اشاره/ ایران در زمره کشورهای حادثه‌خیز دنیا قرار دارد و از سیلاب به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و مخرب‌ترین آنها نام برده می‌شود  اما نکته قابل توجه این است که غالب سیلاب‌ها در اثر طغیان رودخانه‌ها است از جمله در استان همدان، تنها چند رودخانه به چندین هزار خانه مردم خسارت رساند. بارندگی‌های فروردین ماه امسال […]

اشاره/ ایران در زمره کشورهای حادثه‌خیز دنیا قرار دارد و از سیلاب به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و مخرب‌ترین آنها نام برده می‌شود  اما نکته قابل توجه این است که غالب سیلاب‌ها در اثر طغیان رودخانه‌ها است از جمله در استان همدان، تنها چند رودخانه به چندین هزار خانه مردم خسارت رساند.

بارندگی‌های فروردین ماه امسال که ۲۲ استان کشور را درگیر کرد در استان همدان نیز خساراتی برجای گذاشت به نحوی که در آخرین برآوردها ۱۵ هزار و ۷۱۳ واحد مسکونی شهری و روستایی آسیب دیده اند.

در نگاهی به خسارت‌های به جا مانده در این بارش‌ها، عوامل طبیعی رخداد یک سیلاب همچون بارش‌های تند و سطوح شیبدار به علاوه عوامل غیر طبیعی از جمله تعدی به حریم مسیل ها مؤثر بود که البته خسران‌های جانی و مالی بسیاری بر جای گذاشت.

  • خسارت هزار میلیاردتومانی در استان همدان

در این میان روستاها بیشتر از شهرها درگیر سیل و خسارت‌های ناشی از آن شدند تاجاییکه از زمان وقوع سیل و آب گرفتگی‌های شدید در بیش از ۲۰ استان کشور به طور پراکنده برآوردهایی درباره میزان خسارت ارائه شده و در استان همدان نیز استاندار همدان میزان خسارت‌ها را یک هزار میلیارد تومان ذکر کرده است اما در گزارشی پیرامون اتفاقات رخ داده در پی بارندگی‌ها و وضعیت روستاهای این استان مدیرکل بنیاد مسکن استان همدان به توضیح وضعیت پرداخت.

مدیرکل بنیاد مسکن استان همدان در همین خصوص با بیان اینکه بر اثر بارندگی‌های فروردین به بخش مسکن استان همدان خساراتی وارد شد، اظهار داشت: البته از نعمت باران نمی‌توان غافل شد چرا که خشکسالی‌های پی در پی شرایط سختی را به وجود آورده بود.

حسن ظفری با بیان اینکه مردم در بستر رودخانه‌ها و حریم رودها که نباید ساخت و سازی در آنها انجام می‌شد ساختمان بنا کرده بودند و همین موارد مشکل ساز شد، عنوان کرد: بالاخره طبیعت به مقابله با ما پرداخت و راه خود را پیدا کرد و در این زمینه برخی استان‌ها خسارت‌های جانی و مالی داشتند.

وی با بیان اینکه باید در یک تعامل معقول با طبیعت تعامل داشته و حقوق طبیعت را ارزش نهاد، گفت: استان همدان از ششم فروردین ماه در آماده باش بود و رده‌های مختلف ستادی و شهرستانی با هوشیاری و آگاهی در صحنه حضور داشتند و در حالی که همدان دومین استان پر بارش کشور شد اما کمترین خسارت آسیب‌ها بر جای ماند.

مدیرکل بنیاد مسکن استان همدان با بیان اینکه بحران به دور از هیاهو و جنجال و در فضایی آرام پیگیری شد و همدان آزمون خوبی را پشت سر گذاشت، اظهار داشت: ۹۳۸ نقطه جمعیتی توسط ارزیابان بنیاد مسکن استان همدان مورد ارزیابی قرار گرفت که از این تعداد ۲۲ نقطه شهری و ۹۱۶ نقطه روستایی بود.

ظفری با بیان اینکه در استان همدان ۴.۵ درصد اماکن مسکونی موجود در بارندگی‌های اخیر آسیب دیده و نیاز به بازسازی و نوسازی دارند؛ دلایل خسارت‌های به جای مانده را ناپایداری ساختمان‌ها و سازه‌ها و عدم رعایت مقررات ملی ساختمان برشمرد و گفت: خوشبختانه به بخش مسکن روستایی که از تسهیلات بهسازی و نوسازی مسکن استفاده کرده بودند آسیب نرسیده است.

وی گفت: هر جا دانش مهندسی را به کار گیریم دچار آسیب نخواهیم شد اما تجاوز به حریم رودها معضلاتی را ایجاد می‌کند که گریبان ما را خواهد گرفت.

مدیرکل بنیاد مسکن استان همدان با اشاره به اینکه بیشترین خسارات به نهاوند و ملایر وارد شده چرا که شدت بارندگی در این شهرستان بیشتر بوده است، اظهار داشت: در استان همدان و سرپل ذهاب آزمون خوبی را پس دادیم چرا که از ۷ هزار و ۵۰۰ واحد ساخته شده در سرپل ذهاب با پشت سر گذاشتن دو زلزله سنگین و سیل خساراتی بر جای نماند و تمام واحدهای نوساز ساخته شده مقاوم بودند.

ظفری با بیان اینکه در نظر داریم فرآیند بازسازی واحدهای مسکونی را طی یک سال به اتمام برسانیم، گفت: در این زمینه دهیاری‌ها و بخشداری‌ها کمک حال مجموعه بنیاد مسکن بودند و گزارش‌ها را ارائه دادند اما اگر کسی جا مانده می‌تواند به بنیاد مسکن مراجعه کند تا تیم ارزیاب را به محل مورد نظر اعزام کنیم.

وی از حضور ارزیابان پژوهشکده سوانح و بلایای طبیعی در استان همدان خبر داد و با بیان اینکه این گروه برای انجام مطالعاتی در خصوص روستاهای در معرض رانش به همدان می آیند، گفت: اگر تشخیص داده شود مطالعات گسترش خواهد یافت.

آنچه مسلم است باید اقدامات لازم جهت پیش بینی و مقابله با سیلاب صورت گیرد و در این زمینه ارتباط و هماهنگی و همکاری‌های لازم و مناسب بین نهادها و ارگان‌های مرتبط به عمل آید تا خسارات کمتری بر جای ماند.