پیچیدگی شهرها، گسترش حیطه‌های حضور شهرداری و شوراهای شهر به‌عنوان پارلمان محلی به موازات درنظر نگرفتن اعتبار برای شهرداری‌ها از ردیف عمومی بودجه کشور موجب شد بخش اعظمی از درآمد شهرداری‌ها از طریق مردم تأمین شود. شهروندان با پرداخت انواع عوارض ساخت و ساز، عوارض پسماند و سایر مواردی که با مصوبات شورا قابل دریافت […]

پیچیدگی شهرها، گسترش حیطه‌های حضور شهرداری و شوراهای شهر به‌عنوان پارلمان محلی به موازات درنظر نگرفتن اعتبار برای شهرداری‌ها از ردیف عمومی بودجه کشور موجب شد بخش اعظمی از درآمد شهرداری‌ها از طریق مردم تأمین شود. شهروندان با پرداخت انواع عوارض ساخت و ساز، عوارض پسماند و سایر مواردی که با مصوبات شورا قابل دریافت از شهروندان است در «خودگردانی شهرداری‌ها» مشارکت می‌کنند.

در چنین وضعیتی، فرهنگ‌سازی حرف نخست را می‌زند و ضروری است شهرداری‌ها به موازات ایجاد منابع پایدار در حوزه گردشگری، این فرهنگ را در میان عامه مردم و شهروندان نیز جا بیندازند که هر شهری با پرداخت عوارض شهروندان، زیبا و جذاب خواهد شد. شهرداری کاشان با راه انداختن پویشی مبتکرانه، تلاش کرد فرهنگِ مشارکت را در میان مردم گسترش دهد. اما «پویش حالا نوبت ماست» دقیقا چیست؟

«حالا نوبت ماست»، پویشی به وسعت یک شهر
پویش مردمی «حالا نوبت ماست» حرکتی است که در آن تک تک شهروندان کاشانی از زن و مرد و پیر و جوان، دغدغه خود نسبت به «توسعه و آبادانی شهر» را با زبان عمل به منصه ظهور می‌رسانند. در این پویش، شهروندان کاشانی با پرداخت عوارض خود، ضمن کمک به مدیران شهری در افزایش و تسریع انواع خدمات مربوط به این حوزه، از بسته ویژه تشویقی در نظرگرفته شده به‌ویژه بخشودگی استفاده کنند که بخشی از این بسته تشویقی عبارت است از: «بخشودگی ۱۰۰ درصد جرایم عوارض نوسازی»، «بخشودگی ۴۰ درصدی جرایم دیرکرد عوارض خودرو»، «بخشودگی ۲۵ تا ۳۰ درصدی عوارض ساختمانی» و «بخشودگی ۲۰ تا ۲۵ درصدی عوارض و معوقات اصناف» و مواردی دیگر از جمله ویژگی‌های این بسته تشویقی است. شهروندان کاشانی‌ می‌توانند با پیوستن به این پویش تا پایان سال جاری، ضمن ملحق شدن به یک حرکت مردمی سازنده و بهره‌مندی از تسهیلات ویژه آن، در قرعه‌کشی بزرگ مشارکت‌کنندگان در توسعه و آبادانی شهر شرکت کنند.
سعید ابریشمی‌راد شهردار کاشان در پیوند با این پویش و با هدف دستیابی سرعتر به اهداف آن در نشست با معتمدین نواحی و محلات کاشان، آنان را عصاره‌ای منتخب از بطن جامعه دانست و اظهار کرد: « در شرایطی که ارتباط با سیصد و چند هزار شهروند به صورت فرد به فرد میسر نیست، نمایندگان مورد وثوق جامعه و مردم می‌توانند این ارتباط دوسویه را فراهم کنند.
وی‌ «حضور» و «مشارکت» مردم را دو نیاز مدیریت شهری دانست و خاطرنشان کرد: برای موفق بودن تنها حضور، کافی نیست بلکه عنصر تعیین کننده میزان مشارکت عمومی مردم یک جامعه است و منظور، شراکت واقعی در غم و شادی‌ها و سود و زیان‌هاست. شهردار کاشان، اجرای طرح معتمدین محلات و سرمایه‌های اجتماعی را به عنوان مشارکت در برنامه‌ریزی یادآور شد و گفت: پس از بیان مطالبات و نیازهای به حق نواحی و مناطق،‌ اکنون نوبت مشارکت در تأمین منابع است.
ابریشمی‌راد با تأکید بر اینکه اتفاقی که به‌واسطه حضور معتمدین در ۱۶ ماهه اخیر رخ داده، در تاریخ شهرداری کاشان بی‌نظیر است تصریح کرد: اجرای آزادسازی به میزان ۳۴ میلیارد تومان که تمام آن دشواری و گره داشت، بدون نقش‌آفرینی معتمدین قابل انجام نبود به گونه‌ای که آزادسازی چندپلاک تا قبل از بهره‌مندی از حضور نمایندگان مردم، قریب یک دهه با بن بست مواجه بود. وی، با انتقاد از رفتار برخی سودجویان در قبال شهرداری تأکید کرد: برخی در گذشته در برابر چندین تفکیک، تنها مبلغ اندکی را آن هم با منّت به شهرداری می‌دادند، اما اکنون دست این افراد را که اتفاقاً با نفوذ خود، فشار زیادی به مدیریت شهری وارد می‌کنند از بیت‌المال قطع کرده‌ایم چرا که به حضور مردم و معتمدین آنان در کنار خود ایمان داریم. سکاندار مدیریت شهری کاشان، در ادامه با اذعان به اینکه عوارض‌های پرداختی پاسخگوی حجم خدمات نیست، عنوان کرد: بیش از پرداخت عوارض آنچه که برای ما اهمیت دارد، عزم و مشارکت همگانی و نهادینه کردن فرهنگ عمومی در ساختن و توسعه شهر است.
ابریشمی‌راد، راه‌اندازی پویش عمومی پرداخت عوارض را در مسیر استمرار مدیریت مشارکتی در شهر قلمداد کرد و خواستار تبیین این اتفاق مهم توسط معتمدین برای شهروندان نواحی و مناطق مختلف شد.»
در پایان لازم است یادآور شویم که شهر کاشان ازجمله شهرهای گردشگرپذیر کشور است و اجرای چنین طرح هوشمندانه‌ای، دست شهرداری و مدیریت شهری را در ارائه خدمات بیشتر، ایجاد یک محیط شهری زیبا و رضایت حداکثری شهروندان باز خواهد کرد و همین موضوع، ضمن آثار دراز مدت، در کوتاه مدت نیز زمینه ساز جذب توریست خارجی و گردشگران داخلی بیشتر خواهد شد و پیشنهاد می‌کنیم این حرکت مطلوب، از سوی تمام شهرداری های کشور به ویژه شهرستان‌های گردشگرپذیر، الگوبرداری شود.