نیلوفر منصوری دبیر گروه اجتماعی در سال های اخیر و با توجه به وضعیت اقتصادی، مسیر و شرایط ازدواج جوانان نیز سهل و آسان نیست؛ ازدواجی که با تسهیلات کم تنها یک دلخوشی آرام و موقت است. در گذشته سن ازدواج پایین بود و شرایط ازدواج هم مثل حالا سنگین نبود. خانواده ها تا دخترو […]

نیلوفر منصوری
دبیر گروه اجتماعی
در سال های اخیر و با توجه به وضعیت اقتصادی، مسیر و شرایط ازدواج جوانان نیز سهل و آسان نیست؛ ازدواجی که با تسهیلات کم تنها یک دلخوشی آرام و موقت است. در گذشته سن ازدواج پایین بود و شرایط ازدواج هم مثل حالا سنگین نبود. خانواده ها تا دخترو پسرشان بزرگ می شدند، مراسم عروسی را در خانه خودشان بر پا و یک محله را از این عروسی شاد می کردند. اما حالا خیلی چیزها تغییر کرده. نه دخترها حاضرند که با همان سنتهای قدیم ازدواج کنند و نه پسرها حاضرند که در سن پایین زیر بار مسئولیت تشکیل خانواده بروند. با این همه هنوز ازدواج دغدغه اصلی دختران و پسران است.

 

جوانان این مرز و بوم می گویند که این روزها ازدواج سخت شده است. محمد پسر ۳۸ ساله ای که دکترای جغرافیا دارد، هنوز شغل ثابتی ندارد. می گوید: با شغل موقت و پاره وقت و درآمد کم، فقط می توانم خرج خودم را بدهم چگونه می توانم فردی دیگر را وارد زندگی ام کنم.
مینا دانشجوی ۲۵ ساله ای است که می گوید هنوز شرایط ازدواج وی مهیا نشده است. وی ادامه می دهد: شرایط دلخواه ازدواج در حقیقت همان ملاک ‎‎ ها و معیارهای ازدواج است که تاکنون در افراد مورد نظرم پیدا نکرده ‏‏ام. وی در رابطه با هدف از ازدواج، بیان می کند: هدف از ازدواج از نگاه هر فردی متفاوت است اما این هدف از نگاه من کامل شدن و بی ‏‏نیازی از بسیاری از نیازهای کنونی است.
مهدی جوان ۴۲ ساله که اصالتا اصفهانی است می گوید: زمانی می خواستم با دختری که از همکلاسی هایم بود ازدواج کنم اما خانواده اش اختلاف طبقاتی را بهانه کردند و مانع ازدواج ما شدند. وی با بیان این که یافتن همسر ایده‌‏‏آل نیز کار دشواری است، تاکید می کند: سختی ازدواج به پیدا کردن نیمه گمشده است و اینکه شرایط اقتصادی و اشتغال گزینه مهمی در فراهم شدن شرایط ازدواج است.
کاهش ازدواج آسیبی است که دیگر با هیچ بخشنامه و قانونی قابل حل نیست، بلکه تنها نیاز به فراهم کردن بستر مناسب و ایجاد فضای مناسب روانی و تربیتی دارد. رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران به گفته آمار می گوید که علاقه افراد به ازدواج دائم در حال کاهش بوده در صورتی که جمعیت در سنین ازدواج ما در حال افزایش است.
سید حسن موسوی‌چلک می گوید: مردم تصور دارند كه زندگی اجتماعی نیاز به سواد اجتماعی ندارد این در شرایطی است كه برای داشتن زندگی بهتر نیازمند داشتن دانش اجتماعی و سواد اجتماعی هستیم و طبیعتا مشاوره پیش از ازدواج می تواند در این زمینه كمك نماید. همینطور می توان اذعان داشت كه در خلال ۶ سال قبل ازدواج ۳۳ درصد تغییرات منفی داشت و طلاق ۲۲ درصد تغییرات مثبت داشت كه این مبین است كه علاقه افراد به ازدواج دائم در حال كاهش است در صورتی كه جمعیت در سنین ازدواج ما در حال افزایش می باشد.

قانون تسهیل ازدواج اصلاح می شود
رئیس فراکسیون خانواده مجلس شورای اسلامی از اصلاح قانون تسهیل ازدواج خبر داد.
پروانه مافی با اشاره به ضرورت اجرای قوانین موجود در حوزه ازدواج اظهار داشت: قانون تسهیل ازدواج مصوب سال ۱۳۸۴، از جمله قوانینی است که می تواند قابل اتکا باشد ولی نیاز به اصلاحاتی دارد که قدم هایی را برای آن برداشته ایم.
وی با اشاره به ابهام نسبت به تصویب نشدن آیین نامه اجرایی این قانون از سوی دولت نهم و دهم افزود: طبق قانون باید آیین نامه اجرایی قانون تسهیل ازدواج تدوین می شد که در سال ۸۷ پیش نویسی تهیه شد ولی در دولت وقت به تصویب نرسید و همین موجب شد تا دستگاه های مکلف در قانون نیز به وظایف خود عمل نکنند.
مافی تصریح کرد: انتظار می رود دولت فعلی که تاکیدات زیادی برای تسهیل ازدواج جوانان دارد، نسبت به تصویب آیین نامه اجرایی و ارائه آن به مجلس گام اساسی بردارد.
رئیس فراکسیون خانواده مجلس با انتقاد از نبود برنامه ریزی برای در اختیار گذاشتن مسکن های موقت و اجاره ای به زوج های جوان گفت: طبق این قانون باید با روش انبوه سازی مسکن و استفاده از فناوری های جدید، مسکن های ارزان و اجاره ای به صورت موقت و با مدت معین حداکثر سه سال در اختیار زوج های جوان کم درآمد قرار می گرفت که متاسفانه این بخش از قانون نیز مسکوت مانده است. احداث مسکن مهر نیز با نیتی مشابه به این مهم صورت گرفت ولی بعدها به معاملات اقتصادی مبدل شد.
مافی به وجود ابهام نسبت به سرنوشت صندوق ازدواج جوانان اشاره کرد و گفت: این صندوق طبق قانون باید برای اعطا وام ازدواج جوانان تحت عنوان «صندوق مهر امام رضا» تشکیل می شد ولی هیچگاه اساسنامه آن تدوین نشد و بعد از مدتی منحل و در صندوق کارآفرینی امید ادغام شد. اتفاقی که می افتد آن است که ۷۰ درصد وام های پرداختی از سوی این صندوق بابت اشتغال است و تنها ۳۰ درصد به ازدواج اختصاص می یابد.
رئیس فراکسیون خانواده مجلس شورای اسلامی همچنین با اشاره به پیگیری ایجاد تسهیلات برای وام ازدواج از سوی دولت گفت: پیرو جلسه سه شنبه گذشته طی نامه ای به همتی رئیس بانک مرکزی درخواست خواهیم کرد نسبت به کاهش تعداد ضامن وام ازدواج و البته پذیرش ضامن با جواز کسب یا کسر از حقوق موافقت کرده و نسبت به اصلاح قانون فعلی اقدام کند.