همين چند سال پيش بود که براي ديدن زيبايي هاي درياچه اروميه بايد دست به دامن قايق ها مي شديم تا با گشتي نيم ساعته بتوانيم گوشه و کنار اين درياچه را ببينيم. اما با آغاز کاهش تراز آبي اين درياچه از سال ۷۴، کم کم آنقدر وسعت اين عرصه طبيعي کم شد که نه […]
همين چند سال پيش بود که براي ديدن زيبايي هاي درياچه اروميه بايد دست به دامن قايق ها مي شديم تا با گشتي نيم ساعته بتوانيم گوشه و کنار اين درياچه را ببينيم. اما با آغاز کاهش تراز آبي اين درياچه از سال ۷۴، کم کم آنقدر وسعت اين عرصه طبيعي کم شد که نه از قايق خبري است و نه از افق بي انتهاي درياچه اروميه. اگر اين روزها مسيرتان به اطراف درياچه اروميه بيفتد مي توانيد به جاي قايق سواري پياده روي کنيد.
گرچه دولت و مسئولان با تشکيل ستاد ملي احياي درياچه اروميه کارهاي مثبتي براي احياي اين درياچه انجام داده اند، اما وضعيت آن همچنان در مرز هشدار قرار دارد. کارشناسان حداقل دو دهه است که درباره پيامدهاي خشکي اين درياچه هشدار مي دهند و بارها اعلام کرده اند که اگر روند خشکي به اين شکل ادامه داشته باشد، بزودي بايد منتظر شاهد کويري ديگر در شمال غرب کشور باشيم.
در همین زمینه رییس سازمان هواشناسی کشور معتقد است یکی از وظایف سازمان هواشناسی هشدار سریع است که به هوای مخرب و بلایای جوی بازمیگردد. بخش زیادی از بلایای جوی قابل پیش بینی است و بخش دوم واکنشگر است که چه اقداماتی باید صورت بگیرد که خارج از محدوده سازمان هواشناسی و از جمله در حوزه جهاد کشاورزی است و در ۴ سال اخیر این اتفاق افتاده و هماهنگی خوبی داشتهایم.
به گفته داوود پرهیزکار براساس سناریوهای تغییر اقلیم، اگر فرآیند تولید گاز دی اکسیدکربن متوقف نشود، در سال ۲۱۰۰ دمای منطقه خاورمیانه و ایران بین ۵ تا ۷ درجه بیش از دوره پیش از صنعتی خواهد شد و بسیاری از سکونتگاهها را از دست خواهیم داد.
مرکز ملی خشکسالی
رئیس سازمان هواشناسی کشور گفت: امکان تبدیل شدن دریاچه ارومیه به یک چشمه گرده نمکی که بسیار خطرناکتر از گرد و خاک است، وجود دارد و اگر این گرد نمک بلند شود، باغات اطراف آن را از بین میبرد.
وی با اشاره به راه اندازی مرکز ملی خشکسالی و مرکز ملی گرد و خاک در دولت تدبیر و امید اظهار کرد: مرکز ملی گرد و خاک در خوزستان شکل گرفته و کار ملی انجام می دهد و در آینده منطقه جنوب غرب آسیا را تحت پوشش مطالعات و پایش و پیش بینی قرار خواهد داد و مرکز خشسالی نیز در صورتی که از سوی سازمان جهانی هواشناسی به رسمیت برسد، موضوع را در غرب آسیا مورد مطالعه قرار می دهد.
وی اظهار کرد: خشکسالی در ایران مسبوق به سابقه است زیرا در منطقه خشک و نیمه خشک قرار داریم و خشکسالی جزو ذات منطقه است، اما آنچه که موجب تعجب است و این موضوع را برجسته کرده، آن است که طی ۱۱ سال گذشته میانگین بارش سالانه کشور یا در حد نرمال، یا زیر نرمال بوده و دو سال خشک شدید داشته ایم و در ۱۱ سال گذشته کشور هیچ سال پربارشی را شاهد نبوده است.
گرمایش جهانی
وی تصریح کرد: میانگین بارش سالانه کمتر از یک سوم میانگین جهانی است، حتی اگر سال پربارشی داشته باشیم، در آب با چالش روبه رو هستیم و باید با دقت بالایی در مدیریت و مصرف آب برخورد کرد. در سال زراعی گذشته حدود ۲۸ درصد بارش زیر نرمال داشتیم و یکی از ۵ سال خشک ما در ۵۰ سال گذشته بود و علت این است که گرمایش جهانی اثرات خود را در منطقه خاورمیانه و ایران به شکل کاهش بارش و افزایش دما نشان داده است.
وی تصریح کرد: امکان تبدیل شدن دریاچه ارومیه به یک چشمه گرده نمکی که بسیار خطرناکتر از گرد و خاک است، وجود دارد و اگر این گرد نمک بلند شود، باغات اطراف آن را از بین میبرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در سال زراعی جاری وضعیت بارش نسبت به سال گذشته خیلی بهتر شده، بیان کرد: اما نسبت به بلندمدت در برخی از استان ها همچنان مشکل داریم و آخرین گزارش تا روز گذشته میزان بارش کل کشور ۱۱۸ میلیمتر بوده که سال آبی گذشته در مدت مشابه ۳۹ میلیمتر بوده است.
وی با اشاره به اینکه کشور در اسفند بیشترین کم بارشی را در شمال غرب و بخش های غربی و جنوب شرق و جنوب کشور خواهد داشت، گفت: از نظر دمایی در بهمن و اسفند کرمان یک تا دو درجه دمای بالای نرمال و فروردین و اردیبهشت در حد نرمال خواهد داشت.