احسان اسقایی تحرکات تندروها دامنه خاصی ندارد. روزی هاشمی رفسنجانی را مورد هجمه قرار میدانند و بعد از دولت سازندگی در دولت اصلاحات در اوج قدرت هر روز علیه اصلاحطلبان اقدامات علنی و غیرعلنی انجام میدانند. تلاشهای آنها باعث در قدرت قرار گرفتنشان در دولت احمدی نژاد شد و چون جز تخریب چیز دیگری نمیدانستند […]
احسان اسقایی
تحرکات تندروها دامنه خاصی ندارد. روزی هاشمی رفسنجانی را مورد هجمه قرار میدانند و بعد از دولت سازندگی در دولت اصلاحات در اوج قدرت هر روز علیه اصلاحطلبان اقدامات علنی و غیرعلنی انجام میدانند. تلاشهای آنها باعث در قدرت قرار گرفتنشان در دولت احمدی نژاد شد و چون جز تخریب چیز دیگری نمیدانستند زمینی سوخته را به حسن روحانی تحویل دادند و به بهانه تلاش روحانی برای توافق با غرب بر سر پرونده هستهای در مقابل وی ایستادگی کردند و از هر مسیری رفتند تا برجام به نتیجه نرسد و خروج ترامپ از برجام شاد و خرسند خواهان عدم توافق ایران با اروپاییها بر سر ادامه مسیر توافق هستهای شدند و در این مسیر اکنون فردی را که بیشترین تلاش در حوزه تقنین را انجام داد تا تحریمهای بینالمللی دیگر به دامن ملت ایران بازنگردند را هر روز بیش از دیروز مورد فشار قرار میدهند. برای بررسی علت گسترش تخریب علیه لاریجانی «جمله» با غلامرضا انصاری قائم مقام دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران به گفتوگو پرداخته که در ادامه میخوانید.
هرازگاهی شاهد تحرکات برخی در کشور علیه تصمیمات مهم و شخصیتهای اثرگذار هستیم. چرا به رغم اینکه این افراد علیه منافع عمومی جامعه اقدام می کنند اما برخوردی با آنها صورت نمیگیرد؟
سد بزرگ بر سر راه سیاست خارجه ایران، اقدامات تندروها و دلواپسانی است که باکمال تأسف چیزی از دیپلماسی و منافع عمومی نمیدانند. این افراد با اقدامات خام و نسنجیده خود جو بینالمللی را علیه نظام، کشور و ملت ایران منسجم میکنند. از این رو تنها راه برای برخورد با این افراد به وجود آمدن اراده و دستوری قدرتمند برای مقابله با این اشخاص است و تا زمانی که چنین نشود، حملات و هجماتی علیه شخص رئیسجمهور و همانطور که چند روز پیش مشاهده کردیم علیه شخص رئیس مجلس ادامه خواهد یافت.
درگذشته دور در دهه ۷۰ شاهد تحریکات این افراد علیه اصلاحطلبان بودیم و بعدها شاهد اقدام آنها علیه حس روحانی بودیم اما اکنون آنها لاریجانی را هدف قرار دادهاند. دامنه اقدامات این افراد تا کجاست؟
هرکسی امروز از موضع اعتدال و منافع ملی با مسائل و مشکلات برخورد میکند مورد نظر این افراد خواهد بود. اکنون زمانی است که ایران برای منزوی کردن آمریکای ترامپ باید به جدیت به مذاکره با سایر کشوری اثرگذار جهان اهتمام بورزد، در چنین شرایطی هر فردی که بتواند در منکوب کردن آمریکا از طریق مذاکره تلاش کند، مورد هدف تندروهاست. آنهم در شرایطی که با خاطر تحریمهای آمریکا وضعیت اقتصادی کشورمان مطلوب نیست ، به تندروی علیه افراد اثرگذار برتحریمهای بینالمللی ادامه خواهند داد.
