عضو اتاق بازرگانی تهران معتقد است تا زمانی که یک فرماندهی واحد برای مدیریت بازار کالاهای اساسی شکل نگیرد نمی‌توان انتظار داشت آنچه در طول ماه‌های گذشته اتفاق افتاده، متوقف شود و نرخ‌ها به رقم واقعی خود نزدیک شوند. یحیی آل اسحاق اظهار کرد: آنچه در بازار کالاهای اساسی اتفاق افتاده، عجیب و غیر قابل […]

عضو اتاق بازرگانی تهران معتقد است تا زمانی که یک فرماندهی واحد برای مدیریت بازار کالاهای اساسی شکل نگیرد نمی‌توان انتظار داشت آنچه در طول ماه‌های گذشته اتفاق افتاده، متوقف شود و نرخ‌ها به رقم واقعی خود نزدیک شوند.
یحیی آل اسحاق اظهار کرد: آنچه در بازار کالاهای اساسی اتفاق افتاده، عجیب و غیر قابل باور است. دولت در ابتدای امسال اعلام کرد که منابع لازم برای تأمین کالاهای اساسی را آماده کرده است و آمارهایی که تاکنون ارائه شده نیز نشان می‌دهد که برای ۲۴ قلم کالای اساسی، بیش از ۱۴ میلیارد دلار ارز رسمی اختصاص یافته است اما آنچه در عمل رخ داده نشان می‌دهد که این روش نتوانسته پاسخگوی نیازهای کشور باشد.
به گفته وی تنها برای تأمین گوشت مورد نیاز جامعه دولت از ابتدای امسال تاکنون حدود یک میلیارد دلار ارز رسمی تزریق کرده اما در شرایطی که باید با توجه به پیش‌بینی‌ها، نرخ این کالا در مرز ۴۰ هزار تومان تعیین می‌شد، امروز در بازار نرخ‌های ۱۰۰ هزار تومانی نیز مشاهده می‌شود.
این عضو اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه اگر روش فعلی برای تأمین ارز مورد نیاز برای کالاهای اساسی جوابگو بود، باید نرخ این کالاها حدوداً ۵۰ درصد پایین‌تر از نرخ امروز بازار تعیین می‌شد، توضیح داد: کالاهای اساسی مستقیماً با معیشت مردم درگیرند و وقتی نتوانیم نرخ آنها را مدیریت کنیم فشاری جدی به اقشار کم درآمد وارد می‌شود و تحمل این مسئله برای جامعه دشوار است.
آل اسحاق ادامه داد: این اتفاق در حالی در بازار داخلی مشاهده می‌شود که به نظر برای تأمین این کالاها نباید مشکلی می‌داشتیم. از یک سو بخش زیادی از کالاهای اساسی را می‌توان با استفاده از منابع داخلی تأمین کرد و از سوی دیگر ارز مورد نیاز برای واردات ضروری نیز در نظر گرفته شده است. از این رو اگر مدیریت درستی انجام می‌شد نباید بازار با به هم ریختگی امروز مواجه می‌شد.
وی با بیان اینکه اصلی‌ترین عامل بر هم خوردن شرایط بازار نبود یک فرماندهی واحد است، تصریح کرد: برای مثال برای کالایی همچون گوشت، بحث تولید و تأمین منابع ابتدایی در اختیار وزارت کشاورزی است اما مدیریت و توزیع در بازار را وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) انجام می‌دهد. از این رو وقتی مشکلی را در بازار مطرح می‌کنیم هر وزارتخانه‌ای مشکل به وجود آمده را به گردن بخش دیگری می‌اندازد و نتیجه چیزی می‌شود که می‌بینیم.
این عضو اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان کرد: همان طور که تجربه مدیریت کشور در سال‌ها و دهه‌های گذشته نشان می‌دهد، می‌توان با وحدت نگاه و فرماندهی واحد تمام مسائل مربوط به بازار کالاهای اساسی را در یک مجموعه تجمیع کرد و از این نهاد توقع پاسخگویی داشت اما تا زمانی که این اتفاق نیفتد منابع کشور در این بازار خرج می‌شود بدون اینکه نتیجه‌ای داشته باشد و هدف اصلی که مدیریت بازار و جلوگیری از وارد شدن فشار به معیشت مردم است نیز اجرایی نمی‌شود.

نوسان شدید نرخ نهاده‌های دامی عامل گرانی مرغ
عضو هیئت‌مدیره کانون سراسری مرغ‌داران گوشتی ایران گفت: در شرایط کنونی مهم‌ترین علت افزایش قیمت مرغ در بازار، گرانی نهاده‌های دامی است.
برومند چهارآیین، با اشاره به اینکه در شرایط کنونی قیمت هر کیلو سویا در بازار ۳ هزار و ۵۰۰ تومان و نرخ هر کیلو ذرت حدود یک هزار و ۷۰۰ تومان است، گفت: این قیمت‌ها لحظه‌ای است و در ۱۰ روز گذشته با نوسانات شدیدی روبه‌رو بوده است.
عضو هیئت‌مدیره کانون سراسری مرغ‌داران گوشتی ایران تصریح کرد: یکی دیگر از علت‌های افزایش قیمت مرغ، گرانی گوشت قرمز در بازار است اما این علت به‌اندازه افزایش نرخ نهاده‌های دامی بر روی قیمت مرغ تأثیر نگذاشته است.
وی با بیان اینکه قیمت‌گذاری دستوری از سوی نهادهای دولتی و ازجمله سازمان حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان عامل دیگری در گرانی قیمت مرغ در بازار است، گفت: در شرایط کنونی قیمت هر کیلو مرغ زنده در درب مرغ‌داری با ۱۰ درصد سود مرغ‌دار حدود ۹ هزار و ۲۵۰ تومان است اما سازمان حمایت به مرغ‌فروشان سراسر کشور ابلاغ کرده است که هر کیلو مرغ آماده طبخ را ۹ هزار و ۸۰۰ تومان به مشتریان بفروشند که این دو اتفاق با هم تناقض دارد.
چهارآیین افزود: به‌صورت معمول قیمت مرغ زنده از مرغ کشتار شده حدود چهار هزار تومان ارزان‌تر است و در شرایط کنونی وقتی هر کیلو مرغ زنده حدود ۹ هزار ۲۵۰ تومان است به‌طور قطع قیمت هر کیلو مرغ کشتار باید بیش از ۱۳ هزار تومان باشد.

