گرچه خاتم را به کشت انگور و تولید کشمش می‌شناسند اما این شهرستان در تولید محصولات دیگری از جمله زردآلو، گندم، پسته، کنجد و گیاهان جدیدتری نظیر کینوا، پاپایا و … در سطح استان یکه‌تاز است. قطب کشاورزی یزد فاقد حتی یک واحد فرآوری محصولات کشاورزی است و این در حالی است که جوانان این […]

گرچه خاتم را به کشت انگور و تولید کشمش می‌شناسند اما این شهرستان در تولید محصولات دیگری از جمله زردآلو، گندم، پسته، کنجد و گیاهان جدیدتری نظیر کینوا، پاپایا و … در سطح استان یکه‌تاز است.
قطب کشاورزی یزد فاقد حتی یک واحد فرآوری محصولات کشاورزی است و این در حالی است که جوانان این منطقه به‌دلیل بیکاری مهاجرت می‌کنند.
کشاورزی در این شهرستان هنوز به شکل سنتی انجام می‌شود اما به دلیل کمبود منابع آبی، کشاورزان این منطقه به سمت تجهیز اراضی و باغ‌های خود به سیستم آبیاری قطره‌ای یا تحت فشار رفته‌اند.

سود کشاورزان خاتمی در جیب دلالان
یکی از مشکلاتی که کشاورزان این منطقه با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، نبود صنایع تکمیلی و فرآوری محصولات کشاورزی است و این امر سبب شده کشاورزان در بسیاری از مواقع، حاصل دسترنج خود را یا به دلالان بفروشند و یا به صورت فله‌ای به سایر استان‌ها ارسال کنند تا فرآوری و بسته‌بندی شود.
این شیوه سبب شده سود زحمات کشاورزان خاتم به جیب دلالان برود و یا اگر خوش‌بینانه‌تر بنگریم، نصیب استان‌هایی شود که از صنایع بسته‌بندی و فرآوری و تکمیلی برخوردار هستند.
یکی از مهم‌ترین محصولاتی که اکنون کشت آن در خاتم توسعه یافته، کنجد است و این محصول با توجه به اینکه هم روغن پرطرفدار و هم سایر محصولات شناخته شده دیگری دارد، می‌تواند در صورت راه‌اندازی واحدهای فرآوری، ناجی بیکاران خاتم باشد و جهشی قابل توجه در اشتغال‌زایی این شهرستان ایجاد کند.

کشت گسترده کنجد و تنها یک واحد فرآوری در خاتم
با وجود اینکه اکنون میزان سطح زیرکشت کنجد در شهرستان خاتم افزایش ۳۰ درصدی یافته است، در این شهرستان تنها یک واحد سنتی فرآوری آن هم نه‌چندان فعال راه‌اندازی شده که در صورت حمایت برای چند نفر اشتغال‌زایی می‌کند.
در حالی خاتم از نبود صنایع تکمیلی و فرآوری کنجد رنج می‌برد که در شهرستانی نظیر اردکان، صنایع تکمیلی در تولید محصولات کنجدی وجود دارد اما تولیدکنندگان از نبود محصول کافی رنج می‌برند.

افزایش ۳۰ درصدی سطح زیر کشت کنجد
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خاتم گفت: کنجد محصول اقتصادی و کم‌آبخواه است و سطح زیر کشت این محصول در سال جاری در شهرستان خاتم افزایش ۳۰ درصدی داشته است.
مجتبی آغاز عنوان کرد: سطح زیر کشت محصول کنجد در شهرستان خاتم هزار و ۱۰۰ هکتار و متوسط عملکرد این محصول در هر هکتار نزدیک به یک تن است.
وی، رقم کشت شده محصول کنجدی در شهرستان خاتم را کنجد محلی نام برد و افزود: کنجد محلی در برابر تنش‌های محیطی و آفات، مقاومت خوبی دارد و کشاورزان توانسته‌اند با بومی سازی این نوع محصول و رسیدگی و تغذیه به موقع، محصول با کیفیتی را برداشت کننده و رکورد برداشت ۲ تن در هکتار را به ثبت برسانند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خاتم بیان کرد: درصد روغن‌دهی کنجد شهرستان خاتم بیش از ۵۵ درصد است و این خود نشان از کیفیت بالای کنجد تولیدی در این منطقه دارد.
وی افزود: ۱۵ درصد از کنجد تولیدی شهرستان خاتم در صنایع شیرینی پزی، نانوایی و فرآورده‌های کنجدی از جمله حلوا ارده و روغن کنجد استفاده و مازاد آن خام‌فروشی می‌شود.
در حالی محصول کنجد خاتم به صورت خام و با بسته‌بندی‌های اولیه به بازار مصرف عرضه می‌شود که اگر کارگاهی مجهز برای روغن‌گیری و تولید انواع ارده وجود داشت، سود عایدی کشاورزان به چند برابر میزان فعلی می‌رسید.

فرآورده‌های کنجدی می‌تواند ناجی بیکاران خاتم باشد
تنها یک محصول کشاورزی این شهرستان با توجه به سطح زیر کشت این محصول و تقاضای خوب برای محصولات و فرآورده‌های کنجدی، می‌تواند ناجی بیکاران این شهرستان باشد.
شهرستان خاتم هر ساله با تولید ١۶١ هزار تن انواع محصولات باغی و زراعی، بیش از ۳۰ درصد تولیدات استان یزد را به خود اختصاص داده اما حتی یک واحد فرآوری و بسته بندی محصولات کشاورزی در این شهرستان وجود ندارد و به این دلیل بیشتر محصولات تولیدی آن به صورت خام به دیگر نقاط حمل شده و پس از بسته بندی در بازار عرضه می‌شود.
از آنجا که ۴٠ درصد جمعیت این شهرستان روستایی و به کار کشاورزی و دامداری مشغول هستند، این جمعیت نیمی از سال را بیکار هستند در حالی که ایجاد واحدهای فرآوری می‌تواند نقش مؤثری در اشتغال‌زایی و درآمد بیشتر آنها ایفا کند.