شهلا منصوریه دبیر گروه اجتماعی هنوز هم مضطرب هستند، از ناگهانی بودن حادثه می گویند و اینکه چقدر راحت همه چیز در عرض چند دقیقه کن فیکون شد. آسمان ناگهان قرمز شد و زمین با تکان های خود، بارش شلاقی باران را شاهد بود و بعد آب بود که در مقابل دیدگان همه چیز را […]

شهلا منصوریه
دبیر گروه اجتماعی
هنوز هم مضطرب هستند، از ناگهانی بودن حادثه می گویند و اینکه چقدر راحت همه چیز در عرض چند دقیقه کن فیکون شد. آسمان ناگهان قرمز شد و زمین با تکان های خود، بارش شلاقی باران را شاهد بود و بعد آب بود که در مقابل دیدگان همه چیز را با خود می برد و نابود می کرد. تصاویری بسیار تکان دهنده و غمگین. تصاویری که از استیصال و ناتوانی و آسیب پذیری شهرها و روستاهایمان را در مقابل بحران نشان می دهد. اکنون سیل و بار دیگر زلزله؛ هیچ توفیری ندارد، همه در مقابل بحران غافلگیر می شویم. روزها و ماه ها و سال هاست که کارشناسان درباره وقوع انواع و اقسام بحران ها هشدار می دهند، اما هشدارهایی که در هیچ سطحی از جامعه کارگری، کارساز نیست. چه در ساختار برنامه ریزی و چه در ساختار کلان و مدیریتی. هیچ کس هشدار و اهل هشدار را جدی نمی گیرد.

بارندگی در بیش از بیست استان کشور و سیل های ویرانگر در کشور، هموطنان ایرانی را متاثر و خانواده های بسیاری را داغدار کرد. به گفته دکتر مهرداد علی بخشی، جانشین مدیریت بحران سازمان پزشکی قانونی کشور مرگ بیش از ۶۰ نفر در پی بارندگی های اخیر و وقوع سیل در استان های مختلف کشور مورد تأیید است.
سیل همچون سایر حوادث و بلایا علاوه بر خسارت‌های جانی و مالی که برجای می‌گذارد، خسارت‌ها و آسیب‌های پنهان بسیاری دارد که شاید چندان به چشم نیاید، یکی از مهمترین آن‌ها آسیب‌هایی است که به بهداشت روان وارد می‌شود آسیبی که به شدت باید جدی گرفته شود. به گفته روانشناسان، با توجه به ساختار روحی و جسمانی انسانها، عموما زنان، کودکان و سالمندان در بحران‌ها و از جمله سیل امسال نسبت به مردان از نظر روانی، بیشتر در معرض آسیب قرار دارند.
در همین زمینه معاون توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی از اعزام گروه‌های تخصصی حمایت‌های روانی-اجتماعی در قالب طرح «محب» به مناطق سیل‌زده خبر داد. به گفته مجید رضازاده تیم‌های تخصصی حمایت‌های روانی-اجتماعی طرح محب در قالب ۶۳۳ روانشناس، روانپزشک و مشاور مددکار اجتماعی با حضور در مناطق سیل‌زده، اقدام‌های عمومی و تخصصی حمایت‌های روانی و اجتماعی را به حادثه‌دیدگان سیل ارائه کردند.
وی با اشاره به این که تیم‌های محب سازمان بهزیستی در مرحله اول اقدام به نیازسنجی عمومی و برآورد خسارت‌های جانی، مالی، بهداشت و اقتصادی، مشکلات روان شناختی و اجتماعی افراد در مناطق سیل‌زده می‌کنند، اظهار کرد: این تیم‌ها با ارائه حمایت‌های اجتماعی میزان تاب‌آوری افراد را افزایش و کودکان و زنان بی‌سرپرست را شناسایی می‌کنند.
رضازاده با اشاره به اعزام ۲۱۱ گروه تخصصی حمایت‌های روانی-اجتماعی در قالب تیم‌های «محب» به مناطق سیل‌زده کشور، افزود: برپایی چادرهای مشاوره در مراکز اقامتی حادثه‌دیدگان و ارائه خدمات روان‌شناختی و مشاوره‌ای از جمله اقدامات تیم‌های محب در مناطق سیل‌زده است.

