نرخ اسکناس ارز یا همان چیزی که تحت عنوان بازار سوم شناخته می شود، در کوچه پس کوچه‌ها و توسط فرصت‌جویان و سفته‌بازان […]

بازار متشکل ارزی یک نیاز ضروری است
همتی درباره سیاست‌های ارزی جدید بانک مرکزی مانند ایجاد بازار متشکل ارزی گفت: یکی از مشکلاتی که در حال حاضر وجود دارد این است که نرخ اسکناس ارز یا همان چیزی که تحت عنوان بازار سوم شناخته می شود، در کوچه پس کوچه‌ها و توسط فرصت‌جویان و سفته‌بازان تعیین می‌شود. ما نمی‌توانیم چنین چیزی را تحمل کنیم و بانک مرکزی از اقتدار خود برای کنترل این شرایط استفاده می کند.
رییس شورای پول و اعتبار ضمن توصیه به مردم برای پرهیز از سرمایه‌گذاری در بازار ارز تصریح کرد: توصیه من به مردم عزیز ایران این است که از سرمایه‌گذاری در بازار ارز و طلا که با مخاطرات بسیاری همراه است خودداری کنند چرا که ما نگران دارایی‌های مردم عزیزمان هستیم و نمی‌خواهیم به سرمایه‌های آنها آسیبی وارد شود.

از عملکرد صادرکنندگان راضی نیستم
عالی‌ترین مقام بانک مرکزی در پاسخ به انتقادات طرح شده از سوی برخی صادرکنندگان درخصوص بخشنامه اخیر بانک مرکزی عنوان کرد: ما نیز از عملکرد صادرکنندگان رضایت نداریم. از ابتدای سال تاکنون، صادرات غیرنفتی ۲۷میلیارد دلار بوده و طبق قانون صادرکنندگان باید همه این مبلغ را به سامانه نیما می‌آوردند، اما تنها کمتر از ۷‌میلیارد دلار از این رقم را به سامانه نیما عرضه کرده اند.
وی در ادامه افزود:‌ صادرکنندگان واقعا نقش مهمی در اقتصاد کشور دارند و از این بابت از آنها تشکر می کنیم، اما باید به این نکته نیز توجه کرد که ارز باید وارد کشور شود و به تبع آن رونق اقتصادی و اشتغال در کشور محقق می‌شود. از طرفی اگر ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد بازنگردد، به معنای واقع خروج سرمایه از کشور است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: بسیاری از استانداران و صادرکنندگان خرد نزد ما آمدند و جلسات متعددی با آنها داشتیم و ما نیز در راستای کمک به این صادرکنندگان اعلام کردیم کسانی که زیر یک میلیون یورو صادرات دارند از آمدن به سامانه نیما معافند و حدود ۶هزار شخصیت حقوقی و حقیقی به این ترتیب از حضور در سامانه نیما معاف شدند و می‌توانند ارز خود را در سامانه سنا به صرافی‌ها به شکل اسکناس عرضه کنند یا با آن واردات انجام دهند یا در اختیار افرادی قرار دهند که برای واردات ثبت سفارش کرده‌اند. صادرکنندگانی که بین یک تا ۳ میلیون یورو صادرات دارند نیز ضمن اینکه یک میلیون یوروی آن از حضور در نیما معاف است، تنها لازم است ۵۰ درصد مابه‌التفاوت را به سامانه نیما بیاورند. صادرکنندگانی که حجم صادرات آنها بین ۳ تا ۱۰میلیون یورو است نیز ۷۰ درصد ارزشان را باید در سامانه نیما عرضه کنند، یک میلیون یوروی آن نیز که مانند گرو‌ه‌های دیگر معاف است و باقیمانده آن نیز می‌تواند صرف واردات شود و یا در اختیار واردکنندگان قرار گیرد.

بانک‌های خوب تشویق و بانک‌های بد تنبیه خواهند شد
همتی درخصوص اختیاراتی که از سوی سران سه قوه به بانک مرکزی تفویض شده است، گفت: اختیار خوب دیگری که اخیرا از سوی سران سه قوه با تایید مقام معظم رهبری گرفتیم امکان عملیات بازار باز از طرف بانک مرکزی بود و انشالله از سال آینده ما وارد خرید و فروش اوراق خواهیم شد و از این طریق نرخ سود را تنظیم خواهیم کرد.
رییس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: اگر بانکی بخواهد به تخطی از نرخ سود اصرار کند، فکری به حال آن بانک خواهیم کرد. البته بانک‌های ما همگی مجوز بانک مرکزی دارند و مردم خیالشان راحت باشد، همه سپرده‌گذاران مورد حمایت خواهند بود.
رییس شورای پول و اعتبار با بیان اینکه اصلاحات نظام بانکی بر مبنای کنترل دقیق بانک مرکزی صورت خواهد گرفت، افزود: بانک خوب و بد از طریق اضافه‌برداشت کنترل می‌شود و وقتی که با بانک‌های بد برخورد کردیم باقی بانک‌ها متوجه جدیت ما خواهند شد.