افزایش قیمت مرغ به علت جایگزینی با گوشت قرمز است
رئیس اسبق اتحادیه سراسری مرغ‌داران گوشتی ایران گفت: عامل افزایش قیمت مرغ، گرانی گوشت قرمز در بازار است.
محمدعلی کمالی با اشاره به اینکه مهم‌ترین عامل افزایش قیمت گوشت مرغ، گرانی گوشت قرمز است، گفت: وقتی مردم توانایی مالی لازم به‌منظور خرید گوشت قرمز را ندارند، به‌ناچار برای خرید گوشت مرغ هجوم می‌آورند که وقوع این اتفاق نرخ گوشت مرغ را در بازار گران می‌کند.
رئیس اسبق اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران گفت: عدم قطعیت و اطمینان از پایداری تأمین نهاده‌های دامی عامل مهم دیگری است که موجب شده است تا قیمت گوشت مرغ در بازار همچنان بالا باشد.
وی با اشاره به اینکه در دو هفته گذشته بارگیری ذرت و سویا از گمرک انجام نشده است، افزود: متأسفانه در بنادر، ارز لازم برای خرید ذرت و سویا از سوی بانک مرکزی تأمین نشد و همین موضوع موجب عدم تخلیه ذرت و سویا در گمرک شده است زیرا به‌هنگام تخلیه ذرت و سویا باید پول آنها به‌صورت نقد به طرف خارجی پرداخت شود.
کمالی با بیان اینکه عدم بارگیری ذرت و سویا از بنادر مختلف کشور موجب کمبود نهاده‌های دامی در مناطق متعدد ایران شده است، گفت: مرغدار برای حفظ مرغ خود نیازمند نهاده‌های دامی است که در ۱۵ روز گذشته نهاده‌های دامی تأمین نشده است.

قیمت گوشت به‌زودی عادی خواهد شد
مدیر شرکت پشتیبانی امور دام و عرضه گوشت تهران از ادامه عرضه گوشت در فروشگاه‌های منتخب تا عادی شدن شرایط بازار خبر داد.
رضا سالمی با اشاره به توزیع روزانه گوشت منجمد و گرم در تهران و دلایل گرانی‌های اخیر اظهار کرد: از نظر آماری ۵۰ درصد مصرف روزانه  بازار توسط این عرضه تأمین می‌شود ولی از آنجا که عملاً مردم بیشتر از قبل گوشت می‌خرند، می‌توان این آمار را ۳۰ درصد تقاضای فعلی بازار تهران محسوب کرد.
وی با تأکید بر اولویت بالای تأمین و توزیع گوشت ادامه داد: عرضه گوشت در بازار مصرف وظیفه سازمانی شرکت پشتیبانی امور دام تهران است و نظارت بر توزیع و کنترل قیمت وظیفه سازمان تنظیم بازار است که در این حوزه ورود داشته باشد.
سالمی با اشاره به طرح تحقیق و تفحص در مجلس شورای اسلامی افزود: این موضوع بیشتر مربوط به تخلفاتی است که در دوره قبل اتفاق افتاده و به گرانی قیمت گوشت مربوط نمی‌شود.
وی با اشاره به کاهش تعداد فروشگاه‌های منتخب برای توزیع گوشت خاطرنشان کرد: این مراکز توزیع گوشت بر اساس پراکندگی جمعیت و الگوی مصرف شهروندان به‌دقت تعیین شده و دلیل اصلی آن نظارت بر توزیع صحیح و عرضه مؤثر گوشت در بازار است.
سالمی با اشاره به قاچاق دام زنده گفت: آمارها حاکی از آن است که تولید دام زنده در سال جدید ۱۸ درصد افزایش داشته و از طرفی عرضه آن در دو سال اخیر رشدی بیش از ۳۰ درصد کاهش داشته است، تحلیل این ارقام بیانگر وجود قاچاق دام زنده در مقیاسی بزرگ است که موجب التهاب بازار گوشت شده است.
مدیرکل شرکت پشتیبانی امور دام استان تهران با تأکید بر اولویت شرکت پشتیبانی امور دام تهران بر تأمین حداکثری گوشت مصرفی مردم افزود: ما با افزایش عرضه بیشتر در آینده نزدیک پیش‌بینی کرد که قیمت ۵۸ تا ۶۰ هزار تومان برای هر کیلو گوشت گرم که مورد تأیید تولیدکنندگان نیز هست در بازار تثبیت شود  و از این بابت حتی برای بازار شب عید نگرانی وجود نخواهد داشت.