وزیر راه و شهرسازی ماه گذشته برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار را با محوریت ساخت ۱۰۰هزار واحد مسکونی به استانداران سراسر کشور ابلاغ کرد. در برنامه ششم توسعه، تحرک بخشیدن به برنامه های بازآفرینی شهری اعم از احیا بافت های فرسوده و ساماندهی حاشیه شهرها از طریق بازآفرینی و نوسازی محلات و ساخت مسکن مناسب […]
وزیر راه و شهرسازی ماه گذشته برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار را با محوریت ساخت ۱۰۰هزار واحد مسکونی به استانداران سراسر کشور ابلاغ کرد.
در برنامه ششم توسعه، تحرک بخشیدن به برنامه های بازآفرینی شهری اعم از احیا بافت های فرسوده و ساماندهی حاشیه شهرها از طریق بازآفرینی و نوسازی محلات و ساخت مسکن مناسب مورد تاکید قرار گرفته است.
براساس تفاهم نامه مبادله شده با سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارت راه و شهرسازی و صندوق توسعه ملی در چارچوب آیین نامه اجرایی برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار مقرر شده، در محلات هدف سال ۹۷، ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در دست ساخت قرار می گیرد.
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی در این ابلاغیه از استانداران سراسر کشور خواسته است که با تشکیل مستمر جلسات ستاد بازآفرینی شهری استان به ریاست خود استانداران و با اقدام جهادی، برنامه اقدام مشترک شهرها و محلات هدف بازآفرینی شهری مطابق برنامه تعیین شده، عملیاتی شود.
او در ادامه استانداران را ملزم کرده که گزارش ماهانه اقدامات خود را به دبیرخانه ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار (شرکت بازآفرینی شهری ایران) ارایه کنند.
در برنامه ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی ، اکثر دستگاه ها مانند شهرداری ها، دستگاه های عضو ستاد بازآفرینی شهری پایدار و بخش خصوصی هم سهم و نقش دارند.
براساس برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار، تا پایان برنامه ششم توسعه ۱۳۳۴ محله معادل ۵۰ درصد از کل محله های هدف و ۶۶ هزار هکتار، معادل ۴۸ درصد از مساحت محله های هدف در فرایند بازآفرینی قرار می گیرد که ۹ میلیون نفر معادل ۴۵ درصد از ساکنان محله های هدف را پوشش می دهد.
همچنین منابع مالی پیش بینی شده برای اجرای این برنامه ۱۲۳ هزار میلیارد تومان تا پایان برنامه ششم است. سهم دولت از این منابع ۳۱ درصد، شهرداری ها ۳۰ درصد، بخش خصوصی ۲۹ درصد و بانک ها ۱۰ درصد است. در صورت اجرای این برنامه سالانه ۳۰۰ هزار شغل ایجاد می شود.
ساخت ۱۰۰هزار واحد مسكونی
بر اساس اهداف برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار، ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسكونی در كل استانهای كشور در دستور كار قرار دارد. در این میان، استان تهران با ۹۱۲۵ واحد (معادل ۹ درصد از كل) در صدر قرار دارد و استانهای آذربایجانشرقی، اصفهان و مازندران به ترتیب با ۶۳۴۸، ۵۵۲۱ و ۵۱۱۳ واحد در مكانهای دوم تا چهارم قرار دارند. (نمودار ۱)
۴ هزار میلیارد تومان تسهیلات ساخت مسکن
همچنین بر اساس این برنامه، برای ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی، به تسهیلاتی بالغ بر ۴۲ هزار و ۳۹۰ میلیارد ریال نیاز است كه استان تهران با ۴۴۰۰ میلیارد ریال (معادل ۱۱ درصد از كل تسهیلات) در مقام اول قرار دارد. استانهای آذربایجانشرقی با ۷ درصد، اصفهان با ۶ درصد و مازندران با ۵ درصد از كل تسهیلات در جایگاههای بعدی قرار میگیرند. وام ساخت مسکن ۵۰ میلیون تومان برای کلانشهرها و ۴۰ میلیون تومان برای سایر شهرها با نرخ سود ۹ درصد پرداخت می شود. علاوه بر این ۷۰ میلیون تومان دیگر نیز به سازندگان حرفه ای با نرخ سود ۱۸ درصد اعطا می شود که رقم تسهیلات را به ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان افزایش می دهد. (نمودار ۲)
آورده بخش خصوصی، ۱۰ هزار میلیارد تومان
بر اساس اهداف برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار، مجموع آورده بخش خصوصی برای ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی معادل ۱۰۰ هزار میلیارد ریال خواهد بود كه از این رقم ۳۳۰۰ میلیارد ریال مربوط به پایتخت است. بر این اساس، كمترین آورده متعلق به استان بوشهر با ۱۸۳۱ میلیارد ریال است و به طور متوسط ۳۲۲۶ میلیارد ریال به هر یك از استانهای كشور اختصاص مییابد. (نمودار ۳)
۷ هزار میلیارد تومان، بودجه شهرداریها
بر اساس اهداف برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار، بودجه شهرداریهای استانهای كشور بذای ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی ۶۹ هزار و ۹۹۸ میلیارد ریال است كه از این رقم، بالاترین بودجه با حدود ۳۳۰۰ میلیارد ریال متعلق به استان تهران و پایینترین رقم نیز مربوط به استان بوشهر با ۱۵۲۶ میلیارد ریال است. (نمودار ۴)
۴ هزار میلیارد تومان، بودجه سایر دستگاههای عضو ستاد
در برنامه ملی بازآفرینی شهری، بودجه سایر دستگاههای عضو ستاد برای ساخت این ۱۰۰ هزار واحد بالغ بر ۳۹ هزار و ۹۹۸ میلیارد ریال است كه به نظر میرسد تقریبا به صورت متوازن بین استانها تقسیم شده است. بر این اساس، به طور متوسط در سال جاری، ۱۲۹۰ میلیارد ریال در اختیار سایر دستگاهها برای پیشبرد اهداف برنامه ملی بازآفرینی شهری قرار داده شده است. (نمودار ۵)
ایجاد ۳۰۰ هزار شغل در کشور
بر اساس این برنامه و اهداف تعریف شده، از محل ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی بیش از ۳۰۰ هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد خواهد شد كه شرح آن در استانهای كشور در جدول زیر آمده است. بر این اساس، پایتخت با ایجاد ۲۵ هزار شغل در صدر قرار دارد و استانهای آذربایجانشرقی، اصفهان و مازندران در مكانهای بعدی قرار دارند. كمترین میزان اشتغال در این طرح نیز در استانهای بوشهر، خراسان جنوبی و کهگیلویه و بوراحمد به ترتیب با ۴۹۵۳، ۵۸۶۵ و ۵۹۲۵ نفر ایجاد شده است. (نمودار ۶)