سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر گفت: پنج اثر تاریخی فرهنگی در این استان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. ارغوان مهدی زاده افزود: این اقدام به منظور ساماندهی بهتر و جلوگیری از دخل و تصرف های خارج از موازین قانونی و تغییر هویت های احتمالی صورت گرفته […]

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر گفت: پنج اثر تاریخی فرهنگی در این استان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

ارغوان مهدی زاده افزود: این اقدام به منظور ساماندهی بهتر و جلوگیری از دخل و تصرف های خارج از موازین قانونی و تغییر هویت های احتمالی صورت گرفته است.

وی بیان کرد: این پنج اثر غیرمنقول شامل ۲ محوطه تاریخی تل گنبد و دره قافله کش مربوط به دوره ساسانی و صدر اسلام و سه بنای تاریخی درخشان، زنده پی و مجاب مربوط به دوره قاجار است.وی اضافه کرد: این آثار تحت نظارت مستقیم این اداره کل و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار گرفته است.مهدی زاده افزود: خانه مجاب با شماره ثبت ۳۲۲۶۸ در بافت قدیم شهر بوشهر، محله کوتی، کوچه مجاور عمارت امیریه، خانه زنده پی با شماره ثبت ۳۲۲۶۷ در بافت قدیم محله بهبهانی خیابان انقلاب پشت عمارت کمندی و خانه درخشان با شماره ثبت ۳۲۲۶۹ در محله دهدشتی واقع و همه این عمارت ها مربوط به دوره قاجار هستند.وی یادآور شد: اثر فرهنگی تاریخی محوطه تل گنبد با شماره ثبت ۳۲۳۷۱ واقع در استان بوشهر، شهرستان دشتی، بخش مرکزی غرب شهر خورموج، محوطه تل دره قاله کش با شماره ثبت ۳۲۲۷۰ در روستای کشتو دشتی مربوط به دوره ساسانی و قرون اولیه اسلامی است.

وی گفت: در زمان حاضر ۳۷۹ اثر در استان بوشهر به ثبت ملی رسیده که از این شمار۶۲ اثر ناملموس (معنوی)، پنج اثرمنقول، ۲ اثر طبیعی و ۳۱۰ اثر به عنوان آثار نامنقول شامل محوطه ها، تپه ها و عمارت های تاریخی است.

مراسم سنتی « ورفِ چال»

این مراسم که حدود ۶۰۰ سال قدمت دارد، نیمه دوم اردیبهشت ماه برگزار می‌شود، اهالی روستای اسک براساس رسم و سنت قدیمی در منطقه اسک وَش با جدا کردن تکه‌های برف و حمل آن حدود یک کیلومتر به سمت گودالی که حدود ۱۰ متر ارتفاع دارد، گودال را پر از برف می‌کنند و معتقدند برای ذخیره و تأمین آب در فصل گرم سال برای رهگذران و حیوانات منطقه قابل استفاده است.
براساس رسم گذشته فقط مردها می‌توانند در این مراسم شرکت کنند و حضور زنان ممنوع می‌باشد در طرفی دیگر در روستای اسک لاریجان خانم های روستا هیچ مردی را در این روز به داخل روستا راه نمی‌دهند و به نوعی خانم ها حکم فرمانده روستا را دارند و هیچ محدودیتی برای حجاب در کوچه و خیابان‌های روستای آب‌اسک ندارند.