اشاره/ خسارات ناشی از بارندگیهای فروردین ماه در استان همدان بیش از هزار میلیاردتومان برآورد شده که افزون بر ۱۷۰ میلیاردتومان آن در نهاوند ثبت شده که در صدر جدول شهرستانهای خسارتهای سیل قرار دارد. آغازین روزهای سال جاری بسیاری از نقاط کشور شاهد بارش بارانهای بهاری و گاهی سیل آسا بودند که استان همدان نیز […]
اشاره/ خسارات ناشی از بارندگیهای فروردین ماه در استان همدان بیش از هزار میلیاردتومان برآورد شده که افزون بر ۱۷۰ میلیاردتومان آن در نهاوند ثبت شده که در صدر جدول شهرستانهای خسارتهای سیل قرار دارد.
آغازین روزهای سال جاری بسیاری از نقاط کشور شاهد بارش بارانهای بهاری و گاهی سیل آسا بودند که استان همدان نیز از این بارشها بی بهره نبود به طوری که شهرستان نهاوند با ثبت ۱۶۷ میلی متری باران طی ۳۰ ساعت رکورد دار بارش در کشور شد.
اما از آنجا که طی چند دهه گذشته این بارشها بی سابقه بود نداشتن آمادگی برای مقابله با این بارشهای سیل آسا خساراتی را برجای گذاشت کمااینکه در برخی مناطق زیرساختهای نامناسب همچون عمر بالای منازل مسکونی روستایی و ساخت و ساز در بستر رودخانهها موجب وارد آمدن خساراتی به حوزه مسکن روستایی، جهاد کشاورزی و راه شد.
بر اساس آمار ارائه شده همدان دومین استان پربارش از ۲۴ استان درگیر بارندگی در نوروز امسال بود و طبق برآورد انجام شده بیش از یک هزار میلیارد تومان خسارت در پی بارندگیها و سیلابها به شهرستانهای مختلف استان همدان وارد شده است.
در شهرستان نهاوند هشدارها و اطلاعیههای سازمان هواشناسی مورد توجه بود و ستاد بحران شهرستان نیز وارد عمل شده بود تا خسارات بارش را به حداقل برساند تا جایی که فرماندار نهاوند به تمامی بخشداران و دهیاران اختیار تام داد تا هرگونه اقدامی برای جلوگیری از وقوع سیل در روستاها انجام شود.
- ضعف در زیرساختها
با وجود حضور نیروهای امدادی در صحنه اما ضعف در زیرساختها موجب ایجاد خسارتی شد به نحوی که دهها پل در مسیرهای شهرستان نهاوند تخریب شد و از بین رفتن راههای ارتباطی به ویژه در مناطق روستایی و روانه شدن آبها به زمینهای کشاورزی موجب آسیب جدی به مزارع و کشاورزی شد.
رئیس جهاد کشاورزی نهاوند نیز تصریح کرد: شهرستان نهاوند با ثبت ۱۶۷ میلی متر باران در ۲۴ ساعت بیشترین بارش کشور را به خود اختصاص داد.
خردمند ادامه داد: بارندگی باران و برف بیش از ۶۲۰ میلیارد و ۷۴۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان به بخش زراعت، باغبانی و دامداری نهاوند خسارت وارد کرد.
وی با بیان اینکه در نیمه اول فروردین ماه بارندگی باران و برف بهاره به ۱۱۰۰ هکتار از مزارع و باغهای نهاوند خسارت ۶۰ تا ۱۰۰ درصدی وارد کرده است، افزود: بارندگیهای سیلآسا که شامل باران و برف بی سابقه در نهاوند بود باعث جاری شدن سیلاب و آب گرفتگی شدید زمینهای کشاورزی بندهای آبخیزداری، محصولات زراعی، راههای ارتباطی بین مزارع، پلهای کشاورزی، تأسیسات زیربنایی بخش کشاورزی و واحدهای دامی و خسارت به مردم شد.
رئیس جهاد کشاورزی نهاوند اظهار کرد: بارش سنگین برف آبکی باعث شکسته شدن درختان میوه شامل زردآلو، هلو، گردو، گلابی، بادام، سیب و گیلاس در سطح ۱۰۰ هکتار بود که فقط ۱۰ هکتار آن در روستای تکه از توابع بخش مرکزی است.
وی با اشاره به اینکه آب گرفتگی اراضی کشاورزی عمدتاً به محصولات گندم، کلزا و چغندر خسارت وارد کرده است، گفت: با توجه به حجم آب گرفتگی و جاری شدن سیل که در سطح بیش از ۱۱۰۰ هکتار از اراضی اتفاق افتاده میزان این خسارت تاکنون ۶۲۰ میلیارد ریال بوده است.
خردمند با تاکید بر اینکه در بخش زراعی تنها ۶۰۰ هکتار زمین مربوط به ۱۸ روستای بخشخزل، زرین دشت، گیان و مرکزی بوده است، تصریح کرد: در این بارشها علاوه بر خسارت سنگین به زمینها و محصولات زراعی بیش از ۱۶ واحد دامی سنتی شامل اصطبل و طویله نیز خسارت دیدند که بیشترین آنها در ۳ روستای برجک، عشوند و بانسره در بخش مرکزی بوده که عمدتاً قدیمی ساز هستند.
وی با اشاره به بارش شدید باران و برف به خصوص در منطقه رودخانه گاماسیاب که مزارع اصلی پرورش ماهی در نهاوند است، گفت: این بارشها باعث تلف شدن بیش از یک میلیون بچه ماهی قزل آلا شده است.
رئیس جهاد کشاورزی نهاوند تصریح کرد: حداقل ۳و احد پرورش ماهی نهاوند بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد خسارت دیدهاند و بیش از یک میلیون بچه ماهی در شهرستان نهاوند تلف شده که بیش از ۲۶۰ میلیون تومان به این واحد پرورش ماهی ضرر وارد شده است.
به هر حال بارشهای فروردین ماه با تمام وقایعی که در پی آن رخ داد به پایان رسیده و مردم که هر مرتبه از زبان مسئولان وعدههایی را مبنی بر جبران خسارات میشنوند انتظار دارند که این وعدهها به فراموشی سپرده نشود و شاهد عملی شدن آنها باشند کمااینکه نماینده ولی فقیه در استان همدان نیز طی سخنرانیهای اخیر خود بارها این موضوع را مورد تاکید قرار داده و خواستار توجه مسئولان به حل مشکلات شده است.