روز پنج شنبه روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه بعد از پایان نشست یک روزه در سوچی، با انتشار بیانیه مشترکی از خروج احتمالی آمریکا از سوریه استقبال کردند. در این بیانیه که ۱۴ بند دارد، سه کشور، خروج احتمالی آمریکا از سوریه را گامی در راستای ثبات و امنیت بیشتر در این کشور ارزیابی […]

روز پنج شنبه روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه بعد از پایان نشست یک روزه در سوچی، با انتشار بیانیه مشترکی از خروج احتمالی آمریکا از سوریه استقبال کردند.
در این بیانیه که ۱۴ بند دارد، سه کشور، خروج احتمالی آمریکا از سوریه را گامی در راستای ثبات و امنیت بیشتر در این کشور ارزیابی کردند.
همچنین در بند ششم این بیانیه به وضعیت شهر ادلب پرداخته شد و سه کشور نگرانی خود را در ارتباط با تلاش‌های «گروه تروریستی» هیات تحریر شام برای گسترش کنترل بر این منطقه اعلام کردند. سه کشور همچنین بر عزم خود برای نابودی نهایی گروه‌هایی چون داعش، جبهه النصره و تمامی «افراد، گروه‌ها، تشکل‌ها که به داعش یا القاعده وابسته‌اند یا از سوی شورای امنیت سازمان ملل به عنوان گروه تروریستی شناخته شده‌اند» تصریح کردند.
حسن روحانی، رئيس جمهور کشورمان در حاشیه این نشست با اشاره به اینکه نگرانی دولت ترکیه از آینده دولت سوریه نیست گفت: «همچنین این نگرانی به آینده کردها هم مربوط نمی‌شود، بلکه تنها نگرانی به آینده گروه‌های تروریستی مرتبط می‌شود. برای این کار هم باید گروه‌های تروریستی به صورت کامل از بین بروند و ما باید برخورد خود را با این گروه‌ها تشدید کنیم تا بتوانیم تمامیت ارزی سوریه را کاملا حفظ کنیم.»
اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز در بخشی از صحبت‌هایش در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران با اشاره به عملی نشدن وعده‌های کشورهای اروپایی در خصوص کمک‌های مالی گفت: «اتحادیه اروپا و کشورهای حاشیه خلیج فارس در حرف زدن بسیار عالی هستند اما وقتی پای عمل می‌رسد خبری نیست. اتحادیه اروپا قرار بود ۶ میلیارد یورو برای بازسازی سوریه و تسهیل بازگشت آوارگان کمک مالی کند، این در حالیست که تا کنون ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو از سوی اروپا برای این امر تخصیص داده شده است. کشورهای خلیج فارس هم اگر مربوط به تسلیحات باشد، حسابی خرج می‌کنند، اما وقتی کار به بازسازی و کمک به آوارگان سوری می‌رسد هیچ گامی بر نمی‌دارند.»
رئیس جمهوری روسیه در دیدار با حسن روحانی با یادآوری اینکه مبادلات بازرگانی بین دو کشور از ژانویه تا نوامبر سال ۲۰۱۸ به میزان ۷.۵ درصد افزایش یافته و به رقم یک و نیم میلیارد دلار رسیده است گفت: «قابل توجه است که واردات از ایران به روسیه بیش از ۴۰ درصد افزایش یافته است. طرح‌های مشترک ما در زمینه انرژی هسته‌ای، نفت و گاز و دیگر عرصه‌ها در حال توسعه و با موفقیت در حال تحقق هستند.»‎
دکتر روحانی هم با استقبال از بهبود روابط دو کشور افزود: «روابط ما و روسیه به سمت راهبردی شدن در حرکت است. ما رایزنی‌های سازنده‌ای در زمینه مسائل مهم دستورکار بین المللی و دستورکار منطقه‌ای، از جمله درباره سوریه و همکاری‌های ما در حل و فصل مشکلات این کشور داریم که با موفقیت پیش می‌روند.»
شایان ذکر است رئیس جمهور که به منظور شرکت در چهارمین اجلاس سه جانبه روسای جمهور ایران ، روسیه و ترکیه با موضوع سوریه به شهر بندی سوچی روسیه سفر کرده بود، پنج شنبه شب به تهران بازگشت.