رشد قیمت مسکن در یک سال گذشته باعث شد تا سازندگان مسکن با استقبال از این وضعیت برای دریافت پروانه ساختمانی به شهرداری‌ها مراجعه و ترغیب بیشتری برای ساخت از خود نشان دهند. پس از رشد بیش از حد قیمت مسکن که آغاز آن از اواسط تابستان سال گذشته بوده، باعث شد تا سازندگان مسکن […]

رشد قیمت مسکن در یک سال گذشته باعث شد تا سازندگان مسکن با استقبال از این وضعیت برای دریافت پروانه ساختمانی به شهرداری‌ها مراجعه و ترغیب بیشتری برای ساخت از خود نشان دهند. پس از رشد بیش از حد قیمت مسکن که آغاز آن از اواسط تابستان سال گذشته بوده، باعث شد تا سازندگان مسکن با استقبال بیشتری برای دریافت پروانه ساختمانی به شهرداریها مراجعه کنند. اگر چه وضعیت ساخت و ساز به گونه‌ای است که تولید مسکن همچنان از تقاضا عقب است، اما با این وجود طبق گزارش مرکز آمار صدور پروانه ساختمانی در کشور ۱۵،۴ درصد و در تهران ۱۲،۱ درصد رشد داشته است. رشد قیمت مسکن در یک سال گذشته اگر چه باعث کاهش قدرت خرید مسکن شده، اما سازنده ها بر این اعتقاد هستند که هنوز هم با این قیمت ها متقاضیان مسکن اقدام به خرید مسکن خواهند کرد. برخی سازندگان معتقد هستند تا سال‌های قبل که قیمت مسکن رشد نداشت، سپرده گذاری در بانک سودآورتر از ساخت و ساز بود، اما اکنون که بازار مسکن تشنه عرضه مسکن است، می‌توان با ساخت مسکن سود بیشتری کسب کرد. طبق گزارش‌های مرکز آمار ایران، صدور پروانه ساختمانی در تهران توسط شهرداریها در فصل تابستان ۹۷ نسبت به تابستان ۹۶ حدود ۱۲،۱ درصد و در سراسر کشور ۱۵،۴ درصد رشد نشان می‌دهد. با افزایش ١٢.۱ درصدی واحدهای مسکونی پیش‌بینی‌شده در پروانه‌های صادرشده برای احداث ساختمان توسط شهرداری تهران و ‌۱۵.۴ درصدی آن در شهرداری‌های کل کشور در فصل تابستان ٩٧ نسبت به فصل تابستان ٩٦ صدور پروانه‌های ساختمانی در کل کشور در تابستان امسال رشد داشته است. به گزارش مرکز آمار و به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی،تعداد ٢٨٩٠ پروانه‌ی احداث ساختمان توسط شهرداری‌ تهران در فصل تابستان ١٣٩٧ صادرشده است که نسبت به فصل گذشته حدود ۵.۴ درصد کاهش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۹.۸ درصد افزایش داشته است. بررسی نتایج طرح «گرد‌آوری اطلاعات پروانه‌های ساختمانی صادرشده توسط شهرداری‌های کشور» در فصل تابستان سال ١٣٩٧ نشان می‌دهد که در شهر تهران در فصل تابستان سال ١٣٩٧، تعداد ٢١٠٤٧ واحد مسکونی در پروانه‌های صادرشده برای احداث ساختمان از سوی شهرداری‌ تهران، پیش‌بینی‌شده است که نسبت به فصل گذشته حدود ۷.۱ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۱۲.۱ درصد افزایش داشته است.‌همچنین طبق آمارهای ارائه‌شده مرکز آمار برای شهر تهران متوسط تعداد واحد مسکونی برای هر یک از این پروانه‌های احداث ساختمان۷.۳ واحد بوده که ۵.۴ درصد کاهش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۹.۸ درصد افزایش داشته است.

رشد مساحت زیربنا در پروانه‌های احداث ساختمان‌
علاوه بر آن مجموع مساحت زیربنا در پروانه‌های احداث ساختمان‌ صادرشده از سوی شهرداری‌ تهران در فصل تابستان ١٣٩٧ بالغ‌بر ٣٨٨٢ هزار مترمربع بوده است که نسبت به فصل گذشته حدود ۹.۸ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۹.۶درصد افزایش داشته است. متوسط مساحت زیربنای این دسته از پروانه‌ها در دوره‌ مورد بررسی حدود ١٣٤٣ مترمربع بوده است.در گزارش فوق درباره کل نقاط شهری کشور آمده است که در فصل تابستان سال ١٣٩٧، تعداد ٩٤٩٣٢ واحد مسکونی در پروانه‌های صادرشده برای احداث ساختمان از سوی شهرداری‌های کشور پیش‌بینی‌شده است که نسبت به فصل گذشته حدود ۴.۷ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۱۵.۴ درصد افزایش داشته است.‌ متوسط تعداد واحد مسکونی در هر پروانه‌ احداث ساختمان ٢.٨ واحد بوده است‌. همچنین تعداد ٣٣٤٥٧ پروانه‌ احداث ساختمان توسط شهرداری‌های کشور در فصل تابستان ١٣٩٧ صادرشده است که نسبت به فصل گذشته حدود ۲.۴ درصد کاهش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته ۱۲.۶ درصد افزایش داشته است. علاوه بر آن مجموع مساحت زیربنا در پروانه‌های صادرشده برای احداث ساختمان‌ در فصل تابستان ١٣٩٧ حدود ١٧٦٦٠ هزار مترمربع بوده است که نسبت به فصل گذشته ۱.۳ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۱۴.۴ درصد افزایش داشته است. متوسط مساحت زیربنا در این پروانه‌ها ٥٢٨ مترمربع بوده است.
