ائتلاف با اصولگرایان میانه رو دست آوردی نداشت اشاره احسان اسقایی یک سال به انتخابات مجلس شورای اسلامی باقی مانده است ، نمایندگان مجلس و از سوی دیگر دولت مردان قصد دارند قانون انتخابات را در معرض اصلاح مجدد قرار دهند. زیرا مشکلات مختلفی در قانون وجود دارد که در مجموع مجلس برآمده از قانون […]

ائتلاف با اصولگرایان میانه رو دست آوردی نداشت

اشاره

احسان اسقایی
یک سال به انتخابات مجلس شورای اسلامی باقی مانده است ، نمایندگان مجلس و از سوی دیگر دولت مردان قصد دارند قانون انتخابات را در معرض اصلاح مجدد قرار دهند. زیرا مشکلات مختلفی در قانون وجود دارد که در مجموع مجلس برآمده از قانون انتخابات، نمی تواند آنگونه که شایسته است در راس امور قرار گیرد. مساله رد صلاحیت های گسترده با توسل به نظارت شورای نگهبان و حضور افرادی در مجلس که چندان ارتباط موثری با جایگاه قانونگذاری این نهاد ندارند و ده ها مشکل دیگر، دولت و مجلس را مجاب کرده تا تصمیم به اصلاح قانون انتخابات گیرند. حال باید دید قانون انتخابات جدید می تواند اولا به انتخابات مجلس آینده برسد و در ثانی می تواند مردم را هم مجاب به حضور بیشتر در انتخابات کند. در این صورت به نظر می رسد می توان شاهد افزایش تمایل مردم به حضور در انتخابات بود. برای بررسی این مهم «جمله» با علی صوفی دبیرکل حزب پیشروی اصلاحات به گفت و گو پرداخته که در ادامه می خوانید.

انتخابات مجلس شورای اسلامی سال آینده برگزار خواهد شد با در نظر گرفتن مشکلات متعدد سیاسی و به خصوص اقتصادی میزان تمایل مردم به حضور در انتخابات را چگونه ارزیابی می کنید؟
کمی زود است که در این زمینه وارد شد اما در مجموع مسبوق به سابقه نبوده که میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس با وجود اینکه رد صلاحیت ها عملا بر روند انتخابات اثرگذار است، کمتر از ۴۰ درصد باشد. با این وجود با توجه به مشکلات اقتصادی باید کوشید شرایطی را فراهم کرد که در انتخابات آینده میزان مشارکت مردم درپای صندوق ها افزایش یابد. یکی از راه هایی که می تواند با توسل به آن مردم را به حضور بیشتر در انتخابات ترغیب کرد، عدم سخت گیری در تایید صلاحیت نامزدهای شناخته شده است. این در حالی است که با وجود شرایط سخت فعلی و با در نظر گرفتن این مورد که باید کاری کرد که مردم حاضر به حضور بیشتر در انتخابات مجلس شوند، مساله رد صلاحیت ها باید رفع شود. آنگاه می توان امیدوار به حضور بیشتر مردم در پای صندوق ها بود. حضوری که بتواند شرایط کشور را نیز تغییر دهد و روند اقتصادی کشورمان را دچار تحول مثبت سازد.

اگر شرایطی فراهم شود که جریان های سیاسی بتوانند با نامزدهای خود در انتخابات شرکت کنند، آنگاه چگونه می توان مردم را مجاب به حضور بیشتر در انتخابات کرد؟
جریانات سیاسی از دیدگاه مردم در موقعیت مطلوبی قرار ندارند، نباید انتظار پویایی سیاسی داشت. اما با این وجود با وضع قوانین و اصلاح قانون مربوط به انتخابات، باید جایگاهی برای احزاب در ساختار سیاسی در نظر گرفته شود که فعالان سیاسی تعیین‌کننده باشند. در این صورت فعالان این عرصه مردم را راضی به حضور در انتخابات خواهند کرد.

