کاوه ایرانی شاید بتوان گفت تاریخ سیاسی ایالات متحده تا کنون با معضلی همچون ترامپ مواجه نبوده است. حتی جرج دبلیو بوش و ریچارد نیکسون که جنگ های بزرگی همچون جنگ ویتنام و جنگ خلیج فارس را در کارنامه خود دارند، به اندازه ترامپ، برای ساختار سیاسی آمریکا مشکل آفرین نبودند. اقدامات دولت ترامپ در […]
کاوه ایرانی
شاید بتوان گفت تاریخ سیاسی ایالات متحده تا کنون با معضلی همچون ترامپ مواجه نبوده است. حتی جرج دبلیو بوش و ریچارد نیکسون که جنگ های بزرگی همچون جنگ ویتنام و جنگ خلیج فارس را در کارنامه خود دارند، به اندازه ترامپ، برای ساختار سیاسی آمریکا مشکل آفرین نبودند. اقدامات دولت ترامپ در چند سال اخیر باعث شرمندگی سیاستمدارانی شده که روزگاری مدعی رهبری جهان نوین بودند. با این حال گویا قرار است جهان تا پایان دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ او را تحمل کند.
به گزارش «جمله» روز گذشته خبری فروی در رسانه های بین المللی منتشر شد که چندان خوشایند مردم جهان نبود. بسیاری امیدوار بودند نمایندگان دموکرات آمریکا که اکنون اکثریت کرسی های مجلس را در اختیار دارند، اقدام به استیضاح ترامپ کنند، اما روز گذشته نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در گفت و گو با واشنگتن پست، استیضاح ترامپ را منتفی دانست.
پلوسی که ۳۲ سال است عضو مجلس نمایندگان آمریکا بوده و پیشتر نیز در سال ۲۰۰۷ به عنوان اولین زن ریاست این مجلس را به عهده گرفت، دوره ترامپ را پراختلاف ترین دوره در سپهر سیاسی کشورش توصیف کرد.
وی گفت که در این دوره آمریکا با چالشی بسیار جدی علیه قانون اساسی از سوی قوه مجریه به رهبری رئیس جمهوری این کشور مواجه است و حزب جمهوریخواه هیچ واکنشی علیه اقدامات غیرقانونی ترامپ نمی کند. پلوسی اذعان کرد که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ گمان نمی کرد که ترامپ رئیس جمهور شود اما برخلاف انتظار او شد. وی در عین حال پیش بینی کرد که ترامپ در سال ۲۰۲۰ نمی تواند برای دوره دوم قدرت را حفظ کند.
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا ترامپ را عامل اتحاد دموکرات ها و جذب منابع مالی برای آن ها و همچنین جلب حمایت مردم عادی برای این حزب دانست.
وی درباره احتمال استیضاح ترامپ با بیان اینکه با این اقدام مخالف است، افزود: فکر نمی کنم که چنین کاری را بکنیم، چرا که کشور را دچار تفرقه می کند و ترامپ ارزش آن را ندارد.
پلوسی علت مخالفت دموکرات ها با ساخت دیوار در مرز مکزیک را که وعده انتخاباتی ترامپ است، سد کردن راه مهاجرت به آمریکا عنوان و تاکید کرد که در صورت توقف ورود نسل های جدید به این کشور، آمریکا دیگر سرآمد نخواهد بود. وی ترامپ را شایسته ریاست جمهوری آمریکا ندانست و تصریح کرد: او از لحاظ اخلاقی، از لحاظ معنوی و از لحاظ دقت برای ریاست جمهوری شایسته نیست.
کارنامه سیاه ترامپ
ترامپ در حال حاضر وضعیت خوبی ندارد. اکثر آمریکایی ها او را به دلیل تعطیل شدن بخش هایی از دولت این کشور سرزنش می کنند. رئیس جمهور آمریکا برای ساخت دیوار مرزی بین آمریکا و مکزیک ۵٫۷ میلیارد دلار درخواست کرده است. اما دموکرات ها که اکثریت مجلس نمایندگان را در دست دارند با این درخواست ترامپ مخالفت کرده اند.
محبوبیت ترامپ اکنون تا ۴۰ درصد در میان آمریکایی ها کاهش پیدا کرده است. حدود ۶۰ درصد آمریکایی ها با سیاست های ترامپ موافق نیستند. هیچ یک از چهار رئیس جمهور پیشین آمریکا در دو ساله نخست ریاست جمهوری خود تا این حد از محبوبیت شان کاسته نشده بود. بسیاری از آمریکایی ها از سیاست های ترامپ ناراضی هستند و به خاطر توییت ها و دروغ های او خجالت می کشند.
