به گزارش «جمله» به نقل از یورونیوز، پر فیشر، مدیر سازوکار حمایت از مبادلات تجاری ایران و اروپا، موسوم به «اینستکس» به ایران آمد. بنا بر اعلام سفارت فرانسه در ایران او با روسای نمایندگی‌های سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس در تهران دیدار کرده و قرار است با مقام‌های ایرانی نیز در مورد «چگونگی […]

به گزارش «جمله» به نقل از یورونیوز، پر فیشر، مدیر سازوکار حمایت از مبادلات تجاری ایران و اروپا، موسوم به «اینستکس» به ایران آمد. بنا بر اعلام سفارت فرانسه در ایران او با روسای نمایندگی‌های سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس در تهران دیدار کرده و قرار است با مقام‌های ایرانی نیز در مورد «چگونگی عملیاتی کردن اینستکس» گفت‌وگو کند.
عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران هفته پیش از سفر یک هیات بلندپایه سازوکار تجاری ویژه اروپا به تهران خبر داده بود. حالا پر فیشر ۶۹ ساله که پیشتر ریاست Commerzbank (کامرتس‌بانک) آلمان را بر عهده داشته راهی تهران شده است. او ۲۹ سال در مناصب مختلف این بانک فعالیت کرده بود. مقام‌های آمریکایی پیش از این تهدید کرده بودند که ممکن است عوامل اجرایی اینستکس را تحریم کنند.
سفارت فرانسه در ایران از استقبال رئیس تازه منصوب شده اینستکس در سفر به تهران توسط روسای نمایندگی‌های دیپلماتیک سه کشور اروپایی خبر داده و در حساب رسمی توییتر خود نوشت: «قدمی مهم جهت گفت‌وگو با همتایان ایرانی در خصوص نحوه اجرای ساز و کار تجاری ایران و اتحادیه اروپا»
در همین حال میکائیل کلور برشتولد سفیر آلمان در ایران نیز در حساب رسمی خود به استقبال از رئیس اینستکس اشاره کرده و نوشت: «استقبال روسای نمایندگی‌های دیپلماتیک سه کشور اروپایی E3 از رئیس تازه منصوب شده اینستکس در تهران.»

دیدار جمعی از فعالان اقتصادی ایران با فیشر
علی شریعتی، صادر کننده و فعال سیاسی نیز در توییتر خود نوشته بود:«ساعتی دیگر پِر فیشر سرپرست کانال ویژه مالی اروپا و ایران (اینستکس) به همراه هیات همراه با جمعی از فعالان اقتصادی ایران در محل سفارت آلمان در تهران دیدار خواهد کرد.»
وزیران امور خارجه سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس یازده بهمن‌ ۹۷ اعلام کردند کانال ویژه پرداخت اروپا و ایران تحت عنوان «سازوکار حمایت از مبادلات تجاری ایران و اروپا» به نام اینستکس INSTEX به ثبت رسمی رسیده است.
این سازوکار در گام نخست تجارت کالاهای اساسی (مواد غذایی و دارو) را تحت پوشش قرار می‌دهد، اما به‌تدریج دامنه‌اش گسترش خواهد یافت.
عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران نیز هفته پیش در سفر به اتریش جزییات بیشتری از این سازوکار مالی را بازگو کرد و گفت: «اینستکس محدود به غذا و دارو نیست اما شاید نقطه شروع اینستکس از کمک‌های انسانی باشد تا اینکه زمینه تجارت با ایران فراهم شود.»
ایران امیدوار است با بهره‌گرفتن از امکان این سازوکار مالی بتواند به مشکلات پیش آمده به دنبال اعمال تحریم‌های آمریکایی سر و سامان دهد.
شاید بتوان ثبت کانال مالی اینستکس را جزء معدود دفعاتی دانست که اتحادیه اروپا خلاف خواست آمریکا عمل کرده است.
پیش از این فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پیامی هدف بلندمدت اینستکس «کانال تبادل مالی اروپا با ایران» را گشایش کانال‌های اقتصادی برای کشور‌های ثالثی دانست که تمایل به تجارت با ایران دارند و ۳ کشور اروپایی همچنان تلاش می‌کنند که به چنین هدفی دست یابند.
آمریکا با ورود دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا به قدرت از توافق هسته‌ای برجام خارج شد و دور تازه‌ای از تحریم‌ها را علیه ایران وضع کرد.