نمایش همدلی و انسجام دولت و ملت در مهار سیل
در پی حادثه سیل ویرانگر در برخی استانهای کشور و نیاز مبرم سیل‌زدگان به امکانات اولیه، حضور و تلاش شبانه روزی و همراهی مردم و مسئولان بار دیگر فضایی از همدلی و انسجام ملی در کشور به نمایش گذاشت. دنیا شاهد بود که ملت ایران تهدید سیل ویرانگر در شمال، غرب و جنوب کشور را به فرصتی برای افزایش همدلی، وفاق اجتماعی و انسجام ملی تبدیل کرد. در راستای امدادرسانی به مردم سیل زده در اقصی نقاط کشور، هزاران بسیجی در قالب تیم امدادی به این شهر‌های سیل زده سفر کردند و درحال امدادرسانی و کمک به سیل زدگان هستند. نکته‌ مهم و قابل توجهی که در تمامی تصاویر مربوط به سیل زدگان به چشم می‌خورد، همدلی و اتحاد مردم با دست‌های خالی در برابر سیل ویرانگر است.
همه‌جا گل‌آلود است و خرابی‌های ناشی از سیل جابه‌جا به چشم می‌خورد. نیروهای امدادگر مشغول کار هستند و ماشین‌های سنگین درحال درآوردن سنگ و لاشه‌های اتومبیل‌ها از مسیر رودخانه ها. مسیرهایی که حالا به دلیل عوض شدن جریان آب، کم‌عمق و پر از گل‌ولای، سنگ‌های درشت و درخت‌های سرنگون‌شده است. مردم و محلی‌ها به امدادگران کمک می‌کنند، این‌ور و آن ور می‌دوند و لحظه‌ای یکجا بند نمی‌شوند. به رغم اینکه ظاهرا بارندگی ها پایان یافته و موج بارش از کشور خارج شده است، اما همچنان کمک های مردمی از مناطق مختلف کشور به سوی مناطق سیل زده ادامه دارد. با کمک های سازمانهای تخصصی بیشتر جاده های مسدود شده، بازگشایی و شماری از پل های تخریب شده نیز بازسازی و رفت و امدها برقرار شده است.

۱۹۰۰ شهر و روستا، متأثر از سیل و بارش‌های شدید
معاون عملیات سازمان امداد و نجات با اشاره به ادامه امدادرسانی در ۱۰ استان به دلیل وقوع سیل گفت: حدود ۱۹۰۰ شهر و روستا از ابتدای نوروز درگیر سیل شده است.
شاهین فتحی، در ارتباط با جزئیات سیل و آبگرفتگی، برف و کولاک از ۲۵ اسفند تاکنون اظهار داشت: ۱۸۸۹ شهر، روستا و محور کوهستانی در این مدت درگیر این حادثه شده و به بیش از ۲۱۷ هزار نفر از هموطنان امدادرسانی انجام گرفت.
وی افزود: حدود ۸۶ هزار نفر در این مدت اسکان اضطراری یافته و ۱۰۷۲ نفر توسط نیروهای امدادی و بالگرد به مناطق امن انتقال یافتند.
معاون عملیات سازمان امداد و نجات خاطرنشان کرد: بیش از ۴۸۰۰ دستگاه خودرو نیز در این مدت از برف رهاسازی و ۴۳۰۰ منزل مسکونی از آب تخلیه شدند.
فتحی خاطرنشان کرد: امدادرسانی در البرز، چهارمحال و بختیاری، گلستان، خوزستان،‌ فارس، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، ایلام، خراسان شمالی و سمنان ادامه دارد.