به نوشته روزنامه واشنگتن پست، ترامپ روزانه به طور متوسط ۱۵ بار دروغ می گوید. با این همه باید گفت که هنوز از هر ۳ شهروند آمریکایی یک نفر و از هر ۱۰ جمهوری خواه ۸ نفر با سیاست های ترامپ موافقند. این موضوع هم فقط یک دلیل دارد: وضعیت اقتصادی. ترامپ در کارزار انتخاباتی خود مژده داد که در دوره او آمریکا در مقایسه با ۴۹ سال گذشته کم ترین نرخ بیکاری را دارد. او تاکید می کند که اقتصاد آمریکا ۴ درصد رشد دارد و برای شکوفایی صنعت فولاد شرایط فراهم شده است. با این حال، بعد از روی کار آمدن ترامپ، بدهی دولتی آمریکا نیز به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرد.
سیاست خارجی بدتر از سیاست داخلی
در بخش سیاست خارجی، کارنامه دونالد ترامپ در نیمه اول دوره ریاست جمهوری اش بدتر است. او در آستانه سال نو اعلام کرد که داعش شکست خورده و بدون هیچ مشورتی با نزدیکان خود گفت که نیروهای آمریکایی از سوریه خارج می شوند. این موضوع سبب استعفای «جیمز ماتیس» وزیر دفاع آمریکا شده بود. ماتیس یکی از آخرین ژنرال هایی بود که تیم ترامپ را ترک کرده است.
ظرف دو سال گذشته ترامپ مخالفان خود را قدم به قدم برکنار کرد. برای اروپایی ها و آلمان این موضوع خبر ناخوشایندی بود.
ترامپ از قراردادهای بین المللی همچون معاهده آب و هوایی پاریس و توافق هسته ای با ایران خارج شد. رئیس جمهور آمریکا متحدان و شرکای قدیمی خود چون آلمان را کشوری می شمارد که از آمریکا فقط سوء استفاده کرده اند.
از سوی دیگر او به رهبران خودکامه ای چون «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه و «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی علاقه دارد.
تحمل ترامپ دیوانه
پس از پیروزی دموکرات ها در انتخابات اخیر وبا توجه به گزارش «رابرت مولر» بازرس ویژه پرونده دخالت روسیه در انتخابات آمریکا انتظار می رفت نمایندگان دموکرات واکنشی جدی نسبت به رفتار ترامپ از خود نشان خواهند داده و برای استیضاح و طرح عدم کفایت او اقدام کنند. اما ترجیح دادند برای پیش گیری از بروز اختلافات در کشور، تا پایان مدت قانونی دوره ریاست جمهوری ترامپ صبر کنند. دموکرات ها تلاش می کنند در سال ۲۰۲۰ با دست پر وارد شده و آرزوی انتخاب مجدد ترامپ را بر دلش بگذارند.
در روزهای اخیر برخی از چهره های خوشنام از حزب دموکرات برای انتخابات آینده ریاست جمهوری آمریکا اعلام آمادگی کردند که از میان آنان می توان به برنی سندرز سناتور ۷۷ ساله ایالت ورمانت آمریکا اشاره کرد.
در دو سال گذشته برنی سندرز تغییرات مهمی در سیاست های حزب دموکرات ایجاد کرده است. آخرین نظرسنجی ها نشان می دهند رای دهندگان و اعضای حزب دموکرات بیش از دهه های گذشته، حامی سیاست های سوسیالیست و عدالت محور شده اند. از تامین اجتماعی رایگان تا دانشگاه ها و مدارس مجانی و نرمش در برخورد با پناهجویان و مبارزه با تبعیض علیه رنگین پوستان، همه و همه اولویت برنامه های برنی سندرز بوده اند که حال امروز تبدیل به مهم ترین شعارهای حزب دموکرات در انتخابات آینده شده اند.
سندرز رقیب جدی ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰
الکساندریا اوکازیو کورتز، جوانترین نماینده ای که بتازگی در ۲۹ سالگی به کنگره راه یافته است یکی از مهم ترین شاگردان مکتب برنی سندرز در حزب دموکرات است. به گفته کورتز که تحلیلگران او را یکی از رهبران آینده آمریکا می دانند: «برنی سندرز تنها رهبری است که وضعیت اظطراری جهان را درک کرده است: چه از منظر عدالت اجتماعی و چه از منظر زیست محیطی.» جوانان هم بدنبال رهبری هستند که با معیارهای آنان هماهنگ است.
در نهایت باید گفت هم مردم ایالات متحده و هم مردم جهان باید تا سال ۲۰۲۰ ترامپ و دیوانگی های او را تحمل کنند تا شاید در انتخابات بعدی ریاست جمهوری با شخصی به مراتب معقول تر از دونالد ترامپ رو به رو شوند. در این مدت هر اقدام خلاف عرف و غیرعقلانی حتی جنگ افروزی نیز از دیوانه ای چون ترامپ دور از ذهن نیست.