آغاز سلطه جمعه بیستم اردیبهشت‌ماه ۱۳۴۷ در ورزشگاه سی هزار نفری امجدیه و با برگزاری مراسم افتتاحیه،چهارمین دوره مسابقات جام ملتهای آسیا به میزبانی ایران و شهر تهران برگزار می‌شد که در آن ۵ تیم ایران – هنگ‌کنگ – چین تایپه – برمه و اسراییل حضور داشتند و به مدت ۹روز، به صورت دوره‌ای […]

 

آغاز سلطه

جمعه بیستم اردیبهشت‌ماه ۱۳۴۷ در ورزشگاه سی هزار نفری امجدیه و با برگزاری مراسم افتتاحیه،چهارمین دوره مسابقات جام ملتهای آسیا به میزبانی ایران و شهر تهران برگزار می‌شد که در آن ۵ تیم ایران – هنگ‌کنگ – چین تایپه – برمه و اسراییل حضور داشتند و به مدت ۹روز، به صورت دوره‌ای باهم به رقابت می‌پرداختند. ایران در مسابقات سالهای ۱۹۵۶ و ۱۹۶۴ غایب و در سال ۱۹۶۰ نیز با شکست در مقابل پاکستان نتوانسته بود مقام قابل توجهی را کسب کند، اما اینبار میزبان رقابتها شده و از امتیاز بازی در خانه استفاده می‌کرد. اولین مسابقه ایران با تیم هنگ‌کنگ انجام می‌گرفت. محمود بیاتی سرمربی وقت تیم ملی ترکیب زیر را به زمین مسابقه فرستاد:

حسن حبیبی، عزیز اصلی،  همایون‌بهزادی، مصطفی عرب،محراب‌شاهرخی، جعفر‌‌کاشانی، غلام وفاخواه، امینی‌خواه،پرویز قلیچ‌خانی، اصغر شرفی و ساعدی

نتیجه بازی در نیمه اول  بدون گل به پایان رسید، هر چند که اصغر شرفی یک ضربه پنالتی را از دست داد اما در نیمه دوم ایران بازی را هجومی‌تر آغاز کرد. در دقیقه ۷۰ با سانتر زیبای محراب شاهرخی و پرواز همایون بهزادی، اولین گل ایران با ضربه زیبای سرطلایی به تور دروازه نشست و قفل دروازه هنگ‌کنگ‌باز شد. دومین گل ایران درست ۲دقیقه قبل از پایان مسابقه توسط علی جباری به ثمر رسید و بازی با نتیجه ۲بر صفر به سود کشورمان پایان یافت. چین تایپه و برمه نیز به تساوی یک بر یک رسیدند.

در روز دوم اسراییل ۶ بر ۱ هنگ‌کنگ را شکست داد. ایران نیز با گلهای بهزادی، حسین کلانی، اکبر افتخاری و غلامحسین فرزامی ۴ بر صفر چین تایپه را درهم کوبید.

در مسابقات روز سوم برمه با شکست ۱ بر صفر اسراییل شگفتی رقم زد. هنگ‌کنگ و چین تایپه نیز به تساوی ۱ بر ۱ رضایت دادند.

در دور چهارم مثلث مرگ ایران توانست کشورمان را در مقابل برمه به پیروزی ۳ بر ۱ برساند. حسین کلانی، اکبر افتخاری و همایون بهزادی گلزنان این بازی بودند. اسراییل نیز توانست ۴بر ۱ چین تایپه را شکست دهد.

با پیروزی ۲ بر۱ برمه در مقابل چین تایپه ایران با یک تساوی مقابل اسراییل نیز به قهرمانی دست پیدا می‌کرد و اسراییل نیز با پیروزی در برابر ایران می توانست برای دومین بار پیاپی به مقام قهرمانی آسیا دست پیدا کند.

شایعه شده بود القانیان تمامی بلیت‌ها را برای حضور یهودیان پیش خرید کرده و همچنین جنگ شش روزه با شکست اعراب به پایان رسیده بود و جو بازی کاملا ملتهب بود. مردم برای دیدن مسابقه به استادیوم هجوم بردند. اسراییل در این مسابقه با ۶بازیکن هجومی پا به میدان گذاشت. همایون بهزادی که در بازی با تایپه مصدوم شده بود غایب بزرگ این بازی بود. اسراییل در دقیقه ۵۶ بوسیله گیورا اشپیگل به گل می‌رسد، سکوت امجدیه را فرا گرفته، محمود بیاتی سرطلایی مصدوم را فرا می‌خواند در همین بین داور یکی از بازیکنان ایران را به علت خطای شدید اخراج می‌کند اما این اتفاق بیاتی را از تصمیمی که گرفته منصرف نمی‌کند، او بهزادی را جایگزین شرفی می‌کند و در همین لحظات روبی یونگ بازیکن اسراییل نیز بعلت خطای شدید بر روی کلانی از بازی اخراج می‌شود. کلانی اگر از زمین خارج می‌شد به علت قوانین ۱تعویض در آن زمان علنا ایران ۹نفره می‌شد. کلانی از روی برنکارد به هر زحمتی که بود خود را به بازی رساند. لحظاتی بعد و درست در دقیقه ۷۵ همایون بهزادی روی سانتر اکبر افتخاری اولین گل ایران را نه با ضربه سر بلکه با یک بغل پای ساده به ثمر رساند. امجدیه منفجر می‌شود ایران یک قدم به قهرمانی نزدیک شده اما بازیکنان اسراییل اعتراض می‌کنند، آنها معتقد هستند که کمک داور به اشتباه عبور توپ از روی خط دروازه را گل اعلام کرده است. پس از شروع مجدد بازی و در دقیقه ۸۶ شلیک پرویز قلیچ‌خانی، نتیجه را ۲ بر ۱ می‌کند تا قلب اسراییل از حرکت بیفتد، سوت پایان مسابقه با بالا بردن جام توسط حسن حبیبی و جشن و پایکوبی مردم در تهران همراه می‌شود. ایران قهرمان شد تا این قهرمانی آغاز سلطه بر فوتبال آسیا باشد.