بر اساس مطالعات انجام‌یافته محدوده وسیعی از شهرها و روستاهای شهرستان‌های شوط، خوی، سلماس، ارومیه، سردشت، بوکان و تکاب، اشنویه، پیرانشهر، مهاباد، ماکو و شاهین‌دژ با توجه به عوامل و دلایلی که مهم‌ترین آن‌ها عوامل انسان‌ساز است در معرض خطر جدی رانش زمین و ریزش کوه قرار دارند. عمق و خسارت‌های بالای بلایای طبیعی در […]

بر اساس مطالعات انجام‌یافته محدوده وسیعی از شهرها و روستاهای شهرستان‌های شوط، خوی، سلماس، ارومیه، سردشت، بوکان و تکاب، اشنویه، پیرانشهر، مهاباد، ماکو و شاهین‌دژ با توجه به عوامل و دلایلی که مهم‌ترین آن‌ها عوامل انسان‌ساز است در معرض خطر جدی رانش زمین و ریزش کوه قرار دارند.
عمق و خسارت‌های بالای بلایای طبیعی در کشور که بخشی از آن در فروردین‌ماه در مناطق مختلف کشور رخ داد نشان می‌دهد زنگ هشدار خطرات بزرگ‌تری بیخ گوش خیلی از استان‌های کشور از جمله آذربایجان غربی به صدا درآمده زنگ هشداری که فعلاً گوش مسئولان بدهکار آن نیست.
موضوع وقوع بلایای طبیعی در آذربایجان غربی بسیار جدی بوده و سالانه خسارت‌های هنگفت و غیرقابل جبرانی بر بخش‌های مختلف وارد می‌سازد، کاهش آثار زیان‌بار بلایای طبیعی در راستای حفظ سرمایه‌های ملی یک ضرورت است.
رانش در کمین ۱۲ شهرستان
مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی در خصوص علت قرار گرفتن استان آذربایجان غربی در لیست ۶ استان در معرض خطر رانش زمین در کشور گفت: عوامل طبیعی و انسانی متعددی در سال‌های اخیر موجب شده استان در شرایط فعلی در معرض جدی رانش زمین قرار گیرد.
امیرعباس جعفری با بیان اینکه این استان دارای ساختار زمین سازی نسبتاً جوان بوده و در پی خشک‌سالی و از بین رفتن پوشش گیاهی در کنار چرای بی‌رویه دام خاک استان سست شده است افزود: میزان خطرپذیری استان در بحث بحران رانش زمین نسبت به سایر مناطق کشور بالاست.
وی با بیان اینکه بخش‌های مختلف مناطق شهری و روستایی استان در خطر این تهدید و بلای طبیعی قرار دارند اظهار داشت: این در حالی است که ۱۲ شهرستان استان در خطر بالاتری قرار دارند که باید هر چه زودتر راهکارهای مقابله با این تهدید و بلای طبیعی اندیشیده شود.
جعفری اضافه کرد: بر اساس مطالعات زمین‌شناسی و خاک استان محدوده وسیعی از زمین‌های مجاور شهر شوط، جنوب قطور، شمال شرق و غرب سلماس، ناحیه کوچکی در اطراف نوشین و بخشی از منطقه زیوه، سردشت، بوکان و تکاب بسیار مستعد رانش زمین هستند.

آذربایجان غربی در اولویت اول بحران رانش
کارشناس اداره مهندسی و مطالعات منابع طبیعی آذربایجان غربی گفت: وقتی عامل انسانی و عوامل طبیعی در کنار هم روی می‌دهد موجب می‌شود مناطقی از کشور از جمله استان در خطر بزرگ و جدی رانش زمین قرار گیرد که باید در این زمینه تمهیدات لازم در آذربایجان غربی برای جلوگیری از فاجعه بزرگ صورت گیرد.
پاشازاده با اشاره به اینکه مطالعات گسترده‌ای در خصوص مناطق در معرض خطر رانش زمین در استان انجام شده است عنوان کرد: در این راستا دو هزار و ۶۰۰ مورد نقشه رانش زمین در استان تاکنون شناسایی‌شده و این موارد تا چهار هزار مورد در صورت ادامه مطالعات می‌تواند گسترش داشته باشد که اراضی کشاورزی، مناطق شهری و روستایی را شامل می‌شود.
وی پراکندگی زیاد نقشه رانش زمین در استان و توپوگرافی خاص منطقه را از دیگر ویژگی‌های گسترده و پیچیده رانش زمین در آذربایجان غربی برشمرد و گفت: هم‌اکنون بر اثر بارش‌های شدید بهاره خاک استان اشباع‌شده و هر لحظه امکان وقوع بحران رانش زمین در مناطق مختلف استان قابل پیش‌بینی است.
پاشازاده خاطرنشان کرد: اگر در خصوص هشدار جدی رانش زمین در کشور اولویت‌بندی داشته باشیم با توجه به تعداد پراکنش و میزان لغزش به همراه مساحت و اراضی تحت پوشش، آذربایجان غربی باید در اولویت اول توجه جدی مسئولان قرار بگیرد، در حال حاضر نقشه پراکندگی مناطق در معرض تهدید شناسایی‌شده و باید ادارات و دستگاه‌های اجرایی در حین اجرای طرح‌ها این مناطق را موردتوجه قرار دهند.
سرپرست معاونت امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی در خصوص معضل رانش زمین در استان اظهار داشت: با وقوع حوادث متعدد در کشور طی ماه گذشته هم‌اکنون فاز مطالعات ژئوتکنیک رانش زمین در استان آغازشده و نیاز است بررسی و برنامه‌ریزی کلی در این خصوص انجام گیرد.
حوادث تلخ فروردین‌ماه که تبعات و خسارات مادی آن هنوز ادامه دارد و سال‌های سال در ذهن مردم باقی خواهد ماند بر اثر بی‌توجهی یک یا دو سال اخیر روی نداده است بلکه خشم طبیعت از سال‌ها تخریب و بی‌توجهی به صیانت از منابع طبیعی به‌یک‌باره سر برآورد و هشدار جدی به مسئولان داد که تداوم این بی‌توجهی‌ها می‌تواند پیامدهای ناگوارتری در پی داشته باشد./مهر