در نخستین دوره آموزشی بازآفرینی شهری و ارتقاء زیست پذیری شهرها با تاکید بر ظرفیت های طبیعی رودکناره ها با روش مشارکتی و به عنوان اقدام مشترک در آموزش و ترویج توسط دفتر مطالعات کاربردی و امور ترویجی شرکت بازآفرینی شهری ایران چهارشنبه گذشته در شهرستان نور برگزار شد. به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفرینی […]
در نخستین دوره آموزشی بازآفرینی شهری و ارتقاء زیست پذیری شهرها با تاکید بر ظرفیت های طبیعی رودکناره ها با روش مشارکتی و به عنوان اقدام مشترک در آموزش و ترویج توسط دفتر مطالعات کاربردی و امور ترویجی شرکت بازآفرینی شهری ایران چهارشنبه گذشته در شهرستان نور برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران،در این دوره آموزشی، سیاست های وزارت نیرو در خصوص مدیریت رودخانه ها و دستورالعمل اجرایی مشترک وزارت نیرو و سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور و سیاست های بازآفرینی شهری در حفظ و احیای فضاهای طبیعی از سوی نمایندگان این نهادها تبیین شد.
در این نشست فرماندار شهرستان نور، نماینده مجلس و برخی از مدیران شرکت بازآفرینی شهری ایران و شهرداری ها حضور داشتند.
فرماندار نور: فرسودگی محلات، ثروتمندان را کوچ می دهد
علی شادمان، فرماندار شهرستان نور در این مراسم گفت: در تقسیمات کشوری، شهرستان نور به عنوان یکی از شهرهای استراتژیک در حوزه های مختلف اقتصادی، توریسم و گرشگری، جذب سرمایه در استان مازندران به شمار می آید. فرماندار شهرستان نور با بیان اینکه موضوع بازآفرینی شهری به حوزه مختصصان شهرسازی و عمرانی خلاصه نمی شود، اظهارداشت: موضوع بازآفرینی شهری در حوزه های مختلف به ویژه حوزه علوم اجتماعی مطرح و به طور جدی پیگیری می شود. شادمان تصریح کرد: کوچه های باریک، ساختمان ها و تاسیسات فرسوده و … نیاز به بازآفرینی دارند.
شادمان گفت: محلات فرسوده به لحاظ مشکلات و مسائلی نظیر آسیب پذیری در هنگام وقوع زلزله، شرایطی را به وجود می آورند که باعث می شود، خانواده های متمول و توانمندتر در حوزه اقتصادی از این محلات خارج شوند و افراد طبقات آسیب پذیر جایگزین آنها شوند. فرماندار شهرستان نور با اشاره به اینکه انواع ناهنجاری ها و معضلات اجتماعی در بافت های فرسوده خودنمایی می کند، گفت: هنگامی که منطقه ای فرسوده شود، در این منطقه علاوه بر کاهش قیمت مسکن، ارزش افزوده آن نیز کاهش پیدا می کند و مناطق جدیدی در شهر ایجاد می شود به گونه ای که قیمت مسکن در یک بخش از شهر رشد شدید و در بخش دیگر با کمترین افزایش مواجه می شود به طوری که شکاف قیمتی هر متر مربع در شهر آزاردهنده می شود. شادمان با یادآوری اینکه عدالت اجتماعی باید در شهرهای غرب استان مازندران به عنوان شهرهای توریست پذیر داخلی و خارجی، باید مورد توجه قرار گیرند، گفت: هنگامی که گردشگران به شهر های استان مازندران سفر می کند، نگاه شان به کالبد شهرهای ما، قضاوتی در ذهن شان ایجاد می کند، که به شخصیت و هویت ما باز می گردد. بنابراین باید با جدیت و اهتمام، بازآفرینی و نوسازی بافت فرسوده این شهر را مدنظر قرار دهیم. وی با انتقاد از نبود یک مدیریت شهری واحد گفت: شهرها به مثابه یک موجود زنده هستند. مدل ها و روش های علمی باید بتوانند شهر های ما را به گونه صحیح و اصولی تغییر دهند. فرماندار شهرستان نور افزود: می توان با استفاده از ظرفیت شهرها، تغییرات مبنایی در آنها ایجاد کرد به شرط اینکه جسارت، قدرت تعامل، ارتباط با مردم، مشارکت دادن آنها به ویژه در امر بازآفرینی را داشته باشیم.
