اشتباه انسانی نکته‌ بسیار مهمی است. چه در یک بازی فوتبال که برشی از زندگی است و چه در هر مقوله‌ انسانی دیگر و در سطح کلان زندگی. معادلات، حدس‌ها و پیش‌بینی‌ها و برنامه‌ریزی‌ها به عامل اشتباه انسانی بسیار وابسته‌اند و البته که اشتباه بخشی از عملکرد و رفتار انسان است. اصلا یکی از زیبایی‌های […]

اشتباه انسانی نکته‌ بسیار مهمی است. چه در یک بازی فوتبال که برشی از زندگی است و چه در هر مقوله‌ انسانی دیگر و در سطح کلان زندگی. معادلات، حدس‌ها و پیش‌بینی‌ها و برنامه‌ریزی‌ها به عامل اشتباه انسانی بسیار وابسته‌اند و البته که اشتباه بخشی از عملکرد و رفتار انسان است. اصلا یکی از زیبایی‌های طبیعت و سرشت آدمی، امکان اشتباه است که زندگی را از حالت صفر و یکی درمی‌آورد و به آن جذابیت گاه تراژیک می‌بخشد. حالا یک‌بار میلیون‌ها هوادار تیم ملی ایران مغبون می‌شوند و بار دیگر هواداران اسپانیا اما زندگی گرچه شباهت‌های زیادی به فوتبال دارد – یا بهتر است بگویم فوتبال شبیه زندگی است – با این حال بخش‌های مهمی از آن است که اگر تحت‌تاثیر اشتباهات انسانی قرار بگیرند، دیگر قابل جبران نخواهند بود. بازی فوتبال، بارها و بارها تکرار خواهد شد اما قسمت‌هایی از زندگی قابل تکرار نیستند. برایشان فرصت دیگری یا فراهم نیست یا به سختی فراهم خواهد شد.
اینها را نوشتم تا به بحث اصلی‌تری بپردازم. نیمه دوم سال بعد، زمان ثبت‌نام نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی است. دوستانی که قصد ورود به این انتخابات و آنهایی که مسئولیت برگزاری‌اش را بر عهده دارند، چقدر به مقوله‌ مهم اشتباه انسانی دقت و توجه دارند؟ چقدر از اشتباهات گذشته درس گرفته‌اند و تا چه اندازه قرار است مانع رخ دادن اشتباهات در بستری قانونی باشند؟ بله، انتخابات هم معمولا هر چهار سال یک‌بار تکرار و برگزار می‌شود اما تاثیری که اشتباهات انسانی درگیرشوندگان انتخابات، بر روی اعتماد و انگیزه‌ مردم می‌گذارد، مسئله‌ای نیست که بشود آن را مثلا با پیروزی تیم ملی ایران در جام‌جهانی آینده مقایسه کرد. هوادار فوتبال بعد از فروکش کردن غلیان احساساتش، پیروزی و شکست را بخشی از فوتبال می‌داند و مثلا اشتباه «طارمی» را فراموش خواهد کرد اما اعتماد به تاثیر مجلسی که به مثابه‌ یک پارلمان بزرگ قرار است به دنبال تحقق نیازهای مردم یک شهر و کشور باشد، آیتم حساسی است که اگر اشتباهات انسانی تکرار و زیاد بشود، بر آن، خراش‌ها و به مرور زخم‌هایی وارد خواهد کرد. مشارکت حداکثری حتما در انتخابات کشور ما رخ خواهد داد اما اشتیاق این حضور، به شدت به عملکردها و اصلاحات و اشتباهات انسانی وابسته است.
در فیلم Sleepy Hollow اثر «تیم برتون» دیالوگی وجود دارد به این مضمون؛ «شرارت، چهره‌های زیادی داره ولی هیچ‌کدومشون به اندازه‌ پاکدامنی خطرناک نیست!» یا در فیلم بی‌نظیر «مظنونین همیشگی» جایی از فیلم گفته می‌شود؛ «بزرگ‌ترین نیرنگ شیطان این بود که به دنیا قبولوند که وجود نداره». خب، فکر می‌کنم پر بیراه نباشد که بخشی از اشتباهات انسانی مربوط به نیرنگ شیطانی است و این دیگر ربطی به گل نکردن توپ توسط مهدی طارمی ندارد!