افزايش قيمت مسکن در سال ۹۸ به تورم بستگي دارد
حسن محتشم کارشناس حوزه مسکن معتقد است؛ در صورتي که تورم در سال آينده روند صعودي داشته باشد، شاهد افزايش مجدد قيمت مسکن خواهيم بود.حسن محتشم کارشناس حوزه مسکن و رئيس انجمن انبوه سازان تهران در خصوص وضعيت قيمت و معاملات بازار مسکن گفت: در حال حاضر ثبات در قيمت و ميزان معاملات را در بخش مسکن شاهد هستيم ،البته همواره در فصل زمستان حجم معاملات کمتر است و حجم معاملات فعلي غير طبيعي نيست و چنانچه متغيرهاي کمي در اقتصاد کشور رخ ندهد، قاعدتا با افزايش قيمت مواجه نمي شويم.وي با پيش بيني رشد تورم در سال آينده گفت: بر اين اساس انتظار افزايش نقل و انتقالات در اين حوزه مي رود ، البته روند صعودي حجم معاملات شيب ملايمي دارد.محتشم با اشاره به اينکه سايت هايي که حکم بنگاه معاملات بانکي دارند، نمي توانند تعيين کننده ي قيمت مسکن باشند، افزود: نوسان يا ثابت ماندن قيمت مسکن بستگي به سياست هاي کلان اقتصادي کشور دارد. به طور مثال وقتي ارزش پول ملي افت پيدا مي کند ، دستمزد کارگر افزايش مي يابد وهمچنين قيمت مصالح ساختماني گران تر مي شود در نهايت قيمت مسکن هم افزايش پيدا مي کند. رئيس انجمن انبوه سازان تهران گفت: دولت طبق قانون اساسي موظف است که مسکن براي مردم تامين کند يا به نوعي شرايط تامين کردن مسکن را فراهم کند، ولي متاسفانه تا به امروز دولت نتوانسته است اين وظيفه خود را به خوبي اجرا کند. در حال حاضر وزير جديد راه و شهرسازي اعلام کرده اند که ۴۰۰ هزار واحد ساخته مي شود که ۱۰۰ هزار واحد اين آمار، واحد روستايي است که ساخت آن ها بر عهده بنياد مسکن است و ۳۰۰ هزار واحد هم در شهر هاي جديد ساخته مي شود. اين امر مي تواند کمک موثري به زوج هاي بي خانمان کند، اما بايد ديد اين طرح تا چه اندازه به صورت جدي عملياتي مي شود.محتشم ادامه داد: اگر در کشور سالانه يک ميليون واحد ساخته شود شايد در ۷-۸ سال آينده به نقطه تساوي عرضه و تقاضا برسيم. ساخت سالانه يک ميليون مسکن از طرح هاي وزارت راه و شهرسازي در ۵ سال گذشته بود که متاسفانه کماکان در حد برنامه باقي مانده است.اين کارشناس حوزه مسکن با تاکيد بر اين که وزارت راه و شهرسازي بايد توزيع ساخت را مناسب کند توضيح داد: بدين معنا که در شمال شهر يا مناطق مرفه نشين که ساخت و ساز اشباع شده است اجازه ساخت صادر نشود. چرا که علاوه بر تراکم جمعيتي ، آلودگي زيست محيطي در اين مناطق در حال افزايش است. همچنين شوراي عالي شهرسازي بايد شهرداري را مکلف کند تا در نقاطي اجازه ساخت بدهد که تقاضا واقعي و قيمت متعادل وجود دارد. حسن محتشم تصريح کرد: درصورتي که متغير هاي اقتصادي در سال آينده ثابت باشد قيمت مسکن تغيير نخواهد داشت ولي با تورمي که براي سال آينده پيش بيني مي شود قاعدتا قيمت مسکن افزايش پيدا خواهد کرد، اما تا پايان سال قيمت مسکن بايد ثابت باشد.