پیشبینی میشد این افراد علیه روحانی در ۲۲ بهمن دست به اقداماتی بزنند چرا اینگونه نشد؟
حضور مردم در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و پشتیبانی از نظام و رئیسجمهور باعث گردید که این افراد از اقدامات خود در مقابل رئیسجمهور عقبنشینی کنند. ۲۲ بهمن پیام بسیار مهمی علیه مخالفت خارج نشین همچنین مخالفان داخلی داشت. از این رو باید تلاش کرد با ادامه این مسیر ضمن در نظر داشتن مشکلات مردم ایران در مقابل تندروهای داخلی و دشمنان خارجی ایستادگی کرد. نباید اجازه داد این فضا را که با همبستگی ملی به وجود آمده را با خدشه روبرو شود.
تندرویها تا چه میزان بر روی برجام و دستاوردهای اقتصادی آن قبل از خروج ترامپ از توافق وین اثر گذاشت؟
اگر بعد از توافق وین و اجرای برجام، اقدامات برخی تندروییها اتفاق نمیافتاد قطعا برجام به ثمر می نشست. اقداماتی شبیه به دیوار نوردیهای سفارتخانهها توسط دلواپسان صورت گرفت که کاملا در مقابل برجام بود. امروز هم که اجماعی کلی بین مخالفت نظام جمهوری اسلامی را شاهد هستیم از سوی دیگر شاهد نوعی دودلی در بین اروپاییها در بین ماندن با ایران یا حرکت بهسوی آمریکاییها هستیم، باید بهگونهای رفتار کرد که بهانه به دست مخالفان داده نشود؛ زیرا دود اقدامات تندروها به چشم مردم خواهد رفت و دستاوردی برای همین تندروها نخواهد داشت. در چین شرایطی همه گروه های سیاسی باید موضع خود را تعدیل کرده و عبور از بحران اقتصادی سیاسی و بینالمللی موجود به رهبری امریکا را در دستور کار خود قرار دهند تا از این طریق بتوانند جایگاه واقعی در نزد مردم ایران برای آینده سیاسی خود رقم بازند.
چرا همواره بهرغم تحرکات از سوی این افراد اما به میزان کنونی در مورد عواقب این تحرکات هشدار جدی داده نمیشد؟
چنین حرکاتی به شدت خطرناک است و انشا الله امیدواریم که همانگونه که مقام معظم رهبری قبل از راهپیمایی ۲۲ بهمن نسبت به تحریکات برخی هشدار دادند، تذکری در ارتباط با افراد رادیکال تندرو و خود سر به صورت جدی اعلام شود. با وحدت و هماهنگی و انسجام داخلی می توان انسجام واقعی به وجود آورده تا در راستای آنچه ملت میخواهند بتوانیم مشکلات را حل کنیم و مقطع حساس کنونی را پشت سر بگذاریم.
تخریب روحانی شاید به دلایل سابقه سیاسی ایشان و نزدیکی وی به اصلاحطلبان تا حدودی قابل توجیع باشد، حال چرا این افراد دامنه تخریب خود را گسترش داده و به سمت تخریب آقای لاریجانی هم پیش رفتند؟
آقای لاریجانی در طول سالهای گذشته نشان داده که منافع ملی و شرایط حساس کشور را بهخوبی درک کردند و در جهت حل بحرانها با دولت و اصلاحطلبان در هماهنگی لازم قرار دارند. ایشان بهشدت از ادبیات گروه های تندرو دوری میجویند. از این رو با چین مواضعی از سوی آقای لاریجانی باید در انتظار این اتهامات می بودیم. اگر در مقابل این تحریک ایستادگی نشود با توجه به در پیش بدن انتخابات مجلس و انتخابات ریاست جمهوری در ۱۴۰۰ این تحریکات دوام بیشتری خواهد یافت. هر چند به نظر می رسد مردم ایران هر بار در هر انتخاباتی که شاهد بازگشت تندروها به عرصه سیاسی بودند با قدرت تمام در مخالفت با انها به صحنه آمدند. اکنون نیز به نظر می رسد نتیجه انتخابات مجلس آن چیزی نخواهد بود که تندورها با اقدامات کنونی خود در صدد ساختن زمینه های آن هستند.