قرار است امروز و حتی احتمالا در هفته‌ای که در پیش داریم در مورد ادامه همکاری اتحادیه اروپا با ایران بر اساس برجام بعد از خروج ایالات‌متحده آمریکا از توافق وین، تصمیم‌گیری شود. ساز وکاری که از SPV خارج خواهد شد بر اساس وعده‌هایی که اروپایی‌ها داده‌اند مشکل نقل‌وانتقال دلارهای ناشی از فروش نفت ایران […]

قرار است امروز و حتی احتمالا در هفته‌ای که در پیش داریم در مورد ادامه همکاری اتحادیه اروپا با ایران بر اساس برجام بعد از خروج ایالات‌متحده آمریکا از توافق وین، تصمیم‌گیری شود. ساز وکاری که از SPV خارج خواهد شد بر اساس وعده‌هایی که اروپایی‌ها داده‌اند مشکل نقل‌وانتقال دلارهای ناشی از فروش نفت ایران را رفع خواهد کرد.
در خاطر داشته باشیم که برجام تا قبل از خروج ایالات‌متحده برای ایران دستاوردهای مفیدی داشت. به‌طوری که تأثیرات خود را حد اقل در سال اول نشان داد. بعد از اجرای برجام مراودات سیاسی با تهران برقرار گردید و تحریم‌های سازمان ملل نیز برداشته شد. به‌طوری که شرایط اقتصادی عادی گشت. حتی قیمت‌ها نیز از شتاب افتادند اما ترامپ بر طبق شعارهایی که مطرح کرده بود، از این توافق خارج شد. خروج ترامپ از برجام فرصت مناسبی برای اتحادیه اروپا بود تا بتواند از برجام دفاع کنند.
اروپایی‌ها پیرامون اتحادیه اروپا و همچنین مسئله استقلال کشورهای این اتحادیه به دفاع از برجام پرداختند. به‌طوری که مکررا از ایران دفاع کردند. موگرینی در ابتدای راه در برابر اقدامات آمریکا علیه ایران واکنش‌های نسبتا تندی از خود نشان داد. دفاع از ایران و برجام در قالب اتحادیه اروپا از چنان انسجامی برخوردار بود که حتی فرانسه اعلام کرد که اروپا متحد خواهد ماند و به دنبال ارتش مستقل اروپایی است که قدرت تقابل لازم حتی با ایالات‌متحده آمریکا را داشته باشد. این موضع آن‌قدر جدی بود که ترامپ علیه رئیس‌جمهور فرانسه اقدام به هجماتی کرد و مرکل نیز در برابر واکنش ترامپ به مکرون تأکید بر ایجاد ارتش واحد کرد
شرایطی که در اتحادیه اروپا علیه آمریکا به وجود آمده بود نشان می‌داد که اروپا زاویه جدی با آمریکا و ترامپ دارد اما بعدها اظهارات مکرون در مورد مسائل موشکی ایران باعث شد اختلافاتی بین ایران و فرانسه به وجود آید. این در حالی است که حتی اگر قرار است در مقابل ترامپ و خواست موشکی مکرون ایستادگی کنیم باید از تریبون وزارت خارجه این اعتراض به‌صورت دیپلماتی صورت بگیرد. در مقطع فعلی باید وزیر خارجه را تقویت کرد؛ زیرا جان بولتون و پمپئو با سفر به منطقه مرتبا در حال مصاحبه علیه ایران هستند تا موضع ایران را برای جهانیان تازه نگاه دارند و دیدگاه منفی نسبت به ایران در سراسر دنیا به‌صورت روانی ایجاد نمایند.
در مقابل فشارهای دشمنان، لازم است که انسجام مناسبی در داخل ایجاد شود و حمله مخالفان به وزیر خارجه بهانه‌ای در دست دشمنان نباشد که گویا ایران چندپاره شده و آن‌ها می‌توانند بیش از گذشته به ایران فشار آورند.
از قرار معلوم قرار است نتایج مثبت از اجرای SPV به نفع ایران به وجود آید و اگر چنین شود در روزهای ابتدایی اجرای SPV شاید موج فشار سرویس‌های اطلاعاتی تلاویو و واشنگتن علیه ایران خواهیم بود. به‌طوری‌که حتی ممکن است آن‌ها بر روی مسئله موشکی ایران متمرکز شوند تا جو ناامیدکننده‌ای علیه ایران به وجود آید. واقعیت آن است که داشتن سلاح به جهت حفظ امنیت ایران حق ایران است. مقامات وزارت خارجه باید در آینده بر این حق تدافعی ایران ایستادگی کنند. اینکه اروپایی‌ها بخواهند با فشار رسانه‌ای اروپا خواسته‌ای غیرمعقول در مورد موشک‌های تدافعی کشورمان را اجرایی کنند، قاعدتا منطقی و معقول نخواهد بود.
اینجاست که هجمه غیرمنطقی به وزیر خارجه که این روزها باید بر روی دفاع از حق‌وحقوق مردم ایران تأکید کند، باید کاسته شود تا وی بتواند در مقابل هجمه‌های غیرمنطقی سرویس‌های اطلاعاتی و امنیتی آمریکا و تلاویو ایستادگی کند. در این صورت کشورمان و نظام ایران از پیچ خطرناک فعلی که پیش رو داریم نیز عبور خواهد کرد و شاهد کاهش فشارهای آمریکا علیه ایران خواهیم بود؛ زیرا این بار آمریکا نه ایران بلکه اتحادیه اروپا را در مقابل خود مشاهده خواهد کرد.