نیلوفر منصوری دبیر گروه گردشگری یلدای ما به سر نرسیده، کریسمس آنها از راه رسید. نزدیک بودن جشن یلدا و جشن کریسمس تقریبا در کشور هیاهویی به پا می کند. یلدا، میراثی ناملموس که بیشتر به صورت شفاهی و سینه به سینه به نسل امروز رسیده و همچنان در کنار جمع خانوادگی و دوستانه با […]
نیلوفر منصوری
دبیر گروه گردشگری
یلدای ما به سر نرسیده، کریسمس آنها از راه رسید. نزدیک بودن جشن یلدا و جشن کریسمس تقریبا در کشور هیاهویی به پا می کند. یلدا، میراثی ناملموس که بیشتر به صورت شفاهی و سینه به سینه به نسل امروز رسیده و همچنان در کنار جمع خانوادگی و دوستانه با حافظ خوانی و فال حافظ گرفتن و سفره یلدا، انار و هندوانه و آجیل برگزار می شود. به فاصله اندک زمانی نیز جشن کریسمس برگزار می شود. با گشتی در خیابان های شهر حال و هوای یلدایی کمرنگ و کمرنگ تر می شود و حال و هوای کریسمس با آن گوی های طلایی و رنگی، درخت های کریسمس، عروسک و چکمه هایی با شمایل بابانوئل، گوزن هایی با شاخ های قهوه ای و جعبه های کادوی رنگارنگ هم در ویترین مغازه ها خودنمایی می کند.
همزمانی جشن کریسمس با یلدا یکی از موضوعاتی است که ذهن بسیاری از محققان را به خود جلب کرد. به طوریکه امروزه برخی بصورت کاملاً جدی بر این باورند که پیشینیان کریسمس را از یلدا گرفتهاند. با فرا رسیدن سال نو میلادی و تولد عیسی مسیح، شهروندان مسیحی ساکن ایران نیز برای برگزاری جشنهای کریسمس آماده میشوند. ارامنه ایران که بخش بزرگ مسیحیان این کشور را تشکیل میدهند در این روزها برای تدارک جشنهایشان در جنبوجوش هستند و با رفتن به بازار و خرید، خود را آماده برپایی جشن کریسمس میکنند.
یکی از شهروندان ارمنی میگوید: «خیلی خوشالم که سال نو میلادی را ما مسیحیان همراه با هموطنان خوب ایرانی جشن میگیریم. برای ما فرقی نمیکند و شب یلدا، کریسمس، عید پاک، عید نوروز همه برای ما خوشحالی میآورد و امیدواریم همه در سال ۲۰۱۹ سالم و مهربان باشند.» کریسمس برای بسیاری از شهروندان غیرمسیحی ایرانی هم جذاب است، بسیاری از فروشگاهها در تهران، ویترین خود را با کاج و نمادهای پر زرق و برق مخصوص کریسمس آذین بستهاند. به عنوان نمونه در مرکز خرید تیراژه اولین چیزی که به چشم میخورد درخت بزرگ کاجی است که در مرکز این پاساژ قرار گرفته و افراد بسیاری در اطراف آن در حال گذر هستند. برخی بدون اهمیت از کنار این درخت کاج که به شکل زیبایی تزئین شده عبور میکنند و عدهای نیز برای گرفتن عکس دقایقی را در کنار این درخت میگذرانند.یکی دیگر از ساکنان تهران میگوید: «با توجه به گستردگی ارتباطات، اینترنت و وسایل ارتباط جمعی، اقوام و ملتها به هم نزدیکتر شدهاند و این جشنها خوب است. به ویژه اینکه ما ایرانیان نیز اصالتا شادی را دوست داریم، مردم با طراوتی هستیم و از جشن و شادی و سروری که در جوامع است استقبال میکنیم.» دیگری میگوید: «خیلی خوب است، بازار چیزهای قشنگ و رنگی دارد. هم برای سفره یلدا خرید میکنیم و هم برای درخت کریسمس. در مجتمعهای تجاری و امثال آن مدام میبینیم که مردم خیلی استقبال کردهاند و عکس یادگاری میگیرند، از این مراسم خوشمان میآید.»
جشنهای غربی؛ بهانهای برای شادی
یک جامعه شناس معتقد است: پرداختن به این موضوع از جنبههای خاصی برخوردار است چون ما به طور سنتی چندین سال است که در کشور خودمان هموطنان مسیحی داریم و جشن کریسمس حداقل در شهرهایی مثل تهران، اصفهان و ارومیه و مکانهایی که مسیحینشین هستند به صورت یک امر طبیعی و سنتی، پرشکوه برگزار میشود و این موضوع هیچ ربطی به فرهنگ غربی که وارد کشورمان میشود، ندارد. علیرضا شریفی یزدی افزود: از طرف دیگر مردم احساس نیاز به شادی و نشاط دارند و روشن است وقتی که جامعه به سمت جشنهای خاص کشیده میشود نشان دهنده این است که در درون جامعه نیاز به شادی و نشاط و تحرک در ابعاد بالایی وجود دارد. او در ادامه تصریح کرد: اگر بخواهیم ریشهای موضوع را آسیبشناسی کنیم متوجه میشویم که بیبرنامگی دستگاههای ذیربط برای حفظ و اشاعه عنصرهای فرهنگی شادیزای ایرانی و مذهبی است که سبب کم رنگ شدن جشنهای داخلی و پررنگ شدن جشنهای خارجی شده است.