نیلوفر منصوری همه کارشناسان بر این اعتقاد هستند که استارت آپ ها در آینده عرصه اقتصاد کشورمان نقش بسیار کلیدی دارند زیرا علاوه بر رشد روزافزون کسب و کارهای جدید و نوپا، تأثیر قابل توجهی نیز بر بدنه اقتصاد کشور می گذارند. بر همین اساس، کارشناسان بهترین راه برای حمایت از ایده های نو را […]
نیلوفر منصوری
همه کارشناسان بر این اعتقاد هستند که استارت آپ ها در آینده عرصه اقتصاد کشورمان نقش بسیار کلیدی دارند زیرا علاوه بر رشد روزافزون کسب و کارهای جدید و نوپا، تأثیر قابل توجهی نیز بر بدنه اقتصاد کشور می گذارند. بر همین اساس، کارشناسان بهترین راه برای حمایت از ایده های نو را برگزاری استارت آپ گردشگری می دانند. تاثیر استارت آپ ها در توسعه گردشگری و استفاده از نیروهای خلاق در چند سال اخیر به صورت محسوسی دیده می شود؛ اتفاقی که موج تازه ای در این صنعت به راه انداخته و حتی کسب و کارهای بزرگی را به وجود آورده است. کسب و کارهایی که در صورت حمایت های مادی و معنوی، توسعه گردشگری را چه در بخش گردشگری داخلی، چه خروجی و چه ورودی به همراه خواهد داشت.
با وجود اینکه کارشناسان، استارت آپ های گردشگری را موج جدیدی در اقتصاد و صنعت می دانند؛ اما تقریبا همه فعالان این حوزه بر این موضوع اتفاق نظر دارند که موانعی همچون تحریم ها، تبلیغات منفی علیه ایران و مشکلات نقل و انتقالات مالی همچنان مانعی جدی برای اثرگذاری استارت آپ ها در توسعه گردشگری ورودی دارد؛ اگرچه این کسب و کارهای جدید تاثیر مثبت خود را در روند توسعه گردشگری داخلی گذاشته است؛ تاثیر مثبتی که نسل جدید گردشگری بدون انجام عملیات های سنتی برای شناخت مقاصد گردشگری، رزرو هتل، وسیله حمل و نقل و… تنها با ورود به فضای مجازی گذاشته است.
با این وجود در این میان سرمایه حرف اول را می زند و برای به ظهور رسیدن هر ایده و خلاقیتی، سرمایه لازم است؛ سرمایه ای که بسیاری از ایده پردازان از آن بی بهره هستند و اصلی ترین دغدغه شان یافتن یک سرمایه گذار است. معاون گردشگری در این زمینه معتقد است که فعالیت هایی از جنس دانشگاه می تواند به حل آنها در این مسائل کمک کند. ولی تیموری با بیان اینکه تنها راهی که با وجود فشارهای موجود در ابعاد بین المللی و داخلی می تواند به شکوفایی اقتصاد کشور کمک کند، گردشگری است، افزود: با توجه به اینکه در حوزه کسب و کارهای جدید گردشگری در حال حرکت به سمت استفاده حداکثری از آی سی تی، شرکتهای دانش بنیان، مراکز رشد و فناوری و استارتاپ هستیم، همه دست اندرکاران این صنعت باید به فناوری های نوین مسلط شوند در غیر این صورت از گردونه رقابت حذف خواهند شد.
وی با اعتقاد به اینکه در بحث استفاده از فناوری های نوین در گردشگری چالش هایی وجود دارد گفت: به نظر می رسد فعالیت هایی از جنس دانشگاه می تواند به حل آنها کمک کند. تیموری معتقد است: متقاضیانی که در موضوع استارتاپ ها به حوزه گردشگری ورود می کنند معمولا اطلاعات و تخصصشان در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است و فقط بر همین اساس علاقمند به فعالیت در فضای مجازی در زمینه کسب و کارهای گردشگری هستند، این در حالی است که گردشگری به عنوان یک علم قواعد خاص خودش را دارد که بدون آشنایی با آن امکان ورود به این حوزه وجود ندارد و یا اینکه بدون آشنایی با فضای آیتی و آی سی تی، فعال حوزه گردشگری هستند.
معاون گردشگری با بیان اینکه میزان سرمایه و هزینه لازم برای ایجاد شغل در حوزه گردشگری نسبت به سایر حوزهها، اقتصادی تر و کم هزینه تر است، یادآور شد: این حوزه می تواند با گستره ای که درگیر می کند، درآمد را در دورترین و کوچک ترین نقاط کشور توزیع کند.
دغدغه تامین مالی
در این زمینه دانشگاه ها دست به کار شدهاند و با ایجاد پارکهای علم و فناوری تلاش می کنند ایده پردازان و استارت آپ ها را حمایت کنند؛ اتفاقی که از نظر کارشناسان گام موثری است که باعث میشود استارت آپ هایی که حرفی برای گفتن دارند، از دغدغه سرمایهگذار فارغ شوند.
یک کارشناس گردشگری الکترونیک معتقد است: «پارک های علم و فناوری، شتاب دهنده ها و سرمایه گذار خطرپذیر از جمله فرآیندهایی است که یک استارت آپ برای به دست آوردن سرمایه گذار از آنها عبور می کند. پارک علم و فناوری به جای آنکه به یک استارت آپ سرمایه بدهد تلاش می کند تا با ارائه یکسری خدمات از هزینه های آن بکاهد. بعد از آن شتاب دهنده ها سرمایه ای را در اختیار استارت آپی که موفق عمل می کند قرار می دهند. در نهایت استارت آپ هایی که فعالیت هایشان گسترده شده و به صورت حرفه ای پیش می روند مورد حمایت سرمایه گذاران ریسکپذیر قرار میگیرند.»
اشکان بروج؛ تبلیغات منفی علیه ایران، تحریم ها و موانع نقل و انتقالات پولی را سدهایی می داند که بر سر استارت آپ های گردشگری قرار گرفته و مانع پیشرفت آنها می شود: «تا زمانی که یک استارت آپ نتواند به راحتی گردشگر خارجی را به ایران جذب کند و نقل و انتقالات پولی را به سادگی انجام دهد، در این زمینه با چالش های غیر قابل حلی مواجه خواهد بود؛ مگر آنکه روندهای سیاسی و اقتصادی تغییر کند که این موضوع مستلزم فعالیت ها و حمایت های دولت خواهد بود.»