رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران گفت که ۱۲۸ هزار هکتار از باغات تهران طی سالهای ۸۷ تا ۹۶ و در پی مصوبه برج باغ از بین رفت. سید آرش میلانی در یکصد و بیست و پنجمین جلسه علنی شورای پنجم شهر تهران در نطق پیش از دستور خود افزود: متاسفانه امروز تنها ۲ […]
رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران گفت که ۱۲۸ هزار هکتار از باغات تهران طی سالهای ۸۷ تا ۹۶ و در پی مصوبه برج باغ از بین رفت.
سید آرش میلانی در یکصد و بیست و پنجمین جلسه علنی شورای پنجم شهر تهران در نطق پیش از دستور خود افزود: متاسفانه امروز تنها ۲ درصد مساحت ۷۳۰ کیلومتری تهران را باغات و اراضی مشجر تشکیل می دهند.
وی ادامه داد: آمار متفاوتی از تخریب باغات در چندین دهه توسعه سیمانمحور نقل شده است اما شکی نیست این تخریب را تنها با فاجعهای چون زلزله میتوان مقایسه کرد؛ زلزلهای که ظرفیت تابآوری شهرمان را در برابر تغییرات اقلیمی در آیندهای نزدیک کاهش داده است.
به گفته میلانی، در مقطع حساسی برای تصمیمگیری درباره آینده شهر تهران از منظر حفاظت میراث مشترک طبیعی قرار داریم و آن، تعیین و تکلیف جایگزین مصوبه برجباغ است.
وی افزود: از منظر دوستداران محیط زیست ایدهآل آن است که مجوز هیچ گونه ساخت و سازی در باغات داده نشود و شهرداری باغات را خریداری کند ؛ از سوی دیگر، صاحبان ساخت و ساز با اتکا به مصوبه «برج باغ» اصرار بر تداوم مجوز بلندمرتبهسازی در این اراضی را دارند.
این عضو شورای شهر تهران گفت: مصوبهای که در قالب ۴۹۳ پروانه صادر شده، منجر به نابودی ۱۲۸ هکتار از باغات مابین سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۶ شد.
وی افزود: از آن ۴۹۳ پروانه ساختمانی، ۷۰ درصد دارای زیرزمین بیش از سه طبقه بودهاند که در این میان در ۳۰ ملک، بیش از هفت طبقه گودبرداری شده است که این مسئله، به معنای تخصیص ۷۰ تا ۸۰ درصد از سطح باغ به ساخت و ساز با هدف تامین پارکینگ برای تعداد پرشمار واحدهای مسکونی برجها بوده و موجب خشکاندن ریشه درختان و نابودی خاک حاصلخیز باغات شده است.
میلانی با بیان اینکه اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیط زیست (IUCN)، گونههایی را که جمعیتشان به حدی کاهش یافته که طی سه نسل آینده به زیر ۸۰ درصد جمعیت کنونی برسد، «در معرض انقراض» مینامد، گفت: اکنون باید از خود پرسید که آیا باغهای تهران در شرایط انقراض قرار دارند؟ با نگاهی به روند تخریب باغات در تصاویر ماهوارهای، متاسفانه بیم آن میرود نسلهای آینده از این میراث گرانبها محروم شوند.
وی ادامه داد: کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای پنجم، اعتقاد راسخ دارد که اراضی مشجر و باغات موجود شهر تهران (اعم از پیوسته و ناپیوسته)، به عنوان آخرین بازماندگان باغهای این منطقه از دامنه و دشتهای جنوبی رشتهکوههای البرز، بخشی از میراث طبیعی کلانشهر تهران هستند و به عنوان زیرساخت طبیعی – تاریخی باید تثبیت شده و حفاظت شوند تا به آیندگان برسند.
میلانی گفت: از سویی، با توجه به شرایط محیطی و مسئله فرونشست زمین در کلانشهری به وسعت تهران با نوع فعالیتهای عمرانی رایج و انواع ساخت و سازها، «اراضی نفوذپذیر (تراوا)» واجد ارزش عالی اکولوژیک هستند و از قضا، این اراضی تراوا شامل همین سطح باقیمانده از باغات و اراضی مشجر شهر تهران است.
این عضو شورا تصریح کرد: کمیسیون محیط زیست شورای شهر تهران مؤکداً تأکید میکند که اراضی مشجر و باغات موجود کلانشهر تهران در اراضی بالای ۵ هزار مترمربع حتما تثبیت شوند و همچنین تهیه نقشه جانمایی درختان و نقشه آبهای زیرزمینی و لایههای خاک را پیشنهاد کرده و بر حضور متخصصانی از رشتههای بومشناسی و میراث فرهنگی در کمیته فنی باغ تاکید میکند.
به گفته میلانی، بدون شک فرصتها برای حفاظت و احیای باغات همیشگی نیست.
وی افزود: به نقل از مطبوعات، در سال ۱۳۹۱ ریاست سابق شورای شهر تهران، از عزم شهردار وقت برای تملک باغات کن برای ایجاد فضای سبز شهری خبر داد و حتی عنوان کرد که این موضوع در کمیسیون ماده پنج نیز به تصویب رسیده است.
وی ادامه داد: در سال ۱۳۹۵ معاون وقت شهردار تهران نیز از اختصاص بودجه ۱۱۵ میلیارد تومانی برای خرید باغ کن گفت اما با وجود منابع مالی فراوان در آن ایام، این مهم محقق نشد.
این عضو شورا تصریح کرد: امروز با تنگناهای بودجهای پیشرو، شورای پنجم تلاش میکند در بودجه سال ۱۳۹۸ همانند سال جاری از محل عوارض قطع درختان مبلغی را به خرید باغات در مناطق کمبرخوردار اختصاص دهد اما همگی میدانیم که شهرداری تهران به تنهایی قادر به تملک باغات باقی مانده نیست.
میلانی گفت: شورای شهر پنجم در نخستین مصوبه خود، مجوز برجباغ را لغو کرد و شهرداری نیز با توجه به ملاحظات متعدد فنی، اجرایی، حقوقی و زیستمحیطی پیشنهاد «خانه باغ» را به جای برجباغ تهیه و ارایه کرده است.