حسن دانایی‌فرد مشاور معاون اول رییس‌جمهور ، با اشاره به سفر قریب‌الوقوع حسن روحانی به عراق گفت: سفر رییس‌جمهور به عراق، یکی از سفرهای بسیار مهم و موثر در روابط دو کشور است. روابط ایران و عراق، از جایگاه و رتبه خاصی برخوردار است و این سفر می‌تواند به گسترش مناسبات کمک کند. وی با […]

حسن دانایی‌فرد مشاور معاون اول رییس‌جمهور ، با اشاره به سفر قریب‌الوقوع حسن روحانی به عراق گفت: سفر رییس‌جمهور به عراق، یکی از سفرهای بسیار مهم و موثر در روابط دو کشور است. روابط ایران و عراق، از جایگاه و رتبه خاصی برخوردار است و این سفر می‌تواند به گسترش مناسبات کمک کند.
وی با بیان اینکه مناسبات و همکاری‌های سیاسی، اقتصادی و… تهران و بغداد مثال‌زدنی است، اظهار داشت: رفت و آمدهای بسیاری میان مسئولان عالی‌رتبه طی چند ماه اخیر میان پایتخت‌های دو کشور انجام شده که به نوبه خود دارای اهمیت بوده و حاکی از عزم دو کشور برای توسعه مناسبات است.
مشاور معاون اول رییس‌جمهور با بیان اینکه ایران شریک نخست اقتصادی عراق در سال ۲۰۱۸ بوده است، تصریح کرد: عراق مقصد نخست صادرات غیرنفتی کالاهای ایرانی بوده و میانگین رشد صادرات غیرنفتی طی شش ماه گذشته بیش از ۳۰ درصد بوده است و عملکرد ۱۱ ماهه نیز حاکی از این است حجم مبادلات تجاری و اقتصادی دو کشور امسال به بیش از هشت و نیم میلیارد دلار می‌رسد.
دانایی‌فرد ادامه داد: در کنار صادرات غیرنفتی، صادرات گاز و انرژی ایران به عراق هم وجود دارد و سالانه شش و نیم میلیون نفر گردشگر میان دو کشور مبادله می‌شود.
وی با تاکید بر اینکه سفر روحانی به بغداد می‌تواند نقطه اوج همکاری‌ها و مناسبات ایران و عراق باشد، خاطرنشان کرد: این سفر می‌تواند فضایی را ایجاد کند که در سال ۹۸ با اطمینان و امیدواری بیشتری در پی افزایش همکاری‌ها میان دو کشور بود.
سفیر سابق ایران در عراق در پاسخ به این سوال که دستیابی به چشم‌انداز ۲۰ میلیارد دلار همکاری اقتصادی در سال تا چه اندازه عملی است؟ ابراز داشت: این مساله از نظر اجرایی عملی است. نکته مهمی که وجود دارد این است که تهران از افزایش صادرات عراق به ایران استقبال می‌کند زیرا بازار یکطرفه‌ای هم که الان وجود دارد، نگران‌کننده است و به پایداری‌اش در بلند مدت باید شک کرد.
دانایی‌فرد افزود: پیشنهاد ایران به عراق افزایش صادرات است. به طور مثال برخی از کالاهایی که در کشورهای ثالث تولید می‌شود و از طریق برخی از همسایگان وارد ایران می‌شود، می‌تواند از عراق وارد شود.
وی با بیان اینکه اگر تجارت ایران و عراق دو طرفه شود دستیابی به حجم ۲۰ میلیارد دلار در سال شدنی است، عنوان کرد: حجم مناسبات تجاری غیرنفتی کنونی دو کشور هشت و نیم میلیارد دلار در سال است. دو و نیم میلیارد دلار هم صادرات غیرنفتی میان ایران و عراق در جریان است که با توسعه گسترش خدمات فنی – مهندسی، گردشگری مذهبی و توریسم درمانی و… میتوان امیدوار بود طی چهار آینده حجم مبادلات را به ۲۰ میلیارد دلار در سال رساند. مشاور معاون اول رییس‌جمهور درباره رویکرد امریکا به روابط ایران و عراق هم یادآور شد: امریکا همیشه مخالف روابط ایران و عراق بوده و این رویکرد مبتنی بر فشار قبل از اعمال تحریم‌ها، حین اعمال تحریم‌ها، دوران برجام و پس از برجام وجود داشته است و آنها خواستار قطع یا کاهش قابل توجه مناسبات دو کشور بوده‌اند.