رئیس مجمع نمایندگان مازندران: مسئولان به بازآفرینی توجه کنند
علی اسماعیلی، نماینده مردم شهرستان های نور و محمودآباد در مجلس شورای اسلامی در این نشست گفت: از نخست وزیر انگلیس سوال شد، سه عامل موفقیت در این کشور را نام ببرید. او در پاسخ گفت، آموزش، آموزش و آموزش.
او با بیان اینکه محتوای نشست امروز آموزشی است، گفت: امیدوارم مسئولان در تمامی دستگاه های اجرایی به موضوع آموزش در تمامی زمینه ها به ویژه بازآفرینی توجه کنند.
اسماعیلی افزود: اگر ما بتوانیم آموزش را فرهنگ سازی کنیم، بقیه کارها آسانتر انجام می شود. بجای اینکه رفتار مردم را تعیین کنیم باید، افکار مردم را تغییر دهیم. اگر افکار تغییر یابد، مردم رفتار مناسب خودشان را انتخاب خواهند کرد.
وی در پایان سخنان خود اظهار امیدواری کرد، مجمع نمایندگان استان مازندران در مجلس شورای اسلامی از ظرفیت های خود در رابطه با بازآفرینی در شهرهای استان استفاده کنند.
اسکندری: هدف از برگزاری دوره های آموزشی ایجاد انسجام سازمانی برای اجرای سیاست های اجتماعی و شهری است
زهرا اسکندری، مدیر کل دفتر مطالعات کاربردی و امور ترویجی شرکت بازآفرینی شهری ایران در این نشست با اشاره به مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری با موضوع بازآفرینی رودکناره ها و ایجاد ظرفیت های لازم برای توجه خاص به موضوع رودخانه ها در شهرهای کشور در دی ماه سال گذشته گفت: پیرو مصوبه شورای عالی شهرسازی و درخواست شهردار شهرستان نور، کارگروهی با همکاری وزارت نیرو، سازمان شهرداری ها و دهیاری، شهرداری و تعدادی از اساتید دانشگاهی تشکیل شد.
وی با بیان اینکه هدف از برگزاری دوره های آموزشی ایجاد انسجام سازمانی برای اجرای سیاست های اجتماعی و شهری است گفت: در نشست امروز قرار است فعالیت های مرتبط با بازآفرینی رودکناره ها از چند بعد تهیه طرح ها، نگاه پژوهشی و تحقیقی، مدیریت و سیاست گذاری شهری و و مدیریت آب و شهر مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
وی اظهار امیدواری کرد، در پایان این دوره آموزشی، بیانیه ای با هدف حصول یک چارچوب نظری و عملی در خصوص بازآفرینی رودکناره ها صادر شود.
نوروزیان: تجاوز به رودخانه ها از سال ۳۵ آغاز شد
محمد مهدی نوروزیان، مدیر کل دفتر راهبری و هدایت طرح های بازآفرینی شهری شرکت بازآفرینی شهری ایران، با اشاره به اینکه تعریف رودخانه با آنچه که در ذهن ما تصور می شود، متفاوت است، گفت: فرآیند عملکر یک رودخانه به چهار مرحله تقسیم می شود. مرحله ابتدایی رودخانه در سرچشمه آن است یعنی زمانی که رودخانه در حال شکل گیری است و بسیار خروشان و پرتحرک است. مرحله دوم زمانی است که به منطقه آرام و به دشت می رسد. نظیر رودخانه کارون در شهرستان شوشتر که به دشت می رسد و مرحله سوم، رودخانه از دشت عبور می کند و در مرحله آخر به دریاچه یا به دریا می ریزد.
وی گفت: وضعیت رودخانه در این چهار مرحله که بیان شد، چهار رفتار متفاوت و مساله خاص دارند.
