اشاره/ رودخانه و سد زاینده روز به نوعی نماد اصفهان است. اما علیرغم بارندگی های سیلآسای اخیر، این سد در شمار معدود سدهایی بود که همچنان خالی مانده است. مسئله آب زمانی در سطح کلان کشور به درستی مدیریت میشود که با نگاهی عادلانه، جامع و علمی به آن پرداخت در این صورت است که […]
اشاره/ رودخانه و سد زاینده روز به نوعی نماد اصفهان است. اما علیرغم بارندگی های سیلآسای اخیر، این سد در شمار معدود سدهایی بود که همچنان خالی مانده است.
مسئله آب زمانی در سطح کلان کشور به درستی مدیریت میشود که با نگاهی عادلانه، جامع و علمی به آن پرداخت در این صورت است که میتوان با برنامهریزی پیش بینی صحیح و به موقع از بحران و حتی تهدید بلایای طبیعی به نحوی مطلوبتر فرصتسازی کرد.
در کشورهای در حال توسعه تامین و توزیع آب شرب دیدگاه کلان دولتها را به سمتی فراتر از مسائل سیاسی و قومیتی میکشاند. این موضوع در کشورهایی مانند ایران که نقاط نیمهخشک دارد و تقسیم آب بهطور غیریکنواخت توزیع میشود، چالشی اساسی برای برنامه ریزی در مقیاسی بزرگتر است.
استان اصفهان با برداشتهای بیرویه و غیرقانونی آب از زایندهرود، در تامین آب شرب و آب مورد نیاز کشاورزان با بحران روبرو است که به گفته برخی از نمایندگان اصفهان به دلیل امکان پذیر نبودن برگشت روال انتقال حقآبه اصفهان، قرار شد کمبود آب اصفهان از طریق احداث تونل بهشت آباد و سد سوم کوهرنگ جبران شود، بهعبارتی بدهی دولت به مردم اصفهان از این طریق صاف شود؛ اما این طرحها با کش و قوسهای فراوان متاسفانه در میانه راه متوقف شد.
- آب هست، مدیریت نیست!
حسینعلی حاجی دلیگانی، نمانیده مردم شاهینشهر، میمه و برخوار در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی از مشکلات کنونی کشور علاوه بر اقتصاد، موضوع سیلابهای اخیر در کشور است، میگوید: ضعف مدیریت در بخش آب بسیار مشهود است که پیشبینیهای لازم را نکردهاند و اکنون یک طرف با سیل و یک طرف با خشکسالی مواجه هستیم.
وی با اشاره به ۵ برابر شدن میزان بارندگی در کوهرنگ نسبت به سال گذشته و با اظهار تاسف نسبت به خسارتهای وارده ناشی از سیل به استانهای لرستان و خوزستان، تصریح میکند: حجم ۱۴میلیارد مترمکعبی سدهای خوزستان چند بار تخلیه و مجدداً پر شده است اما سد زایندهرود تنها ۴۰۲ میلیون مترمکعب آبگیری شده است و این در صورتی است که همچنان میزان آب ذخیره پشت سد زاینده رود به میزان قابل قبولی نرسیده است.
حاجی دلیگانی در ادامه خاطرنشان میکند که میزان آبی که قرار بود از پروژه بهشتآباد وارد اصفهان شود سالیانه ۲۶۰ میلیون مترمکعب بود، در حالیکه بالغ بر ۳ هزار و ۱۰۰ مترمکعب آب شیرین در هر ثانیه از کشور وارد دریای شور میشود به عبارتی آب شیرین یکساله اصفهان در یک شبانهروز وارد دریای شور میشود.
وی با ابراز اینکه این امر مشکل مدیریتی وزارت نیرو است، میگوید: وزیران نیرو نمیخواهند یک مسئله را ریشهای حل کنند و باید در قالب یک گفتمان قرار گیرد؛ مردم اصفهان، خوزستان، چهارمحال و بختیاری با یکدیگر هیچ مشکلی ندارند اما وقتی مدیریت مشکل داشته باشد این امر برای برخی افراد توهم ایجاد میکند تا قضاوتهای بیجا کنند. هیچ خوزستانی راضی نیست استان اصفهان تشنه بماند و هیچ اصفهانی هم راضی نیست خانههای خوزستانیها و لرستانیها تخریب شود، وزارت نیرو در هر دوره باید پاسخگو باشد. متأسفانه برخی مدیران بقای خودشان را در این گونه اختلافها میبینند، به هر حال به مردم اصفهان و چهارمحال و بختیاری ظلم میشود.
نماینده مردم شاهینشهر، میمه و برخوار در مجلس با اظهار تاسف از اینکه برخی نمایندگان در گذشته و شاید هم اکنون بخشینگری داشته و دارند، تصریح میکند: در طرح بهشتآباد که مطالعات آن در سال ۸۱ کلید خورد و برخی از نمایندگان سایر استانها سبب متوقف شدن آن شدند که این اشکال نیز به خود مجلس برمیگردد، تا قبل از این داستان در فضای مجلس و دولت یک نوع اصفهانستیزی وجود داشت، اما امیدواریم این موضوع باعث شود که با مسائلی همچون آب باید با دید ملی نگاه کنند نه استانی و بخشی.
اکبر ترکی، نماینده مردم فریدن، فریدونشهر، چادگان و بوئین میاندشت در مجلس شورای اسلامی در خصوص خالی بودن سد زاینده رود با وجود آب مازاد سیلها میگوید: در حال حاضر امکان انتقال این آبها به دلیل اینکه راهی وجود ندارد، نیست و حتی اجازه پیاده سازی پروژهای مرتبط با این مسئله داده نشده است.
وی با بیان اینکه مسئولان درایت لازم را نداشتند و درگیر مسائل حاشیهای شدند، بیان میکند: زمانی که مدیر ارشدی مانند وزیر نیرو تا چند سال قبل معتقد بود ایران در خشکسالی خواهد ماند و باید با صرفه جویی و تغییر معیشت کشاورزان آب را مدیریت کرد و اکنون نظر خود را تغییر داده و گفته است که از این به بعد ایران در دوره ترسالی خواهد بود، چگونه میتوان فهمید بر چه مبنایی صحبت میکند.