با وجود بارش‌های اخیر، بر اساس آخرین آمار، از سوی وزارت نیرو تا پایان آبان‌ماه، هم‌چنان ۳۳۴ شهر در تنش آبی هستند که نشان می‌دهد باران‌ها تأثیر چندانی در بهبود وضعیت کم‌آبی کشور ندارد و باید تدابیر مدیریتی برای برطرف کردن تنش‌ها و چالش‌های موجود در حوزه آب اندیشیده شود. خشکسالی پدیده‌ای است که در […]

با وجود بارش‌های اخیر، بر اساس آخرین آمار، از سوی وزارت نیرو تا پایان آبان‌ماه، هم‌چنان ۳۳۴ شهر در تنش آبی هستند که نشان می‌دهد باران‌ها تأثیر چندانی در بهبود وضعیت کم‌آبی کشور ندارد و باید تدابیر مدیریتی برای برطرف کردن تنش‌ها و چالش‌های موجود در حوزه آب اندیشیده شود.
خشکسالی پدیده‌ای است که در بسیاری از کشورهای دنیا رخ می‌دهد اما راهکارهایی برای آن در نظر گرفته می‌شود و خسارت‌های این پدیده را کاهش می‌دهند و آن مدیریت ریسک خشکسالی است که در کشور با وجود خشکسالی، همان برنامه‌هایی که در سال‌های ترسالی بوده است ادامه پیدا می‌کند.
برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی علت کم‌آبی و خشک شدن قنات و چشمه‌ها
چالش‌های موجود در بخش آب چندین سال است که در چهارمحال و بختیاری نهادینه‌شده که برای برطرف کردن آن باید یک اتحاد همگانی میان همه سازمان‌ها و ارگان‌ها صورت بگیرد تا شاهد تشنگی کامل نباشیم.
بر این اساس میزگردی با عنوان «بررسی راهکارهای حفظ منابع آبی استان» در دفتر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با حضور مدیران و صاحب‌‎نظران این رشته برگزار شد.  مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: با توجه به این‌که چهارمحال و بختیاری در منطقه زاگرس واقع شده است، در سال‌های ترسالی تأمین‌کننده ۱۱ درصد آب شیرین کشور بوده و در چند سال اخیر خشکسالی‌های پیاپی از یک طرف و بهره‌برداری‌های بی‌رویه از طرفی دیگر موجب شده استان در وضعیت بحرانی آب قرار گیرد، به طوری‌که بسیاری از روستاها و شهرها با مشکل آب آشامیدنی مواجه هستند و آبرسانی با تانکر انجام می‌شود.
وی با اشاره به وجود ۱۱ دشت در استان، افزود: هشت دشت استان ممنوعه شده که از این تعداد ۴ دشت ممنوعه بحرانی است و دو دشت دیگر در شرف ممنوعه شدن هستند.
محمدی‌مقدم تصریح کرد: در سال‌های ترسالی حجم نزولات آسمانی ۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون متر مکعب بوده که با توجه به توپوگرافی، پستی و بلندی آبخیز و شیب استان بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد نزولات آسمانی از دسترس استان خارج می‌شود.
وی ادامه داد: یکی از راه‌های مقابله با وضعیت بحران آب و برنامه‌های مدیریت ریسک خشکسالی، اقدامات آبخیزداری و آبخوان‌داری است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری پخش سیلاب، احداث بندهای خاکی و سنگی ملاتی، اجرای عملیات بیولوژیکی(کشت گونه‌های گیاهی جنگلی و مرتعی)، کاداستر اراضی جنگلی، کاهش عوامل تخریب، مقابله با خشکیدگی و آفات امراض گونه‌های جنگلی و آموزش جوامع محلی را از پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری برشمرد که هم‌اکنون در همه شهرستان‌های استان در حال انجام است و تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسند.
محمدی‌مقدم ایجاد پوشش گیاهی، کنترل و جلوگیری از فرسایش خاک، ذخیره نزولات آسمانی و تولید آب، تغذیه سفره‌های زیرزمینی دشت‌های کشاورزی و آبخوان‌ها و کنترل سیلاب و کاهش خسارت‌های سیلابی را به ترتیب از جمله اهداف اجرای پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری در استان عنوان کرد.
وی در ادامه با اشاره به این‌که سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی براساس حوضه آبخیز اعتبار توزیع می‌کند، گفت: این یک پتانسیل و فرصت خوبی است که باید به آن پرداخته شود تا اعتباراتی در حوضه آبخیز برای تولید آب اختصاص یابد.
بارگذاری‌ها بر منابع آبی چهارمحال و بختیاری بیش از توان اکولوژیک بوده است
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان با اشاره به تغییر اقلیم در چند سال گذشته در کشور و استان، گفت: کاهش بارندگی‌ها، خشکسالی، تغییر در زمان بارندگی‌ها، فرسایش خاک و کاهش شدید منابع آب‌های زیرزمینی از علل تغییر اقلیم در استان بوده است.
وی با بیان این‌که در سال گذشته، شاهد ۳ کانون گرد و غبار در استان هستیم در حالی که چهارمحال و بختیاری قسمت عمده‌ای از منابع آبی کشور را دارد، افزود: فشار به تنوع زیستی، ممنوعه شدن دشت‌ها و بیابان‌زایی علل ایجاد این کانون‌های ریزگرد در استان است.
احمدی با تأکید بر این‌که نباید از حفاظت کیفی منابع آبی استان غافل شویم، اظهار کرد: اگر کیفیت منابع آبی استان حفظ شود قطعاً در حفظ کمی منابع آب نیز موفق خواهیم بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان با بیان این‌که با توجه به کمبود منابع آبی و خشکسالی در استان نباید بیش از توان اکولوژیک استان از منابع آبی بهره‌برداری شود، خاطرنشان کرد: اکنون اکثر منابع آب جاری و زیرزمینی استان در حال پژوهش هستند و با توجه به سنجش این شاخص‌ها در سطح ملی اکنون وضعیت کیفی منابع آبی استان خوب است.