مدیر کل دفتر راهبری و هدایت طرح های باز آفرینی شهری شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: بسیار مهم است که متوجه شویم رودخانه ها چه نفشی در شهرها دارند.
نوروزیان با اشاره به اینکه در ایران رودخانه دائمی مانند دز، کارون و کرخه بسیار کم است، گفت: اما تعداد رود دره و مسیل در کشور بی شمار است و به صورت فصلی آب دارند.
وی با بیان اینکه در دهه سی و چهل تعریف رودخانه، به دلیل اینکه مردم شهر از موقعیت و کارکرد رودخانه شهر اطلاع داشتند، بسیار آسان بود، اما به مرور زمان و تغییراتی که در شهرها رخ داد، تعریف رودخانه ها تغییر کرد. امروزه متاسفانه مردم، تعریف رودخانه را با کانال اشتباه می گیرند.
نوروزیان ادامه داد: متاسفانه امروزه افراد به رودخانه در شهرها به صورت دکوراتیو می نگرند، بدین معنا که تقابل فضای عمومی و کاربری اجتماعی رودخانه ها در شهرها در نظر گرفته می شود.
وی افزود: زاینده رود در شهر اصفهان یکی از رودخانه مهم کشور به شمار می رود. در دوره های قبل از میدان نقش جهان تا زاینده رود که فاصله دو کیلومتری دارد، بنایی ساخته نشده بود. به همین دلیل سرعت آب این رودخانه را با تمهیداتی مانند بند کاهش می دادند. با این روش آب در زمین نفوذ می کرد و مردم با حفر چاه، از آب این روخانه استفاده می کردند. متاسفانه پس از پیشرفت های تکنولوژی، این روش منسوخ شد.
نوروزیان با بیان اینکه وزارت نیرو حریم رودخانه های کشور را تعیین کرده است، گفت: قانون حریم رودخانه زاینده با قانون حریم روخانه خشک شیراز متفاوت است اما واقعیت این است که رودخانه یک رفتار طبیعی دارد و نمی توانیم پیش بینی کنیم به قانون وضع شده احترام می گذارد یا خیر. یکی از راه های شناسایی رفتار طبیعی رودخانه بستگی به رویکرد قبلی و توجه به سوابق گذشته رودخانه ها دارد.
مدیر کل دفتر راهبری و هدایت طرح های باز آفرینی شهری شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به اینکه اگر از سال ۳۵ به بعد به نقشه های هوایی رودخانه ها توجه کنیم، تجاوز به رودخانه ها آغاز شد و دانش رودخانه ها به شهرها خیلی کمتر شده است، گفت: برای نمونه چند سال پیش در شهر قم سیل آمد و ماشین های پارک شده در بستر رودخانه را با خود برد در حالیکه قبل از سال ۳۵ مردم به رودخانه ها تجاوز نمی کردند.
وی با بیان اینکه باید بدانیم رودخانه ها چه نقش و کارکردی در فضای شهری دارند، افزود: برای نمونه، رودخانه لاویج در شهرستان نور، که آب آن توسط کانالی بتنی به دریا سرازیر می شود اما در گذشته بجای کانال های بتنی، در کنار این رودخانه زندگی در جریان بوده است. پس بنابراین باید جایگاه، نقش و کارکرد رودخانه ها را در شهر بشناسیم و متناسب با جایگاه آن پروژه طراحی کنیم.
نوروزیان با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۴۶ هزار کیلومتر رودخانه در کشور داریم که ۱۷۳۹ کیلومتر آنها در شهرها واقع شده است، گفت: با توجه به تفاهم نامه ای که با وزارت نیرو داریم باید به موضوع بازآفرینی رودکناره ها توجه ویژه داشته باشیم.
وی افزود: با توجه به اینکه بخش زیادی از این رودکناره ها از فضای شهری و به ویژه از کنار سکونتگاه های غیررسمی عبور می کنند، نیاز به توجه همه جانبه و بین دستگاهی دارند تا با یک برنامه اقدام مشترک بتوانیم این رودکنارها را احیا کنیم.
