ضعف در مدیریت بحران یا کمکاری وزارت نیرو؛. در مورد سیل اخیر و خانههایی که در بستر رودخانه با این سیلاب به آب سپرده شدند، هرکدام از این دو مورد را که تاثیرگذار بدانیم تفاوتی در اتفاق افتاده ایجاد نمیکند و آنچه که در حال حاضر مهم است اقداماتی است که در جهت جبران هرچه […]
ضعف در مدیریت بحران یا کمکاری وزارت نیرو؛. در مورد سیل اخیر و خانههایی که در بستر رودخانه با این سیلاب به آب سپرده شدند، هرکدام از این دو مورد را که تاثیرگذار بدانیم تفاوتی در اتفاق افتاده ایجاد نمیکند و آنچه که در حال حاضر مهم است اقداماتی است که در جهت جبران هرچه سریعتر این خسارات و بازگشت جریان زندگی به حالت عادی خود صورت میگیرند.
در این میان، اگرچه خبرهایی درباره انجام سفرهای خارجی برخی از مسئولان شهرهای سیلزده در زمان وقوع سیل سروصدای زیادی به پا کرد اما عدهای از مسئولان نیز بودند که بی سروصدا و شبانهروز مشغول ساماندهی به اوضاع سیلزدگان بودند و تا همین حالا هم به مناطق سیلزده سر میزنند و کار میکنند. از سفر وزیر راه و معاونان ایشان تا اعضای کمیسیونهای مختلف مجلس و مدیرعامل سازمان راهداری و حملونقل جادهای به مناطق سیلزده استان گلستان و… همه در جهت رفع مشکلات و جلوگیری از بروز مصائب مشابه در روزهای آتی قدم برمیدارند.
در سیل اخیر مجموعا بیش از ۱۴ هزار کیلومتر از راههای کشور در بیش از ۶ هزار و ۸۰۰ نقطه کشور دچار آسیب شد، ۷۲۵ پل به طور کامل تخریب شد و بهطورکلی ۲۴ استان و ۲۱۳ شهرستان و ۲۶۹ شهر با سیلاب مواجه شد. ستاد بحران مجموعه وزارت راه، مجموعه بنیاد مسکن و بسیاری دیگر از ارگانها و سازمانهای درگیر در همه این ایام یعنی از نوروز۹۸ تا همین لحظه به حل مشکلات مشغول بودندو وزارت راهوشهرسازی در این میان توانست بیشتر مسیرهای فوق را بازگشایی کند و همچنین در اتاق فکر خود برای جلوگیری از حوادث طبیعی این چنینی روشهایی را اختیار کند. همچنین حدود ۱۵۱ هزار دستگاه واحد مسکونی آسیب دیدند که این وزارتخانه هماکنون مشغول بازسازی این خانهها در مکان درست خود و در بستر رودخانه است. به این منظور و برای بازگشایی محورهای مواصلاتی وزارت راهوشهرسازی از ۹ هزار و ۶۰۰ دستگاه ماشنآلات صنعتی استفاده کرد و حدود ۲۴۳ محور موقت برای دسترسی ایجاد کرد.
رئیس مرکز مدیریت بحران وزارت راهوشهرسازی در این ارتباط گفت: ما تلاش کردیم تا از کلیه امکانات موجود در وزارت راه برای کمکرسانی استفاده کنیم و اکنون بسیاری از محورهای مسدود بر اثر سیل باز هستند و عبور و مرور در حال انجام است.
اقدامات سازمان ملی زمین و مسکن در مناطق سیلزده لرستان
علاوه بر این، در روزهای اخیر مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن نیز از واگذاری ۴۰قطعه زمین بدون معارض در مناطق سیلزده به بنیاد مسکن جهت برطرف نمودن بخشی از آلام هموطنان سیلزده خبر داده است.
علی نبیان در اینباره گفته است: تنها در لرستان که سیل خسارات زیادی را به این استان وارد کرد، تمهیدات انجام شد و حدود ۱۰هکتار زمین در معمولان در اختیار بنیاد مسکن قرار گرفت و بحث تفکیک زمینها نیز انجام شد.
او اضافه کرد: حدود ۶٫۵ هکتار زمین نیز در خرمآباد تحویل دادهایم و همچنین ۴۰ قطعه زمین بدون معارض در مناطق سیلزده لرستان در اختیار بنیاد مسکن قرار خواهیم داد.
علی نبیان همچنین از تخصیص ۲۴ هکتار زمین برای آغاز بازسازیها در پلدختر و خرمآباد خبر داد و اعلام کرد: بررسیهای بیشتر برای تامین زمین در شهرهای زیر ۲۵هزار نفر با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی انجام میشود و سعی وزارتخانه و در مجموع دولت آن است تا مردم سیلزده دچار چالش نشوند.
