در دل کوه های منطقه گرماب شهرستان خدابنده غاری وجود دارد که با قندیل های زیبا که صدای چکه های آب در آن سمفونی گوشنوازی را می نوازد. این غار بزرگ ترین غار خشکی جهان است که نام «کتله خور» را با خود به یدک می کشد. کتله خور، غاری زیبا و با قندیل های […]
در دل کوه های منطقه گرماب شهرستان خدابنده غاری وجود دارد که با قندیل های زیبا که صدای چکه های آب در آن سمفونی گوشنوازی را می نوازد. این غار بزرگ ترین غار خشکی جهان است که نام «کتله خور» را با خود به یدک می کشد. کتله خور، غاری زیبا و با قندیل های بی نظیر و رویایی است که چشم هر بیننده ای را خیره می کند. این غار در دل کوه ساقیزلو خودنمایی می کند، غاری که با قندیل های زیبایش و دالان های مرموز و بی انتهایش به عنوان بزرگترین غار آهکی جهان میزبان مسافران و بازیدکنندگان است.
کتلهخور عجایبی دارد که اگر هرکدام از آنها در یک غار باشد، میتواند آن را متمایز از بقیه کند. به عنوان مثال یکی از عجایب اصلی کتلهخور، چند طبقه بودنش است. غارهای چند طبقه در جهان به شدت کمنظیر و کمیاب هستند و در واقع کتلهخور یکی از این غارهای متمایز است. تا به حال سه طبقه ازین غار کشف شده و گفته میشود، چهار طبقه دیگر هم دارد که هنوز کسی نتوانسته به آنها سفر کند.
طبق نظریه های علمی و نقشه های زمین شناسی غار کتله خور در دل کوه ساقیزلو در آهکهای الیگومیوسن مربوط به دوران سوم زمین شناسی بوجود آمده و تقریبا حدود ۳۰ میلیون سال می تواند قدمت داشته باشد.
سال پیدایش این غار برای اولین بار توسط انسان معلوم نیست ولی مردمان این منطقه از سال پیدایش در این غار رفت و آمد داشته اند. گفته های افراد مسن منطقه حاکی از آن است که پدران آنان نیز در این غار رفت و آمد داشته و داستان های مختلفی در این باهر تعریف می کرده اند. دهانه ورودی غار کتله خور به صورت طاق مثلثی شکل به قطر ۷۰ سانتیمتر تنها راه دسترسی به داخل غار بوده و هست.
بخش های متنوع
اکنون غار کتلهخور را به ۳ بخش فرهنگی، تفریحی و ورزشی تقسیم شده که بخش ورزشی آن حدود ۴ کیلومتر بوده و تنها مختص به غارنوردان و صخرهنوردان است که البته هنوز انتهای آن مشخص نیست. بخش تفریحی این غار نیز حدود ۲ کیلومتر مستقیم است که همچنان جهت بازدید عموم مورد استفاده قرار میگیرد. بخش فرهنگی کتلهخور نیز در بخش جنوبی آن قرار دارد. قسمت اصلی این بخش دارای دالانی طبیعی بوده که جهت برگزاری مراسم مختلف مورداستفاده قرار میگیرد. این دالان به طور طبیعی هیچگونه راه خروجی به بیرون ندارد اما به صورت مصنوعی برای آن راه خروجی کنده شده است.
گفتنی است که کتلهخور نزدیک به ۱۰۰ سال قبل توسط عدهای در دل کوه ساقیزلو استان زنجان کشف شده و در سال ۱۳۳۰ به ثبت رسیده است. با این وجود اما بیتوجهی به آن تا جایی ادامه پیدا میکند که گروهی از غارنوردان همدان در سال ۱۳۶۵ تصمیم میگیرند که به اعماق آن سفر کنند. این غارنوردان از این غار بازدید گستردهای به عمل آورده و بعد از تحقیقات بسیار، زمان شکل گیری کتلهخور را به بیش از ۱۲۰ میلیون سال قبل در دوران ژوراسیکها ربط میدهند.
به همین دلیل میتوان کتلهخور را از لحاظ قدمت تقریبا همسن با غار علیصدر همدان به شمار آورد. امروز نیز براساس بررسیهای انجام شده گفته میشود که غار کتلهخور در نهایت به غار علیصدر در همدان متصل میشود که البته هنوز کسی نتوانسته مسیر آن را طی کند.