جمال: شهرها را به جای درون به بیرون گسترش داده ایم
محمد جعفر جمال، کارشناس مسئول بازآفرینی شهری سازمان شهرداری و دهیاری های کشور در این نشست گفت: اعتقاد راسخ دارم در تمامی حوزهای خرد تا کلان کشور مدیریت شهری باید به نقش مدیریت در حوزه های شهری و روستایی توجه بیشتری داشته باشد.
وی با بیان اینکه حوزه بازآفرینی در سطح مدیران شهری در دنیا مورد توجه قرار گرقته است، گفت: پس از حادثه غمبار زلزله بم، در دی ماه سال۱۳۸۲، در هیات دولت تصمیم گرفته شد، برای کاهش حوادث طبیعی نظیر زلزله، سیل و غیره در کشور به ویژه در بافت های فرسوده، سازمان شهرداری ها و دهیاری ها کشور تعامل بیشتری با شرکت عمران و بهسازی شهری ایران داشته باشد.
کارشناس مسئول بازآفرینی شهری سازمان شهرداری و دهیاری های کشور افزود: در ابتدای این همکاری، تعریف مشخصی از بافت، فرسودگی، حاشیه نشینی، ساماندهی رودکناره و غیره نداشتیم و پس از ۱۵ سال همکاری، تلاش و کار علمی، این واژه ها تولید شدند و در نهایت به مفهوم بازآفرینی شهری رسیدیم.
جمال با بیان اینکه در طی سال های گذشته به موضوع توسعه درونی شهرها نپرداخته ایم، گفت: شهرها را به جای گسترش به درون، به بیرون گسترش داده ایم که در این رابطه مسئولان تصمیم گیر و مسئولان تصمیم ساز دخیل بودند.
وی با اشاره به اینکه شهرداری ها طی این سال ها تصمیم گرفته بودند، شهرها را در افق گسترش دهند و در این خصوص از یکدیگر گوی سبقت را ربوده بودند، گفت: آنها بر این باور بودند که اگر وسعت شهرها بیشتر باشد، بزرگتر به نظر می آیند.
جمال گفت: با بزرگتر شدن شهرها، استفاده از برخی واژه های چون کلان شهر مورد تاکید قرار گرفت. به دلیل گستردگی و بزرگ شدن شهرها، واژه های دیگری هم تولید شد، غافل از این که هر آنچه هست در درون شهرهاست.
کارشناس مسئول بازآفرینی شهری سازمان شهرداری و دهیاری های کشور گفت: خوشبختانه امروزه به توسعه درونی شهرها به صورت ویژه نگاه می شود.
وی افزود: شهرداری ها باید به این مهم توجه داشته باشند، که بازآفرینی شهری، سوری و فرمایشی نیست و تیمی که می خواهد در پروژه های بازآفرینی شهری فعالیت داشته باشد باید، عاشق، علاقمند، خبره، کارشناس و آگاه به مسائل جامعه شناسی و مردم شناسی باشد.
جمال با اشاره به اینکه طی پانزده سال گذشته قوانین زیادی در خصوص بازآفرینی شهری به تصویب رسیده است، گفت: با این وجود در حوزه بازآفرینی شهری پیشرفت چندانی نداشتیم.
وی با بیان اینکه ماهیت حوزه بازآفرینی شهری بسیار متنوع و دارای پروژ های مختلف است، گفت: هم راستا و هماهنگ کردن ذینفعان، نهادهای خصوصی و عمومی در این حوزه بسیار دشوار و پیچیده است. خوشبختانه شبکه ای توسط شرکت بازآفرینی شهری ایران ایجاد شده که در این شبکه تمامی ذینفعان نظیر دستگاه ها و سازمان های عمومی و دولتی، سازمان های مردم نهاد، افراد حقیقی و بخش خصوصی فعال هستند.
کارشناس مسئول بازآفرینی شهری سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور در پایان گفت: تا مادامی که نقش مدیریت شهری را در حوزه های مختلف از جمله بازآفرینی شهری پررنگ نکنیم و قدرت به آن ندهیم، بازآفرینی شهرها سال های سال طول خواهد کشید.