لایحه جامعه انتخابات چگونه می تواند به افزایش میزان حضور مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی کمک کند؟
لایحه جامع انتخابات اگر بتواند مسئله رد صلاحیت‌ها را تحت پوشش قرار دهد آنگاه با وجود بسیاری از مشکلات تمایل مردم و جریان‌های سیاسی برای حضور در انتخابات افزایش خواهد یافت. اگر زمینه برای چهره‌های شاخص اصلاح‌طلب و شایسته نمایندگی مجلس فراهم شود می‌توان در بهبود معیشت و سطح زندگی مردم و خروج از بحران‌های پی‌درپی موفق بود. مردم اگر به این نتیجه برسند که افراد شاخص اصلاح طلب و حتی اصولگرا می توانند در مجلس اثر گذار باشند، تمایل بیشتری برای حضور در انتخابات خواهند داشت.

چگونه می خواهیم نظر مردم را برای شرکت بیشتر در انتخابات جلب کنیم آن هم در شرایطی که یک بار این کار را کردیم و لیست امید نتوانست خواست مردم را اجابت کند؟
این مورد را باید پذیرفت که مردم از مجلس و نمایندگانی که به پارلمان فرستادند رضایت ندارند. اما باید این مورد را هم در نظر بگیریم که اگر مردم به همین لیست های امید رای نمی دانند شرایط دولت به شدت بدتر بود. با این وجود نقد به فراکسیون امید مجلس باید صورت گیرد. در همان زمان جریان اصلاحات به مردم اعلام کرد که چون نتوانستند لیست حداکثری بدهند با حداقل‌ها در انتخابات حاضر شده تا تندروها در مجلس نباشند اما این نگرش باعث شد مطالبات مردم زمین بماند.

با وجود اینکه تندروهای کمتری در مجلس راه یافتند و عموما مجلس مصوبه بدی هم ندارد چگونه است که باز مردم و بدنه اجتماعی اصلاح طلبان رضایتی از مجلس فعلی ندارند؟
مردم مطالبات زیادی دارند که مجلس فعلی حتی نتوانسته بخشی از آن را محقق کند از این روست که چندان هم به عملکرد دست و پاشکسته مجلس دهم از سوی مردم توجه نمی شود. مطالبات مردم این نبود که تنها تندروها نباشند، مردم به پای صندوق‌های رأی آمدند تا تندروها نباشند و البته معیشت آن‌ها هم بهبود یابند و در عرصه بین‌المللی حضور قدرتمندتری داشته باشیم. در چنین شرایطی شرط حضور فعال اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس برداشتن موانع برای حضور نیروهای حداکثری است تا اصلاح‌طلبان بتوانند از چهره‌های شاخص خود در فهرست‌های انتخاباتی استفاده کرده و با مجلسی کارآمد، پاسخگوی مطالبات مردم باشند. اگر این شرط محقق نشود طبعتا انگیزه‌ای برای اصلاح‌طلبان به منظور شرکت در انتخابات باقی نخواهد .

در انتها اگر شرایط فراهم شود که اصلاح طلبان در مجلس حضور حداکثری داشته باشند آنگاه ائتلاف با اصولگرایان باز هم در دستور کار قرار خواهد گرفت؟
برای کنار زدن تندروها ائتلافی با اصولگرایان میانه‌رو صورت گرفت در نتیجه ادامه ائتلاف در مجلس آینده محل تردید است. اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس با شرط و شروط حاضر خواهند شد که در صورت تأمین آن حضور فعال خواهند داشت. واقعیت آن است که ائتلاف با اصولگرایان میانه رو حداقل برای جریان اصلاح طلب دست آوردی نداشته است. حال چرا باید این ائتلاف ادامه پیدا کند؟ اصلاح طلبان باید پاسخ هرگونه تصمیم گیری خود را به مردم بدهند. این مورد باید در هر تصمیم گیری در نظر گرفته شود.