کیومرث یزدان پناه عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه در خروج نظامیان آمریکا از سوریه اهداف ریز و درشت زیادی نهفته است، اظهار داشت: مهمترین مسئله‌ای که آمریکا را متقاعد به خروج از خاک سوریه کرده، مسئله طراحی اقدام متفاوت به منظور احیای هژمونی مرده آمریکا در منطقه‌ای غیر از سوریه است. […]

کیومرث یزدان پناه عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه در خروج نظامیان آمریکا از سوریه اهداف ریز و درشت زیادی نهفته است، اظهار داشت: مهمترین مسئله‌ای که آمریکا را متقاعد به خروج از خاک سوریه کرده، مسئله طراحی اقدام متفاوت به منظور احیای هژمونی مرده آمریکا در منطقه‌ای غیر از سوریه است.
وی ادامه داد: آمریکا در مقطع فعلی در حال پوست اندازی سازه‌ای در اواخر دوران گذار بعد از فروپاشی شوروی سابق بوده و برای کسب شرایط و موقعیت جدید نیاز به اصلاح رفتاری در نظام بین الملل دارد؛ لذا آنچه که آمریکائی‌ها را مجاب به تغییر تاکتیک‌ها می‌کند، الزام این کشور به تغییرات رخ داده در نظام بین الملل و قوی شدن ملت‌ها و دولت‌ها در برابر فشار‌ها و رفتار‌های غیرمتعارف از سوی آمریکا است.
این کارشناس مسائل ژئوپلتیک اضافه کرد: افزایش هزینه‌های مادی و معنوی رفتار‌های دوران تک قطبی آمریکا که اکنون در آستانه اتمام این دوره قرار گرفته است، از دیگر اهداف رفتاری آمریکا در جابجایی‌های اخیر است.
وی خاطرنشان کرد: آنچه در عراق، سوریه، یمن و لیبی شاهد هستیم، اثبات کننده تغییر جدی رویه آمریکایی‌ها در منطقه حساس خاورمیانه و خلیج فارس است که با تمرکز جدی بر پارتلند‌های این کشورها، عملا حاکمیت مرکزی این کشور‌ها را تضعیف و برای طولانی مدت دولت و ملت‌ها را به هم مشغول کرد.
وی با بیان اینکه آمریکائی‌ها دنبال موضوع موازنه گرایی در سوریه نیستند، گفت: دولت ترامپ ادامه دهنده اجرای اصل برتری آمریکا در جهان است.
این کارشناس مسائل ژئوپلتیک گفت: خیلی نباید به موضوع تغییر موازنه قدرت در سوریه به نفع روسیه و ایران و ترکیه و سوریه امیدوار بود چون اساساً اتفاق نظر رسمی و نوشته شده‌ای بین این کشور‌ها برای بحران سوریه وجود ندارد. چه بسا هر مشکل احتمالی آینده در منطقه بویژه سوریه مستقیماً این کشور‌ها را درگیر موضوع حقوقی نیز بکند. یزدان پناه در عین حال گفت: اگر ایران، روسیه، سوریه و عراق دست به یک ائتلاف رسمی بزنند، طبیعتاً هسته ژئوپلیتیکی اقتدار شکل خواهد گرفت و منجر به افزایش قدرت امنیتی در بخش قابل توجهی از هارتلند مرکزی شده و از سلطه آمریکا بر مناطق حساس یا همان پارتلند‌ها جلوگیری خواهد شد. وی گفت: آمریکا هیچ گاه به صورت کلی منطقه خاورمیانه را ترک نخواهد کرد و در شرایط فعلی هم هیچ اتفاق نظر سازنده‌ای میان کشور‌های منطقه برای مهار بحران‌های منطقه‌ای وجود ندارد.