نبیان با اعلام اینکه در گام نخست ۲۴ هکتار زمین برای آغاز بازسازیها در پلدختر و خرمآباد به سیلزدگانی که واحدهای مسکونی خود را از دست دادهاند تخصیص یافته است، گفت: دو قطعه زمین به مساحت ۱۴ هکتار و ۴ هکتار در پلدختر و همچنین یک قطعه زمین به مساحت ۶ هکتار در خرمآباد برای احداث واحدهای مسکونی مردم سیلزده لرستان از سوی سازمان ملی زمین و مسکن تخصیص یافته است.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن، این اقدامات را حسب دستور دولت و بر اساس ابلاغ وزیر راه و شهرسازی و استاندار لرستان به سازمان ملی زمین و مسکن عنوان کرد و افزود: در همه استانهای سیلزده اقدامات مشابه درذ حال پیگیری هستند.
نبیان با اعلام اینکه به استانهای سیلزده ابلاغ کرده است تا زمینهای موردنیاز به منظور احداث واحدهای مسکونی در اختیار بنیاد مسکن انقلاب اسلامی قرار گیرد، خاطرنشان کرد: روز پنجشنبه، تماس تلفنی با آقای تابش رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و خانم صادقمالواجرد معاون معماری و شهرسازی وزارتخانه برقرار شد تا بتوانیم مشکلات را برای مردم با زمینهایی که در اختیار داریم، رفع کنیم.
گفتنی است که بنیاد مسکن نیز تسهیلات زیر را در بخش مسکن برای جبران خسارت سییل در نظر گرفته است: تسهیلات واحدهای تخریبی ۴۰ میلیون تومان با کارمزد چهار درصد و ۱۰میلیون تومان کمک بلاعوض، برای خرید لوازم منزل ۱۵ میلیون تومان تسهیلات قرض الحسنه و پنج میلیون تومان بلاعوض و در شهرها تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی و کمک بلاعوض ۱۲ میلیون تومانی و برای تعمیرات نیز ۱۵ میلیون تومان تسهیلات و ۵ میلیون تومان کمک بلاعوض.
تخمین میزان خسارات وارده
گفتنی است که میزان خسارت وارده به مناطق سیلزده در استان مازندران نیز در بخش زراعی ۱۰۷ میلیارد تومان، باغبانی ۲۶۶ میلیارد تومان، دام و طیور و آبزیان ۶۷ میلیارد تومان، آب و خاک و امور زیربنایی ۱۱۵ میلیارد تومان و در مجموع ۵۵۵ میلیارد تومان برآورد شد.
همچنین خسارات وارده در استان گلستان در بخش زراعی ۷۶۰ میلیارد تومان، باغبانی ۱۲۰ میلیارد تومان، دام و طیور و آبزیان ۶۰ میلیارد تومان و آب و خاک و امور زیر بنایی ۱۵۰ میلیارد تومان و در مجموع در این استان ۱۰۹۰ میلیارد تومان خسارت تخمین زده شد.
خسارت سیل به استان خوزستان نیز ۴۰ هزار میلیارد ریال برآورد شد که با اقدامات وزارت راهوشهرسازی و بنیاد مسکن مشکلات همه این مناطق در حال پیگیری و جبران خسارت هستند.
اما از میزان این خسارات که بگذریم اینکه در این مدت، ۱۶۲ جاده اصلی بازگشایی شد، ۳۳ محور جدید ایجاد شد، اقساط اول بازسازی خانهها در مناطق سیلزده پرداخت شد و بنابر قول وزیر کشور تا یک سال دیگر کلیه مشکلات مسکن مناطق درگیر با سیلاب حل خواهد شد، جای بسی امیدواری دارد. این اقدامات همچنین نشان از عزم وزارت راه، سازمان راهداری و مجموعههای متبوع آن و همچنین بخش مسکن وزارت راهوشهرسازی در ترمیم و بازسازی تاسیسات و خانههای درگیر بحران سیل دارد.
سیلبند ابوگصب ترمیم شد
اما در روزهای اخیر یکی از مهمترین اقداماتی که در حوزه شهرسازی مناطق سیلزده انجام شد، عملیات ترمیم و استحکامبخشی سیلبند ابوگصب واقع در خط ساحلی روستاهای شمالی مجاور شیرینشهر به طول ۹۰ متر است که روز گذشته با موفقیت به اتمام رسید.
این سیلبند به علت بارندگیهای اخیر، افزایش خروجی سدهای بالادست رودخانه کارون و افزایش سطح آب، ۱۷ فروردین شکسته شد که با تلاش و همت مردم این منطقه در کنار دستگاههای اجرایی امروز پس از ۲۶ روز با موفقیت ترمیم شد. با این اقدام از نفوذ آب به روستاهای خط ساحلی مجاور شهر، مناطق جنوبی شیرینشهر همچنین مزارع توسعه نیشکر دعبل خزاعی جلوگیری میشود.
احداث ۵ کیلومتر سیلبند و اجرای ۲۰۰ هزار مترمکعب عملیات خاکی جهت جلوگیری از نفوذ سیلاب به مناطق مسکونی و تاسیسات زیربنایی شهر طی ۱۷ روز از دیگر اقدامات شرکت عمران شهر جدید شیرینشهر در زمینه مقابله با سیلاب اخیر بود که با موفقیت انجام شد.
اقدام مهم دیگر در این روزها، بازسازی پل گاومیشان و تردد دوباره از روی این پل در استان ایلام بود که آن هم با موفقیت انجام شد.