«علی اکبرخادمی» روانشناس،مدرس و مشاور خانواده وکودک و نوجوان   اگر نوجوان ما سرِ ناسازگاری و مخالفت دارد، اولین و اساسی ترین گام در جهت حل مشکل، ایجاد،ارتباط موثر و موفق با دختر و پسرِ نوجوان می باشد. برای داشتن ارتباط موثر با فرزندان در سن نوجوانی باید به گونه ای با او ارتباط برقرار […]

«علی اکبرخادمی» روانشناس،مدرس و مشاور خانواده وکودک و نوجوان

 

اگر نوجوان ما سرِ ناسازگاری و مخالفت دارد، اولین و اساسی ترین گام در جهت حل مشکل، ایجاد،ارتباط موثر و موفق با دختر و پسرِ نوجوان می باشد.
برای داشتن ارتباط موثر با فرزندان در سن نوجوانی باید به گونه ای با او ارتباط برقرار کنیم که نوجوان به راحتی با ما حرف بزند و نظرات و عقایدش را آزادنه و مودبانه بیان کند . نوجوانان گاهی درهای ارتباط و گفتگو با والدین را بسته می بینند و از صحبت پرهیز می نمایند در این مواقع پدر و مادر باید با تغییر رویه و رفتار سعی کنند با روش های مختلف باب گفتگو و صحبت را باز کنند.
به حرف‌های نوجوان گوش کنید. بسیاری از نوجوانان شاکی هستند که والدین به حرف آنان گوش نمی‌کنند. ارتباط مانند خیابان دوطرفه است. اگر می‌خواهید نوجوان به حرف شما گوش کند، با دقت شنوای حرف‌هایش باشید.
حرف زدن نوجوانان را قطع نکنید . این نکته ای بسیار مهم است که اجازه دهید دختر و پسر نوجوان و جوان شما به طور کامل حرفهایش تمام شود بعد شما صحبت کنید.
برای نظر نوجوان احترام قائل شوید. در برخی موضوعات نظر فرزندان را بپرسید. گاهی نظر آنان با ارزش است. این امر به نوجوان کمک می‌کند که در مورد مسائل مختلف فکر کند و از طرفی اعتماد به نفس او افزایش می‌یابد.
با رفتار و گفتار مثبت سرمشق و الگوی فرزندان باشید. اگر با همسر و فرزندان رفتار خوبی داشته باشید، نوجوان می‌کوشد رفتار شما را سرمشق خود قرار دهد.
انعطاف پذیر باشید. به موضوعات مورد علاقه نوجوان توجه کنید. علایق و خواسته‌های نوجوان با ما فرق دارد. اصلا علایق آنها را مسخره و مزخرف و یا تخیلی ندانید . همانطوری که ما نوجوان بودیم، خواسته‌های ما با والدین متفاوت بود. خود را جای او بگذارید و مسائل را از دید او ببینید.
وقتی با فرزندتان اختلاف نظر دارید و نظرتان را به او تحمیل می‌کنید، او ناراحت و عصبی می‌شود. بهتر است با صحبت کردن ،مصالحه کرده و به دنبال راه حل بهتری باشید. وقتی به او می گویید: امشب اتاقت را تمیز نکنی، هیچ عذری را هم نمی‌پذیرم. او جبهه می‌گیرد و می‌گوید: به هیچ وجه نمی‌توانم، می‌خواهم به خانه دوستم بروم. بهتر است بگویید: من از وضعیت اتاقت خیلی ناراحتم، عزیزم، کی آن را تمیز می‌کنی؟
شنونده فعال باشید. گوش کردن به صحبت‌های نوجوان پیش از صحبت کردن اهمیت دارد. زیرا نوجوان احساس می‌کند او را درک می‌کنید. با روی گشاده، در چشم‌هایش نگاه کنید و صحبت‌هایش را تکرار کنید.مثلاً، فرزندتان می‌گوید: من، امروز تکالیف زیادی دارم.در جواب بگویید: پس امروز حسابی سرت شلوغه؟ او می‌گوید: امروز معلمم جلوی همه دانش‌آموزان با من دعوا کرد. در جواب بگویید: پس امروز از این که معلمت باهات دعوا کرد، ناراحت شدی؟
با فرزندان شوخی کنید و به آنان امکان دهید در حد اعتدال با شما شوخی کنند و راحت باشند.
وقتی می‌گوید: دوست‌هایم سیگار می‌کشند. سریع عصبانی نشوید و نگویید: دیگر حق نداری با آنان دوست شوی. باعصبانیت شما ،نوجوان بقیه حرف‌هایش را ادامه نمی دهد.اگر باید با نوجوان در مورد موضوعات مهم نظیر سیگار کشیدن و… صحبت کنید، زمانی را انتخاب کنید که هر دو آرامش و آمادگی صحبت دارید. جملات تان را با من شروع کنید. برای مثال: من خیلی دوستت دارم و نگران می‌شوم وقتی می‌بینم با کسانی که سیگار می‌کشند ، دوست می‌شوی . یا من نگران افت تحصیلی تو هستم، اخیرا خوب درس نمی‌خوانی؟ نگرانی خود را با آرامش و خونسردی بیان کنید.
وقتی که توانستید با فرزند نوجوان خود آرام و با علاقه صحبت کنید، بدون عصبانیت ،بدون از کوره در رفتن ،بدون زخم زبان زدن ،بدون توهین کردن، بدون مسخره کردن ،بدون تحقیر کردن و… آن موقع تازه می توانید درباره مسائل چالش برانگیز با نوجوانان ناسازگار وارد مذاکره شوید.
نوجوان ناسازگار، هر چند که رفتارهای بد و زننده داشته باشد ،بازهم بچه شماست و حسابِ رفتار را از حسابِ خودش جدا کنید؛یعنی، به خاطر هیچ رفتاری شما حق ندارید که فرزندتان را تنبیه بدنی ، تحقیر و یا از خانه اخراج کنید . تمام مسائل را بایدباکمک مشاور و درون خانه، حل و فصل کرد .هیچگاه در برخوردبامشکلات نوجوان خودرا علامه دهر ندانید وکاملا اصولی وتخصصی با قضایا برخورد کنید ،درغیراینصورت ممکن است خدای نکرده، نوجوان شما، تاوانهای سنگینی مثل اعتیاد وترک تحصیل یا فرار ازمنزل و…..رابپردازد.