امنیت و گردشگری، پارامترهای یک معادله هستند، معادله ای که نسبتی مستقیم و تنگاتنگ با هم دارند. اصولاً تا در کشوری امنیت برقرار نباشد، سفری هم شکل نخواهد گرفت و برنامه ریزی و صحبت کردن درخصوص گردشگری و درآمد پایدار، بی ثمر است. افزایش سفر برای گردشگران داخلی و خارجی از این سو، نگرانی هایی […]

امنیت و گردشگری، پارامترهای یک معادله هستند، معادله ای که نسبتی مستقیم و تنگاتنگ با هم دارند. اصولاً تا در کشوری امنیت برقرار نباشد، سفری هم شکل نخواهد گرفت و برنامه ریزی و صحبت کردن درخصوص گردشگری و درآمد پایدار، بی ثمر است. افزایش سفر برای گردشگران داخلی و خارجی از این سو، نگرانی هایی در پی دارد و تراکم بالای سفر زمینه ساز سوءاستفاده هایی برای برخی از افراد سودجو و فرصت طلب شده است که با انجام اقدامات مجرمانه و مغایر با قوانین، باعث بروز نارضایتی در بین اقشار مختلف جامعه می‌شوند. به تازگی نیز، تب سرقت موبایل از گردشگران افزایش یافته است و به گفته مسئولان این تلفن های همراه در افغانستان ردیابی می شوند.
بدیهی است که یکی از مباحث بسیار حساس و قابل توجه در صنعت گردشگری مقوله امنیت و حفظ جان و مال گردشگر در هر کشور است. هرچه جهانگردان در یک کشور از ضریب ایمنی و امنیتی بالاتری برخوردار باشند، تمایل بیشتری برای سفر به یک کشور خواهند داشت. موضوعی که طرح آن در این‌جا ضروری به نظر می‌رسد چگونگی تعامل پلیس با گردشگران است.

امنیت گردشگران
به اعتقاد رییس پیشین هیات مدیره جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی، امنیت مهم‌ترین شاخصه و نقطه قوت ایران در جذب گردشگران خارجی است که افزایش سرقت‌ در این اواخر نه تنها گردشگران را نگران می‌کند بلکه ممکن است در سفر آن‌ها به ایران اثر منفی بگذارد. علی صدرنیا با اشاره به تعدد سرقت‌ها بویژه ربودن گوشی‌های موبایل در شهرهای پر ازدحام و توریستی، گفت: این اتفاق با توجه به نزدیکی فصل سفر گردشگران خارجی به ایران مایه نگرانی است، مخصوصا آن‌که بیشتر گزارش‌های سرقتی به مراکز پرتردد گردشگران مربوط می‌شود. فقط کافی است برای دو گردشگر خارجی این اتفاق تلخ رخ دهد و آن‌ها در فضای مجازی منتشر کنند تا در سفر دیگر گردشگران اثر منفی بگذارد. وی ادامه داد:‌ بررسی‌ها و گزارش‌ها نشان می‌دهد بیشتر گوشی‌های موبایل سرقت شده در شهر هرات افغانستان ردیابی شده‌اند. اگر چنین چیزی صحت دارد، چرا مسؤولان وارد مذاکره با کشور همسایه نمی‌شوند تا دست‌کم آرامش روانی را بازگردانند!؟
این راهنمای گردشگری ادامه داد: حاشیه امنیت معمولا برای گردشگرانی که با گروه‌های بزرگ سفر می‌کنند بیشتر است اما طبق آمارها این اواخر سفر گردشگران انفرادی به ایران افزایش پیدا کرده که نگران سوءاستفاده از این توریست‌ها هستیم، گردشگرانی که اتفاقا بیشترین واکنش‌ها از سفرهایشان را در فضای مجازی دارند.
عضو جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی گفت: تا چند سال پیش سرقت‌ها موردی بود و جای نگرانی نداشت، اما حالا در یک روز از چند نفر گزارش سرقت موبایل شنیده می‌شود و این زنگ خطری برای امنیت گردشگری است. امنیتی که نقطه قوت کشورمان بوده است که اگر ضعیف شود حتما صدمه جبران‌ناپذیری وارد می‌کند.
او در واکنش به اظهارات برخی که دزدی و سرقت را ناهنجاری فراگیر در بسیاری از کشورها می‌دانند و معتقدند گردشگران هنگام انتخاب آن مقصد، این فاکتور را درنظر می‌گیرند، گفت: ما درباره ایران صحبت می‌کنیم که تعداد گردشگران آن چندان زیاد نیست، درباره کشوری مثل فرانسه و یا اسپانیا که اتفاقا جیب‌بری و سرقت در آن‌ها هم کم نیست اما در سال بیش از پنجاه شصت میلیون گردشگر دارند، صحبت نمی‌کنیم. یکی از دلایلی که گردشگر خارجی متقاعد می‌شود به ایران سفر کند همین امنیت است پس نمی‌توان از کنار آن ساده گذشت. صدرنیا اظهار کرد: کسی نمی‌خواهد گردشگری فرانسه را زیر سؤال ببرد اما خیلی‌ها مترصدند گردشگری ایران را هدف قرار دهند، برای همین باید بهتر عمل کنیم.

پلیس گردشگری
یک حقوقدان درباره چگونگی تسهیل در رسیدگی به نیاز گردشگران در صورت بروز هرگونه بزه در سفر گفت: هر اقدام بر اساس صلاحیت قضائی در قالب صلاحیت محلی، نسبی و ذاتی مورد رسیدگی قرار می‌گیرد. بر اساس قانون در هر مکان بزه یا جرم حادث شود، فرد باید در آن محل به رسیدگی مساله بپردازد، مگر اینکه جرم ادامه یافته و در شهر دیگر نیز اتفاق بیافتد. بنابراین هرگونه بزه یا مساله مربوطه باید در شهر وقوع آن مورد رسیدگی قرار گیرد.
به گفته حسین احمدی نیاز، قوانین آیین دادرسی کیفری جزو قوانین لازم الاجرا محسوب می‌شوند. همگان ملزم و مکلف به تابعیت از آن هستند. برای مثال اگر از یک توریست در شمال کشور سرقت شود، او نمی‌تواند در تهران شکایت کرده و پرنده تشکیل دهد. به گفته او در کشورهای توسعه‌یافته که اقتصاد آنها مبتنی بر توریسم است، نهادی تحت عنوان پلیس توریسم یا پلیس گردشگری ایجاد شده است.