شهلا منصوریه دبیر گروه اجتماعی شهلا منصوریه: ازدواج شاید دغدغه بسیاری از افرادی باشد که سودای زندگی مشترک را در سر می پرورانند. از سوی دیگر ازدواج مساله ای است که در فرهنگ و دین ما به آن بسیار تاکید شده است. ازدواج نخستین سنگ بنای تشکیل خانواده و بالطبع، جامعه و اجتماع است و […]
شهلا منصوریه
دبیر گروه اجتماعی
شهلا منصوریه: ازدواج شاید دغدغه بسیاری از افرادی باشد که سودای زندگی مشترک را در سر می پرورانند. از سوی دیگر ازدواج مساله ای است که در فرهنگ و دین ما به آن بسیار تاکید شده است. ازدواج نخستین سنگ بنای تشکیل خانواده و بالطبع، جامعه و اجتماع است و میزان اندیشه و تدبیر در آن در میزان پیشرفت یا انحطاط و صعود یا سقوط جامعه تاثیر دارد. ازدواج دارای آثار و نتایج بسیاری است که اثر آن مستقیما در خانواده و جامعه قابل مشاهده است. حال در این میان، برخی از ازدواج ها کم ارج و کم اهمیت و در نتیجه، ناپایدارند و نمی توانند برای همیشه و یا حتی برای مدتی خوشبختی زوجین را تضمین کنند. برخی نیز ارجمند، مهم و در نتیجه پایدارند.
«همسر ایده آل آینده خود را اینجا انتخاب کنید»، «اگر مجرد هستید به این کانال بپیوندید»، «بهترین کانال ازدواج موقت در تلگرام» «مجردها وارد شوند»، و بسیاری از این جملات مختصر و مفید که وسوسه انگیز است تا سرآغازی باشد برای ورود به دنیای جدید و بی پایانی که به گفته بسیاری از کارشناسان سرانجامی جز نفرت و بدبینی، ترس، ناامنی، افسردگی، از هم پاشیدگی خانواده، خودکشی و هزاران حس نافرجام دیگر ندارد.
با وجود اینکه بیش از یک دهه است که نام سایت های همسریابی و ازدواج های اینترنتی بر سر زبان ها افتاده است، اما بسیاری از ما این روزها مصداق های بسیاری از این نوع ازدواج ها را چه موفق و چه شکست خورده بین اطرافیانمان دیده ایم. ارتباط هایی که در ابتدا به واسطه اینترنت و اتاق های چت یاهو و وبلاگ ها شکل گرفت و کم کم بند و بساطشان را در فرهنگ سنتی جامعه ایرانی پهن کردند و بماند که موافقان و مخالفان بسیاری را رو در روی هم قرار داد.
زمانی هم که اینترنت و رایانه در خانه ها همه گیر شد، کم کم سر و کله سایت های همسریابی پیدا شد و بسیاری از افراد بودند که شانس پیدا کردن شریک زندگی خود را در پروفایل های اینترنتی جست و جو کردند تا اینکه تلفن های هوشمند و شبکه های اجتماعی همه گیر شد تا به این شکل بخت بسیاری از دختران و پسران ایرانی در تلگرام و فیسبوک و اینستاگرام و وی چت و… باز شود.
در این میان، هستند افرادی که با سو استفاده از احساس افراد مجرد، تنها قصد پر کردن جیب های خود را دارند. تعداد موسسات همسریابی غیر مجاز هر روز در حال افزایش است و صاحبان موسسات برای پیشی گرفتن از یکدیگر مرتب به اجرای ایده ای نو می پردازند.
هویت؛ حلقه گمشده
یک کارشناس فضای مجازی و پژوهشگر با بیان اینکه اغلب گردانندگان این کانال ها افراد سود جو هستند و روابط پیشنهادی به ازدواج منجر نخواهد شد، اظهار داشت: اطلاعات مندرج در این کانال ها از جمله عکس، مشخصات، نام و … معمولا روتین بوده و صحت چندانی ندارد.
روح الله مومن نسب هشدار داد: برخی از این کانال ها برای اخاذی از افرادی که به آن می پیوندند و دریافت پول، از سوی یک ربات هدایت می شود و این ربات به گونه ای شبیه به یک انسان طراحی شده که ممکن است حتی با فرد مقابل چت کند و اطلاعاتی را در اختیارش بگذارد.
این کارشناس حوزه فضای مجازی تاکید کرد: فضای تلگرام در کشور ما کاملا رها شده است، این شبکه ضد اجتماعی ۵۰۰ ماده قانونی کشور را نقض می کند و متاسفانه این شبکه نه تنها تحت کنترل نیست و مجوز فعالیت در کشور ندارد، کانال های آن نیز به دلیل محدودیت هایی که شبکه برای دسترسی دارد قابل فیلتر شدن هم نیستند.
وی اظهار داشت: فضایی که در این شبکه ها به واسطه ایجاد کانالهای متعدد و ضد فرهنگی ایجاد شده به اندازه لازم جدی تلقی نمی شود، هویت در فضای مجازی حلقه مفقوده است که از طریق آن به راحتی سوء استفاده های فراوانی در کشور صورت می گیرد و مسئولان از آن غافل هستند در حالی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته که مهد فناوری اطلاعات محسوب می شوند چنین آشفتگی وجود ندارد.
پلیس فتا باید شبکه های مجازی همسریابی را مسدود کند
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز در این رابطه گفت: پلیس فتا باید با اقتدار شبکه ها و کانال های غیرمجاز همسریابی را در فضای مجازی مسدود کند و افرادی را که در این فضا به دنبال کلاهبرداری و اخاذی هستند و با آبروی مردم بازی می کنند تحت پیگرد قانونی قرار دهد.
سلمان خدادادی افزود: به عقیده من پلیس فتا به عنوان ناظر در فضای مجازی دارای نقش، اهمیت و جایگاه بسیار مهمی در این زمینه است که باید با توجه به نوع فعالیت خود از اختیارات بیشتری برخوردار باشد و به عنوان مهمترین ارگان تایید کننده برای صدور مجوز فعالیت شبکه ها و کانالهای مختلف در فضای مجازی عمل کند. وی گفت: مخالف استفاده از شبکه های مجازی نیستم اما این شبکه ها نباید همانند امروز در جامعه به حال خود رها شوند و هر شخصی بنا به اهداف خود در این عرصه فعالیت کند.
خدادادی اظهار داشت: فقدان ارگان و دستگاه واحد برای کنترل و نظارت بر فضای مجازی تاکنون باعث بروز بسیاری از مسائل از قبیل سست شدن بنیان خانواده و حتی فرو پاشی برخی خانواده ها در جامعه شده است.