آلپورت عقیده دارد که وقتی که از کسی انتقاد میکنیم، داریم به نوعی دست به جراحی شخصیت میزنیم. همانند جراحی که میخواهد توموری را از بدن بیماری خارج کند و هنگام جراحی مواظب است رگ و پی های سالم اطراف تومور آسیب نبیند!!! پس هنگامی که تیغ انتقاد را در دست میگیریم همان قسمتی […]
آلپورت عقیده دارد که وقتی که از کسی انتقاد میکنیم، داریم به نوعی دست به جراحی شخصیت میزنیم. همانند جراحی که میخواهد توموری را از بدن بیماری خارج کند و هنگام جراحی مواظب است رگ و پی های سالم اطراف تومور آسیب نبیند!!!
پس هنگامی که تیغ انتقاد را در دست میگیریم همان قسمتی را که باید زیر تیغ ببریم و مواظب قسمتهای سالم شخصیت باشیم!
مثلا وقتی ميخواهيم از کسی به خاطر عدم مسئولیت پذیری انتقاد کنيم، نباید از واژههای مثلا از تو ناامید شدم! تو هیچی نمیشی و یا خیلی بی عرضه هستی و غیره که کل شخصیت را زیر سوال میبرد استفاده کنيم.
راه درست اينست كه پس از گوشزد کردن نکات مثبت شخصیت فرد که مطمئنا همه دارا میباشند عدم مسئولیت پذیری وی را مورد نکوهش قرار دهیم (مثلا تو بعد از بازی، اسباب بازیهای خودت را جمع نمیکنی و این باعث میشه آدم بی مسئولیتی به نظر برسی،).
یادمان باشد به ازای هر انتقاد لازم است چند نکته یا ویژگی مثبت به طرف گفته شود تا انتقاد موثر قرار گیرد و فرد زخمی نشود و انتقاد تاثیر مثبت داشته باشد.
چگونه خلاقیت را در کودکان خود پرورش دهیم؟
آیا همه کودکان میتوانند خلاق باشند؟
به در میگم، دیوار بشنوه:
میگن پسر همکارم، نفر اول مدرسه وابسته به دانشگاه شده،
امروز خاله ات زنگ زد میگفت دخترش نفر اول جشنواره شده.
یکی از علل اصلی تعارض والد- نوجوان، نصیحتها و مقایسه های غیرمستقیم هستش و اصولا والدینی که از این طریق میخوان فرزند نوجوانشون رو نسبت به مسائل تحصیلی اش ترغیب و تشویق کنند نه تنها به این هدف نمیرسند، بلکه از نظر عاطفی هم بتدریج بین خود و فرزندشون یک گسلش عاطفی ایجاد میکنند که نوجوانشون از بودن با والدینش ناخرسند میشود، چرا که این نوجوانان از این مساله معترض هستند که والدینشون در تمام موقعیتها دنبال کنایه و طعنه زدن هستن:
پدرم میگه عزیزم پاشو بریم بیرون با ماشین یه چرخی بزنیم و یه کم خرید کنیم، اما همینکه استارت ماشینو میزنه، استارت نصیحتهای غیرمستقیمش شروع میشه، اِ راستی امروز همکارم میگفت بچه م روزی ۷ ساعت مطالعه داره، ……. و اینجاست که پارک، مهمونی، تو ماشین، سالن ورزشی و… شده فرصتی برای نصیحتهای غیرمستقیم والدین.
والدین گرامی، لطفا به جای سرزنش غیرمستقیم، نصیحت غیرمستقیم و مقایسه های مکرر، کمی به حرف نوجوانتون گوش دهید. نصیحتهای مکرر، شانس همدلی و همزبانی با فرزندتون رو نابود میکند، نوجوانان بیشتر به یه گوش شنوا نیاز دارند تا یک زبان موعظه گر و پند دهنده.