موسی مهدی در العربی الجدید نوشت: اطلاعات بدست آمده از دولت آمریکا، از تلاش ترامپ برای تشدید تحریمهای نفتی تهران و توقف کامل صادرات نفت خام آن حکایت دارد. اما لازم به ذکر است که این تمایل آمریکا با شرایط بازار نفتی در تضاد است؛ چرا که قیمت نفت در حال حاضر به حدود ۷۲ […]

موسی مهدی در العربی الجدید نوشت: اطلاعات بدست آمده از دولت آمریکا، از تلاش ترامپ برای تشدید تحریمهای نفتی تهران و توقف کامل صادرات نفت خام آن حکایت دارد. اما لازم به ذکر است که این تمایل آمریکا با شرایط بازار نفتی در تضاد است؛ چرا که قیمت نفت در حال حاضر به حدود ۷۲ دلار برای هر بشکه رسیده است و احتمال افزایش آن، به دلیل جنگ در لیبی و تنش های سیاسی در برخی کشورهای نفتی غنی، مانند ونزوئلا وجود دارد.
در اینجا، با وجود تمایل دولت ترامپ برای ممنوعیت کامل صادرات نفت ایران، سوالهایی مطرح می شود که تاجران نفت در بازارهای جهانی به دنبال پاسخ آنند؛ کسانی که نگران کمبود ذخایر نفت در ماههای آینده هستند.
به عقیده دیوید شیبارد، تحلیلگر مسائل مربوط به انرژی، زمان برای تشدید تحریمهای نفتی و لغو معافیتهایی که به دولتهای وارد کننده نفت ایران داده شده، مناسب نیست. تاجران نفت نگران کمبود در بازار نفت هستند که به دنبال لغو معافیتهای آمریکا ایجاد خواهد شد.
این ترسها منجر به افزایش واگذاری های فوری کانتینرهای نفتی شده است. طبق گزارش شرکت تانکر تراکرس، در لندن، که حرکت کانتینرهای نفتی در جهان را زیر نظر دارد، ایران در ماه مارس حدود ۱٫۹میلیون بشکه در روز صادر کرده است.
به عقیده تحلیلگران، افزایش قیمت نفت در ماههای اینده، که احتمال زیادی دارد، تاثیرات منفی بر فعالیتهای انتخاباتی ترامپ خواهد داشت؛ چرا که این افزایش برای مردم آمریکا به معنای بالا رفتن هزینه سوخت و مواد مصرفی است که وارد ایالات متحده می شود.
تحلیلگران نفتی در لندن بر این عقیده اند که شرایط بازار در زمان فعلی برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران که بازهای دولت آمریکا به دنبال آن هستند، فراهم نیست؛ به این دلیل که تعدادی از دولتهای نفتی در شرایط جنگی و تنش های سیاسی به سر می برند و این موضوع می تواند بر ذخایر نفتی در بازارهای جهانی فشار وارد کرده و باعث بالا رفتن قیمتها شود که ضرر حاصل از آن، بیش از همه، آینده ترامپ را هدف قرار می دهد.
همانطور که پایتخت لیبی، طرابلس در محاصره است و این جنگ می تواند تولید نفت لیبی را در هر لحظه با مشکل مواجه کند. در ونزوئلا نیز که تحت تحریمهای ایالات متحده قرار دارد، تولید نفت به ۵۵۰ هزار بشکه در ماه گذشته رسیده است و مشخص نیست که تظاهرات در این کشور به کجا رسیده و چه تاثیری بر تولید و صادرات نفت الجزایر داشته باشد.
این در حالی است که عربستان، اپک و تولید کنندگان نفت را به ادامه کاهش تولید دعوت می کند، چرا که اوضاع مالی آن به دلیل جنگ یمن نابه سامان است. همه این عوامل دست به دست هم خواهد داد تا در ماههای آینده شاهد کاهش عرضه نفت و در مقابل، افزایش قیمت آن تا سقف ۸۰ دلار باشیم.
در این میان، رابرت هوک، مسئول پرونده ایران در دولت آمریکا در گفتگوی مطبوعاتی دو هفته گذشته خود تاکید کرده است که شرایط بازار در بهترین حالت خود قرار دارد و به ما اجازه می دهد صادرات نفت ایران را به صفر برسانیم. این مطلب بیانگر آن است که آمریکا قصد ندارد بار دیگر اجازه معافیت به برخی دولتها را بدهد.
در سوی دیگر، گروه «یورو اشیا» در یک تحلیل نفتی معتقد است که آمریکا هرگز نمی تواند وعده های خود در مورد به صفر رساندن صادرات نفت ایران را عملی کند و علت آن، اوضاع بازار فعلی نفت است که به سمت کمبود می رود؛ بدین معنا، بازار نفت نمی تواند کمبود ۱٫۹ میلیون بشکه در روز که توسط ایران تامین می شود را جبران کند.