محمدحسین جعفری سمیع دبیر گروه سیاسی شکست سنگین جریان اصولگرایی در انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ و قبل از آن در انتخابات مجلس و همچنین از دست دادن پارلمان های شهری توسط این جریان سیاسی، باعث شد تا اختلافات درونی اصول گرایان به وضوح دیده شود. این اختلافات دورن گروهی زمانی بیشتر نظرها را به خود […]
محمدحسین جعفری سمیع
دبیر گروه سیاسی
شکست سنگین جریان اصولگرایی در انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ و قبل از آن در انتخابات مجلس و همچنین از دست دادن پارلمان های شهری توسط این جریان سیاسی، باعث شد تا اختلافات درونی اصول گرایان به وضوح دیده شود. این اختلافات دورن گروهی زمانی بیشتر نظرها را به خود جلب کرد که محمدباقر قالیباف از روند ائتلافی که توسط جمنا به او تحمیل شده بود گلایه کرد. ائتلافی که قرار بود به هر نحو ممکن موجب شود ابراهیم رئیسی پیروز انتخابات گردد اما نه تنها او پیروز این رقابت نشد بلکه شانس پیروزی سردار نیز از بین رفت.
اصولگرایان سرخورده از چند انتخابات گذشته در حالی که سعی می کردند لشکر شکست خورده خود را برای آزمودن دوباره شانس پیروزی در ۱۴۰۰ سرو سامان بخشند که عملکرد دولت تدبیر و امید با اهدای امتیازی بزرگ به آنان ، این جریان را به آینده امیدوار کرد. این امتیاز چیزی نبود جزء کارنامه ای ضعیف در عملکرد اقتصادی و ناامید شدن توده مردم از دولت تدبیر و حامیان اصلاح طلب این دولت.
از آغاز سال جاری بحران ارز و طلا و تاثیر آن در کالاهای ضروری جامعه را دچار مشکلات فراوانی کرد. در حالی که چشم مردم به مسئولان دولت دوخته شده بود تا با ارائه راهکاری، بازار را تحت کنترل و نظارت خود قرار دهد، هر روز مردم با مشکلی جدید مواجه شدند. مشکلاتی که به صورت سریالی دنباله دار زندگی مردم را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
وضعیت نا بسامان اقتصادی به عوامل متعددی بستگی دارد. عواملی که تنها بخشی از آن تحریم های اعمال شده از سوی آمریکا است اما این تنها دلیل بحران اقتصادی نیست. با نگاهی دقیق به آنچه که در بروز مشکلات امروز کشور نقش دارند، به این نتیجه می رسیم که زنجیره ای از عوامل پنهان و پیدا در بروز مشکلات کشور و ایجاد نارضایتی مردم از مسئولان دخیل است.
اما در این میان گویا این جریان اصولگرایی است که تلاش می کند «ماهی خود را از این برکه گل آلود صید کند». جریانی که بیش از ۸ سال اقدامات ماجراجویانه آنان کشور را تا لبه پرتگاه جنگ پیش برده بود و ملت ایران را با تحریم های اعمال شده از سوی شورای امنیت سازمان ملل مواجه ساخته بود، نقش دایه دلسوزتر از مادر را ایفا می کنند و از معیشت مردمی سخن می گویند که تا چندی پیش آنان را به خوردن (اشکنه و پیاز) تشویق می کردند.
جریان اصولگرایی و متحدان دلواپس آنان این روزها با بهره گیری از عدم توفیق دولت در وعده های داده شده به طور زیر پوستی فعالیت های انتخاباتی خود را آغاز کرده است. البته این فعالیت ها جدای فعالیت های انفرادی برخی از چهره های شناخته شده اصولگرایی است که در فضای مجازی و یا در سخنرانی های عمومی انجام می گیرد.
در ماه های اخیر برخی از چهره ها با اتخاذ سیاست هایی جدید تلاش داشتند تا چهره ای موجه از خود به نمایش بگذارند. این افراد با بهره گیری از مشکلات اقتصادی و اجتماعی مردم نسبت به هر اتفاقی از خود واکنش نشان داده که البته تفاوت زیادی با مواضع گذشته آنان دارد.
واکاوی درون تشکل های سیاسی حکایت از آن می کند که تحلیل ها و تحرکات انتخاباتی کلید زده شده است. اتفاقی دبیرکل جبهه پایداری آن را پنهان نکرد. همین مسئله موجب گمانه زنی های رسانه ای شد.
مجید متقی فر درباره بازگشت جبهه پایداری به سعید جلیلی گفت: آقای آقاتهرانی در پاسخ به مجری جواب داد «هنوز درباره مصداق کار نکردیم و این کار را نیز درست نمی دانیم»، اصلا درباره انتخاب آقای جلیلی در برنامه دست خط هیچ صحبتی نشد اما همان طور که آقای آقاتهرانی بیان کردند ما داریم روی حضور در انتخابات مجلس ۹۸ و انتخابات ریاست ۱۴۰۰ بررسی های خودمان را انجام می دهیم.
وی با بیان اینکه نمی شود از الان برای سال ۱۴۰۰ گزینه ای را مطرح کرد چون وقت این حرف ها نیست، افزود: «روی تعیین مصداق هنوز صحبت نکردیم، البته راجع به شاخص ها، شرایط و معیارهای آن انتخابات فکر می کنیم که این هم محدود و منحصر به جبهه پایداری نیست و همه گروه ها و مجموعه های سیاسی این اقدام را انجام می دهند.»
سخنگوی جبهه پایداری درباره گمانه زنی رسانه ها که ضرغامی، فتاح و جلیلی را سه گزینه مدنظر این جبهه اعلام می کنند، یادآور شد: «خیر روی گزینه ها کار نکردیم چراکه ورود به این بحث ها را زود و نادرست می دانیم.»
وی درباره حضور جبهه پایداری در جلسات شورای وحدت افزود: «خیر این جلسات شرکت نمی کنیم.»
متقی فر درباره درج نام جبهه پایداری ذیل امضای بیانیه نهم مهر امسال ۲۴ تشکل اصولگرا خطاب به سران قوا گفت: «بعید امضای ما پای این بیانیه باشد، اگر بود من خبر داشتم. البته امکان دارد یک موضوعی را ظنّی می گویند.»
وی درباره چرایی عدم شرکت در جلسات شورای وحدت با محوریت آقای رئیسی اظهار کرد: «هنوز صحبتی با ما نشده است که ببینیم موضوع و قاعده وحدت چیست. وحدت اگر بر محور نظام و برای حفظ آرمان ها و ارزش ها باشد ما آماده ایم. مگر اینکه این نباشد و چیز دیگری باشد آن وقت ما اسمش را وحدت نمی گذاریم. در کل نمی دانیم این دفعه مدل وحدت چیست.»
سخنگوی جبهه پایداری در پاسخ به این سئوال که احتمال دارد به صورت مستقل وارد انتخابات مجلس شوید؟ گفت: «همه چیز احتمال دارد. البته این احتمال هم است که اگر تشخیص دهیم در وحدت خط ولایت رعایت شده حتی اگر گزینه یا گزینه ها از پایداری نباشند ما می پذیریم.»
در این میان این موضوع بسیار قابل تامل است که چهره های مدعی حضور در رقابت های آتی ریاست جمهوری فعالیت های خود را از هم اکنون در رسانه های عمومی آغاز کرده اند ابزارهای متعدد رسانه ای به طور کامل در اختیار آنان قرار گرفته است. حضور محمدباقر قالیباف در برنامه زنده سیما و تطهیر عملکرد خود در دوران تصدی شهرداری را می توان نمونه بارزی از این اقدامات دانست.
شاید بتوان گفت گرچه وضعیت موجود اقتصادی وئ نارضایتی مردم از عملکرد مسئولین، کارت برنده ای را تقدیم جریان اصولگرایی کرده باشد و آنان را از هم اکنون پیروز انتخابات ۹۸ مجلس و ۱۴۰۰ ریاست جمهوری نشان دهد، اما نباید این واقعیت را نادیده گرفت که اصول گرایان همواره نشان داده اند که پایبند به ائتلاف و وحدت سیاسی نیستند و هرگز دارای یک ساختار منسجم نبوده اند. در چنین شرایطی شاید بهتر باشد از هم اکنون اصلاح طلبان فکری برای حفظ و تقویت پایگاه اجتماعی خود کنند و جریان اصلاحات را بیش از این قربانی سوءمدیریت برخی از مسئولین فعلی نکنند.
در نهایت با توجه به عدم مقبولیت اصولگرایان در جامعه و ناکامی اعتداگرایان و پاسوز شدن اصلاح طلبان در حمایت از دولت تدبیر و امید، ظهور یک جریان سیاسی جدید در جامعه که مورد مقبولیت مردم قرار گیرد دور از ذهن نیست. جریانی که بتواند گره سیاسی و اقتصادی کشور را باز کند و یکبار دیگر روح امید را به کالبد جامعه بدمد.